TMSF, Halide Edip'in de yaşadığı köşkü satıyor
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), aralarında Türk edebiyatının ustalarından Halide Edip Adıvar'ın bir dönem yaşadığı Hüseyin Avni Paşa Korusu ve Köşkü'nün yüzde 65'lik hissesinin de bulunduğu, muhammen bedelleri toplamı 105 milyon YTL'yi aşan 184 taş
OKUL OLARAK HİZMET VERDİ: Üsküdar'da yer alan Hüseyin Avni Paşa Korusu ve Köşkü'nün yüzde 65'lik hissesi 19 milyon 200 bin YTL muhammen bedelle satışa sunulacak. Bir dönem ünlü edebiyatçı Halide Edip Adıvar'ın da yaşadığı köşk, satışa sunulacak taşınmazlar içinde en fazla muhammen bedele sahip gayrimenkul olma özelliğine sahip. Şimdilik imara kapalı olan arazi, daha önce Halide Edip Adıvar'ın ailesine aitti ve içerisindeki ahşap köşk yazarın adını taşıyan okul olarak hizmet vermişti.
TARİHİ KORU İMARA AÇILIYOR: 70 dönüm arsası ve üzerinde kayıtlı 2 bin 900 ağaç bulunan Hüseyin Avni Paşa Korusu, Üsküdar Paşa Limanı Caddesi'ndeki bulunuyor. Şimdilik imara kapalı olan ve Demirağ Korusu olarak da bilinen arazi, daha önce Halide Edip Adıvar'ın ailesine aitti ve içerisindeki ahşap köşk de ünlü yazarın adını taşıyan okul olarak hizmet vermişti. Satışından sonra korunun üzerindeki imar yasağı kaldırılacak.
ETİBANK'TAN TMSF'YE: Korunun yüzde 35 hissesi işadamı Zeynel Abidin Erdem'e ait. Koru, Medya Holding'e Yeni Yüzyıl gazetesini satın alan Korkmaz Yiğit'ten geçmişti. Borcunu ödeyemeyen Yiğit'in hisseleri Üsküdar 3'üncü İcra Müdürlüğü'nden satışa çıkarılmıştı. 12 milyon YTL tahmini bedel üzerinden satışa çıkarılan korunun icra müdürlüğündeki açık artırmasına kimse katılmamıştı. İkinci ihalede yüzde 40 oranındaki teklifle 5 milyon YTL'ye Medya Holding almıştı. Koru, 27 Ekim 2000'de Etibank'a el konulmasının ardından TMSF'ye geçmişti. TMSF, köşk ve korunun hisselerini birkaç defa satışa çıkarmış ancak alıcı bulamamıştı.
22 TAŞINMAZ SATILIYOR: Eskidji'nin İstanbul Yenibosna'daki merkezinde düzenlenecek açık artırmada, 9 taşınmazdan oluşan ilk grup saat 12.30'da müzayedeye çıkacak. Satışa çıkacak 9 gayrimenkulün 3'ü İstanbul, 3'ü Kocaeli, 1'i Adana, 1'i Samsun, 1'i de Kayseri'de yer alıyor. Saat 13.00'de İkinci grupta müzayedeye çıkarılacak olan 10 milyon 993 bin 930 YTL muhammen bedeldeki 13 taşınmaz ise İmar Bankası'na ait. Saat 14.00'da ise Hüseyin Avni Paşa Korusu'nun da aralarında bulunduğu üçüncü grupta 162 taşınmaz satışa çıkarılacak. Bu grupta yer alan 6 milyon 600 bin YTL muhammen bedelli Muğla'daki turizm tesisi ile 6 milyon 260 bin YTL'lik üzerinde fabrika binası bulunan İstanbul'daki arsa da yüksek bedele sahip gayrimenkuller arasında bulunuyor.
Hüseyin Avni Paşa Isparta'ya sürülmüştü
SERASKER olarak sarayda görev alan Hüseyin Avni Paşa, nişanları ve rütbelerini alarak memleketi olan Isparta'ya sürgün edildiği için Sultan Abdüláziz'e büyük kin duyuyordu. Bir ay sonra kendisini affeden Sultan Abdüláziz'in tahttan indirilmesi ve Sultan Beşinci Murad'ın tahta çıkarılmasında etkili olan Hüseyin Avni Paşa'nın İngilizler'den para aldığı da ileri sürülmüştü.
(Hürriyet)