Ekonomi

TMSF, hangi şirketi yeniden satışa çıkardı?

Tasarruf Mevduatı Sigorta (TMSF), daha önce de geçtiğimiz kasım ayında ihaleye çıkardığı Zümrüt Tekstil’i yeniden satışa çıkardığını duyurdu. 15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında kanun hükmünde kararnamelerle yüzlerce holding ve şirkete el konularak TMSF'ye devredilmişti

TMSF, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında 15 Temmuz’dan sonra kayyum olarak atandığı Şanlıurfa Zümrüt Tekstil Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü ikinci kez satışa çıkardığını duyurdu.

15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında kanun hükmünde kararnamelerle yüzlerce holding ve şirkete el konularak TMSF'ye devredilmişti.

 

Fon, bu kapsamda kayyum olarak atandığı ve daha önce 1 Kasım 2022 günü ihaleye çıkardığı Zümrüt Tekstil için yeni bir ihale duyurusu yayımladı.

Resmi Gazete’de yer alan ilana göre “Şanlıurfa Zümrüt Tekstil Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” için muhammen bedel yine 267 milyon TL olarak belirlendi.

Açıklamaya göre, 1 Şubat 2023 günü düzenlenecek ihaleye 31 Ocak’a kadar teklif verilebilecek.

TMSF, 2022 senesinin eylül ayında yine söz konusu işletme ile ilgili ihale ilanına çıkmış ve  ilanda özetle şu ifadeler yer almıştı:

“Zümrüt Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş olduğu şirket, 267 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkarıldı. İhaleye katılmak isteyenler 26 milyon 700 bin lira teminat yatıracak. Teminatın bankalardan TL cinsinden alınmış kesin ve süresiz teminat mektubu olması gerekiyor., Şanlıurfa Zümrüt Tekstil Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nü 267 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkarılmıştır.”

 

TMSF,  daha önce de Sürat Kargo, Sürat Lojistik ve Nurkay Makina'yı satışa çıkarmıştı.

Fon’un bünyesindeki en fazla ses getiren satışlardan biri ise Sürat Kargo ihalesinde yaşanmıştı.

28 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleşen satışla Sürat Kargo 335 milyon 500 bin Türk Lirası’na satılırken, söz konusu satış, kamuoyunda oldukça fazla fazla tartışılmıştı.

Sürat Kargo ihalesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, söz konusu ihale ile kamunun zarara uğratıldığını iddia etmişti.

Kuşoğlu, TMSF bünyesindemi en kazançlı şirketlerden biri olan Sürat Kargo’nun sektörün en büyüklerinden biri olduğunu ve pandeminin de etkisiyle yangından mal kaçırır gibi apar topar satıldığını iddia etmişti.