Sektörel

TMSF'den Dumankaya açıklaması!

TMSF Başkanı Muhittin Gülal, TMSF kayyumunda yönetilen Fi Yapı, İnanlar ve Dumankaya olmak üzere üç inşaat şirketi olduğunu söyleyerek, burada bu şirketlerden daire alanların mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında çalışma başlattıklarını söyledi.

TMSF Başkanı Muhittin Gülal TMSF olarak kayyum atadıkları şirketler arasında kendilerini en çok zorlayan sektörün inşaat sektörü olduğunu ve işlerin hayal ettikleri gibi gitmediğini söyleyerek, bunun sektörün satışlarda olağanüstü zorlandığı bir döneme denk gelmesinden kaynaklandığını belirtti.

Sözcü gaztesinde yer alan habere göre, TMSF’nin faaliyetleri ile ilgili basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine Gülal, TMSF kayyumunda yönetilen Fi Yapı, İnanlar ve Dumankaya olmak üzere üç inşaat şirketi olduğunu söyleyerek, burada bu şirketlerden daire alanların mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında çalışma başlattıklarını belirtti.

İnşaat sektöründe olağanüstü bir durum olduğunu söyleuen Gülal, satışta yaşanan zorluklar nedeniyle belirlenen takvimin gerisinde kaldıklarını dile getirdi.

TÜİK tarafından yayımlanan son verilere göre Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında yüzde 31.3 düşüşle 82,252 adet oldu. Konut satış istatistiklerine göre, “ipotekli satış” olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da Mayıs ayında yüzde 85.8 azalışla 5,231 adet olarak gerçekleşti.

DUMANKAYA’DA YENİDEN BAŞLAYAN İNŞAATTA SORUN

TMSF’nin geçtiğimiz yıl 21 Haziran tarihinde elinde olan Dumankaya Grubu ve Fi Yapı Grubu, yarım kalan inşaat projelerini bitirmek üzere Alman Dress&Sommer liderliğindeki konsorsiyumla işbirliği anlaşması imzalamıştı. Eurabau GmbH, CPB Project Development GmbH, Drees&Sommer ve Flagman Capital iş birliği ile yarım kalan projelerin tamamını bitirmek için yurtdışından 450 milyon euro kredi tahsis edilmişti.

Fakat ilk etapta Dumankaya’ya ait ve bitmesi en yakın projelerden Mozaik projesinde geçen sene başlayan inşaatın yeniden durduğu ve işlerin yapılmadığı ve buradaki sorunların nasıl çözüleceği sorusu üzerine Gülal, sektördeki sorunlar nedeniyle satış sorunu yaşandığını belirtti.

Gülal, “Hem sektörün içindeki sıkıntılar hem şirketlerin finansal portföylerinin çok zayıf olması nedeniyle hareket alanımız sınırlı. İnşaat şirketlerinin bankalara kredi borçları var. İnşallah tamamlayacaklar. Borçlar ödenmeden daireler üzerindeki ipoteklerin kalkması söz konusu değil” şeklinde konuştu.

Tamamen satılan projelerden artı değer oluşturulmasının mümkün olmadığını söyleyen Gülal, hiç başlanmamış projelerden gelecek değerlerle bir yol haritasının çizilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

Daha önce medyada yer alan 2018 yılı verilerine göre Dumankaya projelerinden yaklaşık 3,000, Fi Yapı’dan ise yaklaşık 5,000 çeşitli mağduriyetle karşı karşıya kalırken, bunların bir kısmının tapu teslim işlemleri yapıldı.

Dumankaya mağdurları tarafından oluşturulan grup tarafından yapılan açıklamada, Dumankaya’nın Mozaik, Adres, Modern Collection, Hİ FİT ve Flex Ofis projelerindeki konutların inşaat işleri yürütülemezken Fi Yapı ile ilgili herhangi bir şantiye çalışmasına girişilmediği belirtildi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Dumankaya mağduru bir süredir hem Eurobau hem de Dumankaya kayyumlarından bilgi almak için bir grup oluşturduklarını ve hiçbir taraftan net bilgi alamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Alman firmalarıyla ilgili sözleşmenin akıbeti ve teslimler konusunda TMSF yönetiminden açıklama bekliyoruz, anlaşma yapıldıktan sonra yeniden güvendik ve 2019 Mayıs-Haziran ayında teslim edileceği söylenen konutlar için Mozaik projesinde bir sürü aile yeniden ödeme yaptı ancak buna rağmen inşaat ilerlemiyor.”

Dumankaya İnşaat mağdurları TMSF önünde eylem yaptı!

2019 Mayıs'ta 82 bin 252 konut satıldı!