TMSF,Garipoğlu şirketlerini inceliyor!
TMSF, Garipoğlu şirketlerindeki incelemesinde Brezilya'da fabrika kurduğunu, kumar şirketi işlettiğini belirledi
TMSF, borç protokolüne uymadığı için el koyduğu Garipoğlu şirketlerindeki incelemesinde, grubun yurtdışına para transferi yaptığını, Brezilya'da fabrika kurduğunu, kumar şirketi işlettiğini belirledi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) 250 milyon dolar borcu bulunan Garipoğlu grubunun, borç protokolüne rağmen, TMSF'den gizleyerek şirketlerinden 54 milyon liralık kaynağı yurtdışında kurduğu şirketlere aktardığı belirlendi. TMSF'nin inceleme raporlarına göre grubun patronu Hayyam Garipoğlu, Brezilya'da kimya fabrikası, İngiltere'de 10 milyon dolar ciro yapan kumar şirketi kurmuş.
Kaynakları grup şirketlerine aktarılarak içi boşaltıldığı için mali açıdan batık duruma düşen ve TMSF tarafından el konulan batık Sümerbank'ın patronu Hayyam Garipoğlu'nun, borcunu ödemediği için şirketlerine el konulması sonrasında yapılan incelemenin raporu çıktı.
367 milyon dolar borcunu ödemek için yaptığı protokollere göre faaliyetlerini TMSF gözetiminde sürdürmesi gereken Hayyam Garipoğlu'nun şirketlerinden yurtdışına para transferi yaptığı belirlendi. Kayıtlar üzerinden yapılan incelemede, grubun Çin, Polonya, Romanya ve Rusya'da şirket, Brezilya'da da fabrika kurduğu, grup şirketlerinden 2007, 2008 ve 2009 yıllarında 54 milyon TL'nin karşılıksız olarak yurtdışına çıkarıldığı belirlendi.
Malzeme Türkiye'den
Malta'da bir kumarhane şirketi kurduğu tespit edilen Garip-oğlu grubunun, ayrıca, Kasım Garipoğlu adına İngiltere'de de Smart TV Broadcasting Limited isimli şirket kurduğu, bu şirket çatısı altında, Türk vatandaşlarının girmesi yasak olan smartlivecasino com isimli internet sitesi üzerinden kumar işinde, yılda 10 milyon dolar civarında ciro yaptığı belirlendi.
Rapora göre Garipoğlu, Çin'de de Smart Tch. International Corp isimli bir şirket, Türkiye'den taşınan malzemelerle Brezilya'da kimya fabrikası kurdu. Peroxy Bahia Industria Quimiica Ltda adını taşıyan tesisin yapımına 2006'da başlandı. 40 bin ton/yıl kapasiteli hidrojen peroksit (beyazlatıcı) fabrikasının yapımı yüzde 90 oranda tamamlanmış, beş ay içerisinde üretime hazır hale gelecek durumda.
`Mal kaçırma' 70 şirkete el konulmasına yol açtı
TMSF, Sümerbank batığı için Garipoğlu grubu ile ilk 367 milyon dolar ödeme öngören ilk protokolü 12.08.2004'te yaptı. Bu protokolün 07.01.2009'da revize edildi. Gruptan 5 yıl içinde toplam 109 milyon dolar tahsilat yapılabildi. Ancak TMSF, Garipoğlu grubunun protokol hükümlerine aykırı girişimlerini ve `mal kaçırma' faaliyetlerini tespit ederek 18.07.2009'da gruba bağlı 70 şirkete el koydu. Bu el koyma gerekçesinde, "TMSF'den mal kaçırmaya yönelik faaliyetleri tespit edilmiş, uyarılara rağmen bu tür iş ve işlemlerinde ısrar ettiği görülmüştür" denildi.
Birçok kez para transferi yapılmış
Raporda, Türkiye'deki şirketlerden yurtdışında kurulan şirketlere yapılan karşılıksız para tarasferin bazı kalemleri şöyle:
Multinet Kurumsal Hizmetler'den Brezilya'daki Peoxy Bahia firmasına 2008'de 3 milyon 858 bin euro gönderildi. Yine Multinet'ten Romanya'da kurulu olan SC International adına 2005 yılında kesilen 27 bin 500 dolarlık faturanın bedeli tahsil edilmedi. Grubun Alarmnet isimli firmasından Stmart Tech International Corp firmasına 2008'de 2 milyon 199 bin TL, 2009'da 12 bin 614 TL gönderildi. Smartnet Kurumsal Hizmetler A.Ş'den Brezilya'daki Peoxy Bahaia Industria Quimica Ltd'e 2007, 2008 ve 2009 yıllarında toplam 26 milyon 96 bin TL havale edildi. Grubun Akıllı Yayıncılık isimli şirketinden İngiltere'de kurduğu Broadcasting Limited şirketine 13 milyon 540 bin TL gönderildi.
Milliyet/Nedim Şener