TMSF'ye devredilen şirketlerin sayısı 858'e ulaştı!
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ soruşturması sürecinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen şirket sayısını açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, FETÖ soruşturması sürecinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen şirketlerden zarar edenlerinin satılacağını, diğerlerini ise yargılama sonuna kadar TMSF'nin yöneteceğini söyledi.
Canikli AA Editör Masası Programı'nda konuşmasında şunları söyledi:
TMSF'ye devredilen şirketlere içeriden ve dışarıdan yoğun satın alma talepleri var.(FETÖ soruşturmasından TMSF'ye devredilen şirketler) bunların birçoğu hukuk gereği satılmayacak çünkü bunları ceza yargılamasının sonuna kadar yönetmeliyiz
İÇİ BOŞALTILAN ŞİRKETLER
İçi boşaltılan şirketler var, ya da hassas alanda faaliyette bulunan şirketler bulunuyor; onları elden çıkarmayı düşünüyoruz
ZARARDAKİ ŞİRKETLER SATILACAK
Zararda bulunan şirketlerin devam ettirilmemesi lazım; (TMSF elindeki) zarardaki şirketlerin satışını planlıyoruz
TMSF'DE 858 ŞİRKET VAR
Şu ana kadar TMSF'ye devredilen şirketlerin aktif büyüklüğü 40.5 milyar lira, özkaynakları 18.1 milyar lira, TMSF'de 858 şirket var
Dün akşam açıklanan Fed faiz artışı kararı ve geleceğe yönelik para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli, küresel sermayenin faiz artışı kararı sonrasında ABD'ye döneceğine inanmadığını ve bu tezleri gerçekçi bulmadığını söyledi. Canikli konuyla ilgili şunları söyledi:
"Fed'in 25 bp artışa gideceği zaten piyasalarda fiyatlandırılmıştı. Piyasalarda olumsuz bir gösterge oluşmadı böylece. Bundan sonra Fed nasıl bir politika izleyecek hep birlikte göreceğiz. Piyasalar en az 3 defa Fed'in 25 bp faiz artırımını benimsedi. Dengeler de buna göre oluşmaya başladı.
Küresel sermayenin gelişmekte olan ülkelerden ABD'ye döneceği tezlerini gerçekçi bulmuyorum. Küresel sermayenin büyük oranda ABD'ye dönmesi başka problemler yaratır, ABD'de enflasyon sorunu oluşur. ABD bu kadar büyük bir sermayeyi yönetemez. Bu sermaye gelişmekte olan ülkelere gitmek durumunda ve buraları finanse etmek durumundadır."
Canikli ayrıca Türkiye'ye sermaye girişlerini de değerlendirdi ve "Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye çok ciddi ve kalıcı sermaye girişlerinin olacağını göreceğiz. Büyük hacimli Körfez sermayesinin gelmesi için uygun finansal araçlar oluşturulmuş durumda." dedi.
Sabah
Haber Star'da şu şekilde yer aldı
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli “TMSF’ye devredilen şirketlere içeriden ve dışarıdan yoğun satın alma talepleri var” var dedi. AA Editör Masası Programı’na katılan Canikli ‘FETÖ’ soruşturması sürecinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen şirketlerin zarar edenlerinin satılacağını, diğerlerini ise yargılama sonuna kadar TMSF’nin yöneteceğini söyledi. Canikli “Bunların birçoğu hukuk gereği satılmayacak çünkü bunları ceza yargılamasının sonuna kadar yönetmeliyiz... İçi boşaltılan şirketler var, ya da hassas alanda faaliyette bulunan şirketler bulunuyor; onları elden çıkarmayı düşünüyoruz... Zararda bulunan şirketlerin devam ettirilmemesi lazım. Zarardaki şirketlerin satışını planlıyoruz” dedi.
Şu ana kadar TMSF’ye devredilen şirketlerin aktif büyüklüğünün 40.5 milyar lira, özkaynaklarının ise 18.1 milyar lira olduğunu ve 858 şirket bulunduğunu söyleyen Canikli “Bu yönüyle bakıldığında Türkiye’nin en büyük holdingi diyebilirsiniz. Şu ana kadar da 259 kişi kayyum olarak atanmıştır. Bu şirketlerin toplamında da 44 bin 868 kişi çalışmaktadır” diye konuştu. TMSF’ye devredildikten sonra şirketlerin mali yapısında bir bozulma, kötüye gidiş söz konusu olmadığını anlatan Canikli, “Tam tersi özellikle büyük şirketler, bunlardan birisi Koza. Hisse senetleri çok ciddi oranda artış kaydetti” ifadesini kullandı.
16 NİSAN, FİYATLANDI
16 Nisan’da yapılacak referandumun piyasalara yansımasını da değerlendiren Canikli “Piyasalar şu günlerde büyük oranda 16 Nisan referandumunu olumlu olarak fiyatlama başladı” değerlendirmesinde bulundu. Körfez ülkelerinin gelişmiş ülkelerdeki paralarına yönelik ciddi tehditlerin söz konusu olduğuna dikkati çeken Canikli “Avrupa siyasetindeki kafatasçı ve Nazi eğilimli siyasi düşüncelerin merkeze kaymaya başlaması bu sermaye için büyük tehditlerden biri. Onlar da en azından bu sermayelerinin bir bölümünü güvenebilecekleri ülkelere kaydırmak istiyorlar. Gözleri de Türkiye’de” ifadelerini kullandı.
Hollanda’ya yeni yaptırım gelebilir
Canikle “Hollanda’ya siyasi anlamdaki yaptırımlarımıza ilave hususlar gündeme gelebilir, tamamen bitmiş şeyler değil” dedi. Hollanda’ya yönelik diplomatik alanda ağır tedbirler aldıklarını dile getiren Canikli “Bbu noktada kamuoyuyla paylaşılmayan ama yeri geldiğinde zamanı geldiğinde uygulanmaya başlanacak yine siyasi tedbirler de var. Ama ekonomi alanına gelince, orası farklı, orada elbette son derece dikkatli, sağduyulu olmamız gerekiyor” dedi.
Star