Yeni Şirketler

TOBB, Sinpaş'la Zeytinburnu'nda rezidans yapacak

TOBB'un, TOKİ'den satın aldığı Zeytinburnu'ndaki 73 bin metrekarelik araziye 'imar onayı' çıktı. Arazinin komşuları Sinpaş ve Delta İnşaat ile ortak hareket etmeyi planlayan TOBB, eylül ayında proje taslağını hazırlayacağını açıkladı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı ve projenin koordinatörü İbrahim Çağlar, TOBB'un 2 yıl önce TOKİ iştiraki Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan KDV hariç 392 milyon liraya aldığı 73 bin metrekarelik araziye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın imar onayını verdiğini söyledi. Çağlar, arazinin komşuları Sinpaş ve Delta İnşaat ile ortak imar planı hazırlanabileceğini belirtti.

PROJE EKİMDE HAZIR OLUR

Sinpaş'ın Zeytinburnu'nda 17 dönümlük arazide rezidans ve otel yaptığını, Delta İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Delibalta'nın ise 40 dönüm arazide kat karşılığı çalışma yaptığını anlatan Çağlar, "Sinpaş ve Delta'nın arazileri TOBB arazisinin yanında. Müşterek çalışma yapabiliriz. Eylül-ekim gibi projenin taslağı ortaya çıkar" dedi. Otel, ofis ve residans yapılacak arazideki inşaat için üç çeşit emsal değeri olduğunu söyleyen Çağlar, "Turizm alanı olacaksa 2.5, turizm-ticaret alanı olacaksa 2, sadece ticaret alanı olacaksa 1.5 emsal değeri üzerinden inşaat yapılacak. 73 bin metrekarelik arazi ticaret-turizm alanı olarak kullanılırsa bu kabaca 150 bin metrekareye gelir. Arazi üzerine ofis, rezidans ve 150-200 odalı butik otel yapmayı düşünüyoruz" dedi.

TOBB ATIK TESİS KURUYOR

TOBB'a, tehlikeli atık geri kazanım ve nihai bertaraf tesis yatırımları konusunda koordinatörlük yapan Çağlar, bu konuda 'tek yetkili' olmak için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulunduklarını, iznin çıkması halinde yatırıma başlayacaklarını bildirdi. Çağlar, ilk etapta İzmir, Çukurova, Trakya ve Marmara bölgelerinde 150 milyon dolar maliyetle 4 tesis kuracaklarını, ihtiyaca göre bu sayının artabileceğini ifade etti. Bakanlığın sanayicilere, parayla sattıkları fireyi, belediyelere ücretsiz vermesi için baskı yaptığını açıklayan Çağlar, "Parayla sattığım şeyi neden bedava vereyim. Bedava toplanan evsel atıkların maliyetini sanayiciden çıkarmak istiyorlar. Sanayicinin üzerinde gömlek kalmadı ki" dedi.

Yalçıntaş'la aramız iyi

Başkanlık yarışında rakip olduğu Murat Yalçıntaş'la arasının iyi olduğunu belirten Çağlar, "Mecburen iyi olması gerekiyor. Gerginlik olursa İTO zarar görür" dedi. Seçim sürecindeki anlaşmazlık nedeniyle MÜSİAD'a istifa dilekçesi veren Çağlar, "İstifam geçerli. Yazılı olarak cevap bekliyorum" şeklinde konuştu.

Brüksel'de 10 milyon avroluk bina alıyor

Avrupa Birliği nezdinde lobi çalışmalarını hızlandırmayı amaçlayan TOBB, Belçika'nın başkenti Brüksel'de bina satın alıyor. Bir süredir pazarlık aşamasında olan bina için 10 milyon avroluk değer biçildiği öğrenildi. TOBB yönetiminin Brüksel'de pazarlık görüşmelerinde son aşamaya geldiği öğrenildi. AB Parlamentosu'na 25 dakika yürüme mesafesinde olan binada TOBB bünyesinde yer alan DEİK, TOBB-ETÜ, TEPAV, İKV gibi kuruluşların ofisleri de yer alacak. Binada bir de konferans merkezi yapılması planlanıyor. Hollanda ve Alman ortaklığı olan bir yatırım bankasına ait olan ikiz bina özellikle mimarisiyle dikkat çekiyor.
Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOBB'un Zeytinburnu projesine onay çıktı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Zeytinburnu arazisine imar onayı çıktı

Arazinin komşuları Sinpaş ve Delta İnşaat ile ortak hareket etmeyi planlayan TOBB, eylül ayında proje taslağını hazırlayacak. Arazide üç çeşit emsal olduğunu söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı ve projenin koordinatörü İbrahim Çağlar, '5-10 bin metrekarelik açık ofisler, rezidans, butik otel yapımı düşünülüyor' dedi.

TOBB'un iki yıl önce Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan KDV hariç 392 milyon liraya aldığı 73 bin metkekarelik arazisine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın imar onayını verdiğini söyleyen Çağlar, arazi komşuları Sinpaş ve Delta İnşaat ile ortak imar planı hazırlanabileceğini belirtti.

Sinpaş'ın Zeytinburnu'nda 17 dönümlük arazide rezidans ve otel yaptığını; Delta İnşaat'ın ise 40 dönüm arazide konut yaptığını anlatan Çağlar, 'Bu projeler bizim arazinin yanında. Müşterek çalışmaya da girebiliriz. Projenin taslağı ekimde ortaya çıkar' dedi.
Akşam

TOBB rezidans yapacak

TOBB'un Zeytinburnu'ndaki 73 bin metrekarelik arazisine Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan imar onayı çıktı. TOBB'un 2 yıl önce Emlak Gayrimenkul'den KDV hariç 392 milyon liraya aldığı Zeytinburnu'ndaki 73 bin metrekarelik araziye Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan imar onayı çıktı.

Arazinin komşuları Sinpaş ve Delta İnşaat ile ortak hareket etmeyi planlayan TOBB, eylülde proje taslağını hazırlayacak. İTO Meclis Başkanı ve Projenin Koordinatörü İbrahim Çağlar, Sinpaş'ın Zeytinburnu'nda 17 dönümlük arazide rezidans ve otel yaptığını, Delta İnşaat Başkanı Nihat Delibalta'nın ise 40 dönüm arazide kat karşılığı çalışma yaptığını söyledi. Çağlar, "Sinpaş ve Delta'nın arazileri TOBB arazisinin yanında. Müşterek çalışmaya da girebiliriz. Arazi üzerine ofis, rezidans ve 150-200 odalı butik otel yapmayı düşünüyoruz" dedi.

ATIK TESİSİ KURACAK

Bu arada, TOBB, tehlikeli atık geri kazanım ve nihai bertaraf tesis yatırımları konusunda `tek yetkili' olmak için harekete geçti. Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulunan TOBB, tek yetkili olması halinde yatırıma başlayacak. Proje Koordinatörü Çağlar, ilk etapta İzmir, Çukurova, Trakya ve Marmara Bölgesi'nde tesis kurulabileceğini söyledi.
Bugün

TOBB, Türkiye'nin tehlikeli atık patronu olmak istiyor

TOBB, `tehlikeli atıklar' için harekete geçti. Çevre Bakanlığı'na başvuru kabul edilirse 6 bölgede tesis kurarak Türkiye'de tehlikeli atıkta tek yetkili olacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), tehlikeli atık geri kazanım ve nihai bertaraf tesis yatırımları konusunda `tek yetkili' olmak için harekete geçti. Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulunan TOBB, tek yetkili olması halinde yatırıma başlayacak.
Proje Koordinatörü İbrahim Çağlar, ilk etapta İzmir, Çukurova, Trakya ve Marmara Bölgesi'nde tesis kurulabileceğini söyleyerek, "İhtiyaca göre bu sayı artabilir. Bir tesis 150 milyon dolara mal oluyor. TOBB olarak bu işe girersek çeşitli finansman yöntemleriyle bu yatırımları yaparız" dedi.
Çağlar, TOBB'un bu konuda tek yetkili olmak istemesini şöyle açıkladı: "Gümrük yenileme yatırımlarında olduğu gibi bu konuda tek yetkili olmak istiyoruz. Aksi halde kendi üyelerimizle rakip olmak istemeyiz".

`İzaydaş'ı da alabiliriz'
Tehlikeli atık tesisi kurmak için şu anda altı firmanın lisans aldığını ifade eden Çağlar, "Gerekirse bu firmalarla konsorsiyum kurabiliriz. Ya da bünyemize katabiliriz. Mesela bu konuda faaliyet gösteren İzaydaş firması var. Bu firmayı da satın alabiliriz" diye konuştu. Konuyla ilgili Almanya, Hollanda ve Japonya'dan know how alabileceklerini belirten Çağlar, bir tesisin 150 milyon dolara mal olduğunu bildirdi. Çağlar, tesis kurma aşamasına gelindiğinde Eximbank'tan finansman sağlanabileceğini kaydetti.
Öte yandan sanayicinin bir süredir belediyelerle sorun yaşadığını da hatırlatan Çağlar, "Sanayicinin parayla sattığı firesini belediyeler bedava istiyor. Bu konuda baskı yapılıyor. Gerekçesini de, bedava topladıkları evsel atıkların maliyetini bu yolla finanse etmek olarak gösteriyorlar. Bu konuyu bakanlıkla görüşüyoruz" dedi.

Zeytinburnu'na imar onayı çıktı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Zeytinburnu arazisine `imar onayı' çıktı. Arazinin komşuları Sinpaş ve Delta İnşaat ile ortak hareket etmeyi planlayan TOBB, eylülde proje taslağını hazırlayacak.
Arazide üç çeşit emsal olduğunu söyleyen Proje Koordinatörü İbrahim Çağlar, "5-10 bin metrekarelik açık ofisler, rezidans, butik otel yapımı düşünülüyor" dedi.
TOBB'un 2 yıl önce Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan KDV hariç 392 milyon liraya aldığı 73 bin metrekarelik arazisine Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın imar onayını verdiğini söyleyen İbrahim Çağlar, arazi komşuları Sinpaş ve Delta İnşaat ile ortak imar planı hazırlanabileceğini belirtti.
 Çağlar, "Sinpaş ve Delta'nın arazileri TOBB arazisinin yanında. Müşterek çalışmaya da girebiliriz. Eylül-ekim ayında projenin taslağı ortaya çıkar" dedi.

Brüksel'de bina pazarlığı yapıyor

AB'deki etkinliğini artırmak için Brüksel ofisini büyütmeye karar veren TOBB, bina satın alıyor. Bir yatırım bankasından satın alınması planlanan binanın maliyetinin 10 milyon euro olduğu iddia ediliyor. TOBB yönetiminin pazarlık görüşmelerinde son aşamaya geldiği öğrenildi. Satın alma işlemi tamamlandığında birliğin Brüksel'deki tüm ofisleri burada toplanacak.
Eylem Türk/Milliyet