Ekonomi

TOBB yeni şirket verilerini açıkladı! 1425 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu!

TOBB, temmuz ayına yönelik kurulan-kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Türkiye'de Temmuz ayında toplam 8 bin 467 şirket kuruldu. Bunun 1425'ini yabancı şirketler oluşturdu.Türkiye'de Temmuz ayında 8 bin 467 şirket kuruluerken bunun 1425'ini yabancı şirketler oluşturdu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), temmuz ayına yönelik kurulan-kapanan şirket istatistiklerini yayımladı.

Türkiye'de Temmuz ayında 8 bin 467 şirket kuruluerken bunun 1425'ini yabancı şirketler oluşturdu. Söz konusu kurulan şirketlerin yüzde 16'sını oluşturan şirketlerin 101'i Rus ve 97'si İran ortaklı olarak kayda geçti.

Yabancı şirketlerin 632'si gayrimenkul acenteleri olurken 541'i işletme ve diğer idari danışmanlık sektöründe çalışacak. Danışmanlık şirketleri verdikleri reklamlarda Ülke gündemini bir süre meşgul etmişti. Peki yeni şirketlerin kurulma nedenleri neler oldu? İşte detaylar...

Odatv'nin haberine göre, Yabancı şirketlerin 632'si gayrimenkul acenteleri olurken 541'i işletme ve diğer idari danışmanlık sektöründe çalışacak. TOBB'un istatistikleri bu şirketlerin her köşe başında açıldığını ortaya koydu.

Böylece, temmuzda bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 37,7, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 35,3, kooperatif sayısı yüzde 27,1 düşüş kaydetti.

Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 39,9, kooperatif sayısı yüzde 33,9, gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 27,3 azaldı.

Temmuzda geçen senenin aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 23,9, kooperatif sayısı yüzde 8, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 2,9 yükseldi.

Söz konusu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 53,7, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 4,8 artış olurken, kooperatif sayısında yüzde 30,3 düşüş yaşandı.

3 İLDE ŞİRKET BULUNMUYOR

Temmuz ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin yüzde 85,6'sını limited şirketler, yüzde 12,9'unu anonim şirketler, yüzde 1,4'ünü ise kooperatiflerden oluşuyor. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 41,4'ü İstanbul, yüzde 8,9'u Ankara, yüzde 5,2'si Antalya'da kuruldu. Temmuz'da Bayburt, Gümüşhane ve Ardahan dışındaki tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti.

Geçtiğimiz ay kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 935'i ticaret, 1168'i imalat ve 967'si inşaat sektöründe bulunuyor. Kurulan gerçek kişi ticari işletmelerinin 585'i toptan ve perakende ticaret motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 362'si inşaat, 179'u imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere çalışmaya başladı.

İNŞAAT İLK 3'TE YER ALDI

Temmuzda kapanan şirket ve kooperatiflerin 531'inin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı 217'sinin imalat, 215'inin inşaat sektöründe faaliyet gösterdiği belirtildi.

Kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinden 591 adetinin toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosiklet onarımı, 218'inin inşaat, 144 tanesinin imalat sektöründe faaliyet gösterdiği kayıtlara geçti.

Temmuz ayında 121 kooperatif kurulurken bunların 79'u konut yapı, 17'si işletme kooperatifi, 13'ü tarımsal kalkınma kooperatifi olarak işbaşı yaptı.

YABANCI ŞİRKETLER

Geçtiğimiz ay kurulan 1425 yabancı ortak sermayeli şirketin 101'i Rus ve 97'si İran ortaklı olarak kaydedildi.

İşbaşı yapan yabancı ortak sermayeli şirketlerin 1280'i limited, 145'i anonim şirket statüsünde faaliyet gösteriyor.

İDARİ DANIŞMANLIK

Ev karşılığı vatandaşlık tartışmasının ayyuka çıkması ile kurulan yabancı şirketlerin sayısı ve sektörü dikkat çekti. Bu sene kurulan şirketlerin 1664'ü belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalardaki toptan ticaret, 632 adeti gayrimenkul acenteleri, 541'i işletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetleri sektöründe faaliyette bulunacak.

Kurulan yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin yüzde 81,2'sini yabancı sermayeli ortak payı oluşturuyor.

TARTIŞMAYA SEBEP OLDU

Yabancılara oturma izni ve ehliyet alabilmek için danışmanlık hizmeti veren şirketler Türkiye'nin gündeminde büyük yankı oluşturmuştu. Şirketler sosyal medyada yer alan videolarında, vatandaşlık ve ehliyet alabilmek için oturma izni, hizmet, evlilik yoluyla vatandaşlık, konut satışı dahil olmak üzere pek çok alanda faaliyet gösterdiğine dikkat çekmişti. 

Şirketlerin reklamları kamuoyunda tartışma konusu olmuştu.

Borsada rekora doyum olmuyor! Borsa İstanbul BIST 100 3 bin seviyesini aştı

İnşaat sektöründe indirim haberi! Müteahhitler bayram etti! Demir fiyatlarına dev indirim geldi! Güncel demir fiyatları