Kent Haberleri

Tokat Kalesi çevresindeki evler risk altında!

Bakanlar Kurulu kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'nin riskli alan ilan edilen yerlerin haritasında Amasya, Çorum, Gaziantep, Tokat, Adana ve Karaman yer aldı....

Tokat'ta riskli alan olarak belirlenen Kaledibi mevkisi sınırlarındaki 11 bin 76 hektarlık alan üzerindeki yapılaşma kamulaştırılarak yıkılacak.


Bakanlar Kurulu kararı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye'nin riskli alan ilan edilen yerlerin haritasında Amasya, Çorum, Gaziantep, Tokat, Adana ve Karaman yer aldı. Riskli alan ilan edilen Tokat'ta Kale çevresindeki evlerin can veya mal kaybına yol açma riski taşıması sebebiyle 'Riskli Alan' olarak belirlendi. Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, söz konusu alandaki evlerin kamulaştırma yolu ile kamunun eline geçerek yıkılacağını söyledi. Riskli alan konusunun kamuoyunda yanlış anlaşıldığını ifade eden Başkan Çiçek, risk denilince direkt depremle ilişkilendirilmeye çalışıldığını ifade ederek, "Bu yanlış. Kaledibi yerleşim açısından risk taşıyor. Yoksa zemin ya da depremsellik açısından bir risk söz konusu değil. Şehir imar planımızda ve çevre ve şehircilik bakanlığının yapmış olduğu çalışmada riskli alanlar çakışıyor. Söz konusu şehrimizin imar planı yapılırken de riskli alan olarak gözüküyor. Burada gerekli kamulaştırma işlemlerini bakanlığımızın yapması için buna ilişkin olarak bakanlığın burayı risk alanı olarak ilan etmesi söz konusu idi. Bu gerçekleşti, sevindirici bir durum" dedi.


Başkan Çiçek, yeşil alan ve otopark alanlarında kalan söz konusu yerlerin istimlaklarını yaptıklarını belirterek, "Ulu Camii bölgesinde ve Taşhan arkasında parsel satın alarak otopark alanına dahil ettik. Belediye olarak kale bölgesinde oturulamayacak yapılan tamamını belediyemizin istimlak etme durumu söz konusu olmazdı. İsabet oldu, bakanlığımız devreye girmiş oldu. Bakanlık bu riskli bölgedeki evlerin boşaltılması noktasında çalışma yürütecek. Tamamen boşaltıldığında belediyemiz yeşil alan düzenlemesi olarak devreye girecek. Tokat Kalesi'nin ortaya çıkması ve o bölgede yaşayan hemşerilerimizin başka bölgelerde ikameti açısından daha sağlıklı bir çalışma olacak. Bu çalışmalar bitiği zaman kale bölgesi eski yapılardan arındırılmış olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanımıza bu çabasından dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca emeği geçen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ndeki arkadaşlara da teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Tokat Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Gökrem ise söz konusu bölgenin 1970'li yıllarda da riskli alan ilan edilerek insanların taşınmasının sağlandığını fakat evlerin bazılarının yıkılmamasından dolayı insanların tekrar bu mekanlarda yaşamaya başladığını söyledi. İnsanların mağdur edilmeden başka bir bölgeye gönderilmeden bu bölgede ikamet edilmesini sağlamasını beklediklerini ifade eden Gökrem, bu düzenlemeyi kentin çehresine değişmesi anlamında önemsediklerini kaydetti.


Mahalle sakinleri ise evlerinin değerinde kamulaştırılmasını beklediklerini söyledi.


İha