Tokat Kalesi çevresindeki riskli binalar taşınacak!
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Kalesi çevresindeki yaklaşık 120 dönümlük alanı bakanlığın riskli alan olarak belirlediğini hatırlatarak, “Bu alanın başka bir yere taşınması noktasında çeşitli alternatif arayışı içerisindeyiz” dedi.
Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat Kalesi çevresindeki yaklaşık 120 dönümlük alanı bakanlığın riskli alan olarak belirlediğini hatırlatarak, “Bu alanın başka bir yere taşınması noktasında çeşitli alternatif arayışı içerisindeyiz” dedi.
Tokat Kalesi alt bölgesinde Semerkant Mahallesi’ndeki evlerin can veya mal kaybına yol açma riski taşıması sebebiyle ’riskli alan’ olarak ilan edilmesinin ardından evlerin yıkılması adına başlatılan süreç devam ediyor. Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Yusuf Koç, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Kaya ve beraberindeki heyet riskli alan ilan edilen bölgede incelemelerde bulundu. Yaklaşık 120 dönümlük alanı bakanlığın kentsel risk taşıması nedeni ile riskli alan olarak belirlediğini hatırlatan Başkan Eroğlu, bu alanın başka bir yere taşınması noktasında çeşitli alternatif arayışı içerisinde olduklarını ifade ederek, “Geçtiğimiz günlerde kalenin alt kısmında bulunan iki evimizin üzerine taş düşmüştü. Allah’a şükür can kaybı olmadı ama mal kaybı olan insanlarımızın ikamet ettiği evlerimiz var. Başka kazaların yaşanmaması için bu alan sadece kentsel dönüşüm değil diğer taraftan da insanların can ve mal kaybına yol açmaması içinde hızlı bir şekilde başka bir yere taşınılması gereken bir yer olarak düşünüyoruz. Buradaki insanları mağdur etmeden bu alanı nasıl boşaltabiliriz, risk taşıyan bu alanı nasıl daha düzgün hale getirebiliriz bunları konuşup tartıştık” diye konuştu.
“VATANDAŞI MAĞDUR ETMEYECEĞİZ”
Tokat Kalesi altındaki alanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Hakkında Kanun kapsamında riskli alan olarak belirlendiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanı Yusuf Koç ise amaçlarının bu alandaki riski biran önce bertaraf etmek olduğunu kaydetti. Can ve mal kaybı yaşanmaması adına hızlı hareket etmeye çalıştıklarını ifade eden Koç, “Belediyemiz ve müdürlüğümüz ortaklığında bu alanı boşaltma niyetindeyiz. Bunu yaparken de vatandaşlarımızı mağdur etmeden kazanılmış haklarını koruyacak şekilde yapacağız. Burayı belediyemizle Tokat’a güzel bir rekreasyon alanı olarak kazandırmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
493 evin bulunduğu alanda konut sayısından çok hak sahibinin kendileri açısından önemli olduğunu ifade eden Koç, açıklamalarına şöyle devam etti: “Yaklaşık 100 civarında hak sahibi üzerinden planlama yapıyoruz. Bunu yaparken de istimlaktan ziyade vatandaşa ilk etapta daire yapıp vermeyi tercih edeceğiz. Konut yapımız için uygun bir yer bulamaz isek istimlak yoluna da gidebiliriz. ‘Paranı al nereye gidiyorsan git’ şeklinde bir uygulamadan ziyade ‘eviniz hazır buradan çıkın evinize taşının’ şeklinde bir proje düşünüyoruz. Bu projeyi de fazla sürmeden en kısa sürede yapmayı düşünüyoruz. Buraya itfaiye, 112 Acil Yardım araçlarının dahi giremeyeceği yollar var. Kaleden kaya düşmesi bir risk ama bunlarda bir risktir.”
Hürsöz Gazetesi