Kent Haberleri

Tokat Niksar UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday!

Tokat Niksar ilçesinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesini sağlamak için yürütülen çalışmalar kapsamında "alan yönetimi çalışması" yapıldı.

Tokat Niksar ilçesinin, UNESCO  Dünya Mirası Listesi'ne girmesini sağlamak için yürütülen çalışmalar kapsamında "alan yönetimi çalışması" yapıldı.


Pontus Krallığı dönemine ait ve Türkiye 'nin en büyük kalelerinden biri olan Niksar Kalesi, Anadolu'da kurulan ilk tıp medresesi olan Yağıbasan Medresesi, Anadolu'daki ilk dik milli su değirmeni, Artuklular döneminden kalan ve fetih camisi olarak da bilinen Ulu Cami gibi pek çok tarihi eseri barındıran, Anadolu beyliklerinden Danişmendlilere başkentlik yapan ilçenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için bir dizi çalışma yürütülüyor.


Niksar Belediye Başkanı Özdilek Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Niksar'ın Tarihi Kentler Birliği üyesi bir ilçe olduğunu söyledi. Danişmendlilere başkentlik yapmış ilçeye karşı sorumlulukları bulunduğunu belirten Özcan, yaşadıkları kentin değerini bilen bir anlayışla tarihi eserleri korumayı arzuladıklarını ifade etti.


Niksar'ın MÖ 3 binli yıllara dayanan geçmişi bulunduğuna dikkati çeken Özcan, şunları kaydetti:

"Pontus Krallığı'ndan kalma kalemiz ve Pontus'un varlığını bize ifade eden eserlerimiz var. Niksar, sonraki dönemlerde de Roma ve Bizans dönemlerini yaşamış, medeniyetlere beşiklik yapmış kadim bir şehir. Türklerin Anadolu'ya 1071'de girmesinden önce de Niksar, Türklerin elinde. Artuklular döneminde yapılan Ulu Cami, bir fetih camisidir. Niksar'ımızde sivil mimari örnekleri doludur. Anadolu'da kurulan ilk dik milli değirmene sahip olan ilçemiz sadece ilim ve bilimin değil, sanayinin de başkentidir. Bu manada sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz."


Melik Ahmet Danişmend Gazi'nin şehirlerinde yaşadığını anlatan Özcan, ilçenin tarihte birçok mücadele ve badirelerle bugüne ulaştığını ifade etti.


Anadolu'da kurulan ilk medresenin Niksar'da olduğunu bildiren Özcan, "Anadolu'da ilk kurulan medrese olan Yağıbasan Medresesi'nin bulunması, Niksar'ı diğer Anadolu şehirlerinden daha farklı kılıyor. Burada birçok ilim adamı yetişmiş" diye konuştu.


"16 Kasım'da başvuru sürecini gerçekleştirmeyi planlıyoruz"


Özcan, eserlerin korunması için Tarihi Kentler Birliği üyesi bir şehir olarak Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın (ÇEKÜL) yürüttüğü proje desteğiyle eserlerin gün ışığına çıkarılması ve korunması noktasında çalışmalara devam ettiklerini söyledi.


İlçenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için yaklaşık 10 yıldır çalışma yürüttüklerini belirten Özcan, şöyle konuştu:


"Alan yönetimi projesini Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleştirdik. Bu çalışma ilçe bazında Türkiye'de ilk ve tektir. Listeye girilmesinin birinci şartı olan alan yönetiminin mutlaka yapılması gerekiyordu. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girebilmek için gerekli olan alan yönetimi projesini başarılı bir şekilde bitirerek, Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan onaylanma sürecine geldik. İnşallah bu sürecin ÇEKÜL ile devamını sağlayarak 16 Kasım'da geniş katılımla başvuru sürecini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Niksar'ı UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne sokarak gelecek nesillere bir miras bırakmayı hedefliyoruz."


Radikal