27 / 04 / 2024

TOKİ 100 bin sosyal konut mağdurlarından Murat Kurum'a tepki: Maliyet dar gelirliye kalıyor, davamızdan vazgeçmeyeceğiz!

TOKİ 100 bin sosyal konut mağdurlarından Murat Kurum'a tepki: Maliyet dar gelirliye kalıyor, davamızdan vazgeçmeyeceğiz!

TOKİ tarafından 2019'da başlatılan “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” mağdurları, sorunların çözülmesini ve evlerine kavuşmayı talep ediyor. Mağdurlar, dönemin Bakanı Murat Kurum’un verdiği sözü hatırlattı ve davalarından vazgeçmeyeceklerini söyledi. 



TOKİ tarafından 2019'da başlatılan “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” çerçevesinde hak sahibi olan vatandaşlar, konutlarının 4 senedir teslim edilmemesi ve ödeme planlarında değişiklik yapılarak konut fiyatlarının ve aylık taksitlerin artırılması sebebiyle tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. 

Geçtiğimiz hafta Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı önünde bir araya gelen mağdurlar, dün de bugün de İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü önünde toplandı. 

TOKİ 100 bin sosyal konut mağdurlarından Murat Kurum a tepki: Maliyet dar gelirliye kalıyor, davamızdan vazgeçmeyeceğiz!

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; "ayın Cumhurbaşkanım,  TOKİ  Tuzla 5 bin 750 Konut Maltepe projesi fiyatları çok yüksek. Söz verilen hakları iade edin. Ödemeler 240 aydan 180 aya düşürüldü. Yüzde 1 KDV yüzde 10 yapıldı. 0,49 faiz kaldırıldı. Söz verdiniz" yazan pankart açıldı ve dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan, İBB  Başkan adayı olarak açıklanan Murat Kurum’a tepkilerini dile getirdi. 

Mağdurlar ismine açıklamalarda bulunan Fırat Balta, 2019'da verilen vaatlerle 2023’te verilen vaatlerin arasında çelişkiler olduğunun altını çizdi. 

"2019'da verilen vaatler, 860 ve 1100 TL taksit ödemesiyle beraber yaklaşık konut fiyatlarının 160 ve 210 bin olarak belirlenmesi  sonucunda bizlere vaat edilen bir hak vardı" diye konuşan Balta, 2023'te konut fiyatlarında fahiş artışlar olduğunu belirtti. 

TOKİ 100 bin sosyal konut mağdurlarından Murat Kurum a tepki: Maliyet dar gelirliye kalıyor, davamızdan vazgeçmeyeceğiz!

Fırat Balta konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: 

"Normalde bir tane konutun maliyeti 1,5 milyon olmasına rağmen devletin dar gelirli vatandaşa 3 milyon ve 4,5 milyon arasında bir ev vermesinin mümkün olmayacağını buradan belirtmek istiyoruz.

Maliyet olarak Sayın Murat Kurum’un ve TOKİ’nin gerçekleştirmiş olduğu açıklamalarda, maliyetin kesinlikle bu dar gelirli vatandaşa yansıtılmayacağının açıklamasını kamuoyunda ve kamu kuruluşlarında ifade edilmişti.

Maliyet açıklaması şeklinde belirtmek istediğimiz şudur. Maliyet olarak Tuzla bölgesinde, Maltepe’de 7 milyar liraya alınan arsanın 2,5 milyar lirasını tutup askeriyeye tesis yapmalarıdır. 2,5 milyar yapılan tesisin maliyetini de bu dar gelirli vatandaşlara maalesef ki yükleniyor.

Bunun devlet tarafından bir an önce çözmesi gerekli. Hazine’den yardım mı alınıyor, fon mu sağlanıyor; orası dar gelirli vatandaşların umurunda olmaz."

Murat Kurum'un hiçbir şekilde maliyet artışlarının yansıtılmayacağı vaadinin olduğuna vurgu yapan Balta, "Şu anda İstanbul’a belediye başkanı adayı olarak kendisinin olduğunu görüyoruz. Sahaya indiklerinde bizleri her zaman karşısında görecektir" dedi. 

TOKİ 100 bin sosyal konut mağdurlarından Murat Kurum a tepki: Maliyet dar gelirliye kalıyor, davamızdan vazgeçmeyeceğiz!

Fırat Balta, açıklamasında "Dar gelirli vatandaşa müteahhit olarak faizli bir şekilde nasıl sabit taksit olmadan memur maaşı yükselişiyle daire fiyatı nasıl belirlenebiliyor? Bu KDV oranının yüzde 10 çıkarılarak dar gelirli vatandaşa nasıl yükleneceğinin farkında mısınız?" sorularını da yöneltti. 

"Sizler dar gelirli vatandaşa TOKİ’yi yaparken, bizlere bu konutları uygun bir şekilde vereceğinin sözünü verirken neden bunu dar gelirli vatandaşa yaptınız? Benim 4 yaşında bir tane kızım var, bu proje başladığında daha doğmamıştı. 4 yaşındaki kızım, ‘Baba benim dairem nerede? Biz dairemize ne zaman geçeceğiz’ sorularını soruyor. Şu anda bakıyorsunuz, ülkede ekonomik koşullar aldı başını gitti" ifadelerini kullanan Balta, bu davadan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi ve açıklamasını "Biz kurumun önündeyiz ama Murat Bey nerede? Son sözümüz budur. Lütfen bu yanlıştan bir an önce dönülsün" diyerek tamamladı. 

Emlak, otomotiv, gıda... Fahiş fiyat ve stokçuluğa tam 602 milyon TL ceza!

Kanal İstanbul'un 4 yıldır süren davasında kriz: İkinci kez bilirkişi incelemesi yapılacak!

Parayı faize mi yatırmalı yoksa konut mu almalı? Herkesin aklındaki soruyu emlakçı böyle yanıtladı!


 


Geri Dön