TOKİ 20 üniversite inşa edecek!
TOKİ, bilimin, özgür ve yenilikçi düşüncenin yuvası olan üniversitelerde eğitim gören binlerce gencimiz için Türkiye’nin dört bir yanında güvenli, sosyal ve akademik ihtiyaçları fiziki açıdan karşılanan yüksek nitelikli eğitim binaları, yurt ve pansiyonlar inşa ediyor.
TOKİ, bilimin, özgür ve yenilikçi düşüncenin yuvası olan üniversitelerde eğitim gören binlerce gencimiz için Türkiye’nin dört bir yanında güvenli, sosyal ve akademik ihtiyaçları fiziki açıdan karşılanan yüksek nitelikli eğitim binaları, yurt ve pansiyonlar inşa ediyor.
Üniversite yönetimlerinin talebiyle gerçekleştirilen işbirliği doğrultusundaTOKİ tarafından üniversite kampüsü, hizmet binaları, lojman, araştırma merkezi gibi pek çok akademik ve idari birim projesi yürütülüyor. Toplam 20 üniversite projesi yürüten TOKİ, üniversite yönetimlerine teslim ettiği 13 üniversite kampüsü ve eğitim binasını takiben 7 üniversitenin kampüs ve bina inşaatlarına devam ediyor.
Gazi Üniversitesi’ne 72 laboratuvarlı bilim merkezi
Yüksek öğrenim altyapısını güçlendirmek için üniversitelerle işbirliğine giden TOKİ, Türkiye’nin köklü yüksek öğrenim kurumlarından Ankara Gazi Üniversitesi’ne de modern binalar kazandırdı. TOKİ, Gazi Üniversitesi’nin merkez kampüsüne iki adet enstitü binası, toplam 72 laboratuvarlı Fizik, Kimya ve Biyoloji Merkez Binası, 40 derslikli Edebiyat Fakültesi, Konservatuar binası ve 900 kişilik konser salonu inşa etti. 950 kişi kapasiteli 5 amfinin yer aldığı kampüste 1.000 araçlık kapalı otoparkta inşa edildi. İdare, Gazi Üniversitesi için merkez kampüsünde yaptığı binaların yanı sıra Gölbaşı’nda da Sanat Tasarım Fakültesi inşa ederek üniversiteye teslim etti.
Bülent Ecevit Üniversitesi’ne Kanser Araştırma Merkezi
TOKİ’nin tamamlayarak eğitimöğretimha- yatına kazandırdığı bir diğer eğitim ku- rumu Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi. Üniversiteyle yapılan protokol kapsa- mında TOKİ, Bülent Ecevit Üniversitesi yatırım programında yer alan Onkoloji Merkezi, merkezi derslikler ve ofis binasıyla kapalı yüzme havuzu ve sosyal tesislerini tamamladı. Proje kapsamında yapılan Kanser Araştırma Merkezi binasının taban alanı 800 metrekare. Toplam 4 bin 402 katlı planlandı. Projede her biri tek kişilik olmak üzere 41 adet hasta yatak odası ile kemoterapi ve kemik iliği nakli üniteleri de yer alıyor.
Erzincan’a 1.000 öğrenci kapasiteli PolisMeslek Yüksekokulu
Farklı kamu kurumlarının ihtiyaçlarına dönük çözüm üreten TOKİ, Erzican’da 1.000 kişilik Polis Meslek Yüksek Okulu yaptı. Yaptığı okulların niteliğine göre donatılar inşa eden TOKİ, Erzincan’daki eğitim tesisini tüm donatılarıyla birlikte inşa etti. Okulun kapalı alanda barındırdığı donatılar; 3 yatakhane ve 2 eğitim bloğu, idari bina ve yemekhane, sağlık ocağı, kapalı spor salonu, konferans salonu, kapalı atış poligonu ve yarı açık atış poligonundan oluşuyor. Açık alanda ise pentatlon sahası, çim futbol sahası, 2 suni çim futbol sahası, 2 basketbol sahası, 2 tenis sahası, paket arıtma tesisi, su deposu, trafo jeneratör binası yer alıyor.
Yeni kurulan iki üniversite için eğitim binaları
Adıyaman Üniversitesi’ne bağlı Kahta Mes- lek Yüksek Okulu binasının inşaatını tamamlayıp teslim eden TOKİ, yeni kurulan iki üniversite için de uluslararası standartlarda eğitim binaları inşa etti. TOKİ, Tunceli Üniversitesi Aktuluk Yerleşkesi’nde Rektörlük İdari Bina, İdari Bilimler, Mühendislik Fakültesi, Merkez Eğitim Öğretim Laboratuvarı, Ar-Ge Laboratuvarı, İngilizce Hazırlık Okulu, Merkez Kafeterya, Rektörlük Konutu, Personel Lojmanları, Spor Salonu binalarını tamamladı. Aktuluk Köyünde bulunan 600 dönüm arazi üzerine kurulmuş ve Türkiye’nin önemli eğitim kurumlarından biri olmaya aday Tunceli Üniversitesi Aktuluk Yeleşkesi’nde günümüz akademik ihtiyaçlarına bütünlüklü olarak yanıt veren yeni çağdaş tesisler oluş- turuldu.
Giresun Üniversitesi
Eğitim ve öğretimin daha iyi ve modern şartlarda verilmesi için projelendirilen ve inşaatı tamamlanarak teslim edilen bir diğer üniversite, 2006 yılında kurulan Giresun Üniversitesi. Toplam kapalı alan 55.000 metrekare olan proje kapsamında 10.800 metrekare kapalı alana sahip Fen Fakültesi, 44.200 metrekare kapalı alana sahip Fen Edebiyat 1.Kısım ve İ.B.F.F. Binaları yer alıyor. Ayrıca proje kapsamında toplam 20 adet amfi, 88 adet derslik, 14 adet bilgisayar laboratuarı, 6 adet dil laboratuarı ve 4 adet öğrenci laboratuvarları mevcut.
Bartın ve Bozok Üniversiteleri’nin binaları teslim edildi
TOKİ, Bartın Üniversitesi’yle imzaladığı protokol kapsamında üniversiteye mer kezi sözel derslik, Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ile Öğrenci ve Personel Yemekhanesi inşa etti. Yozgat’taki Bozok Üniversitesi’ne ise Rektörlük binası ve Mühendislik - Mimarlık Fakültesi binası yaptı. 114 bin metrekarelik alana kurulu Mühendislik Fakültesi’nde Dekanlık birimi ve konferans salonunun yanı sıra Bilgisayar, Elektrik-Elektronik, Biyosistem, Makina, İnşaat ve Jeoloji Mühendisliği bölümlerine özel, amfiler, derslikler, laboratuvar birimleri, öğretim elemanları ofisleri ve sosyal alanlar inşa etti. Bloklar arasında akademik personel ve öğrencilerin kampüs yaşamı içerisinde doğal yapıyla ilişkilerini koparmamak amacıyla yapının kuzey yönünden güney yönüne doğru arazinin eğimli yapısına uyumlu şekilde yeşil rekreasyon alanlar hayata geçirildi. Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nın inşaatı ise hızla devam ediyor. 46.635 metrekare kapalı alana sahip olan yerleşke zemin+4 kat planında 14 bloktan oluşuyor. Tıp Fakültesi’nde 200 yatak kapasitesi, 11 adet ameliyathane, 11 yataklı cerrahi yoğun bakım, 11 yataklı dahiliye yoğun bakım ve 8 yataklı kalp damar cerrahi yoğun bakımünitesi bulunuyor. Fakültede ayrıca tüm ihtiyaçlara yanıt veren sosyal alanlar ile 565 araç kapasiteli otopark bulunuyor.
Şırnak’a Olimpik Yüzme Havuzlu Kampüs
Yüksek öğrenimde bölgenin ilgi odağı haline gelen 550 dönüm alan üzerine kurulu Şırnak Üniversitesi’nin, başta eğitim olmak üzere, sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan Şırnak’a önemli katkılar sağlayacağı öngörülüyor. Üniversite kampüsünde, 750 kişilik kültür merkezi, konferans salonu, 200 kişilik 2 adet konferans salonu, 60 kişilik 5 adet amfi derslik, spor salonu içinde yarı olimpik yüzme havuzu ve basketbol sahası, açık spor tesisleri içinde 4 adet voleybol sahası, 1 adet çok amaçlı saha, 1 adet sentetik çim futbol sahası ve 2 adet halı saha bulunmaktadır. Proje kapsamında yapılan binalar arasında İktisat, Mühendislik, İlahiyat Fakülteleri ile Meslek Yüksek Okulu bulunuyor. Üniversitede ayrıca 96 kişi kapasiteli yüzme havuzu ve çocuk havuzu, misafirhane binası ile aynı anda 20 yatak kapasiteli mediko sosyal binaları yer alıyor. 13.000 metrekarelik açık havuzun yer aldığı kampüste çok amaçlı sosyal alanlar da yer alıyor.
Ahi Evran Üniversitesi kampüsüne UEFA standartlarında stadyum
TOKİ’nin inşa ettiği Kırşehir’deki Ahi Evran Üniversitesi birim binalarının inşaatı hızla ilerliyor. Kampüs projesinde, idari ve eğitim binalarının yanı sıra yaklaşık 40 bin metrekare alana sahip Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) standartlarında olimpik atletizm pistli stadyum bulunuyor. Proje kapsamında ayrıca, Rektörlük binası, Eğitim Fakültesi, Kongre ve Kültür Merkezi, Mimarlık – Mühendislik Fakültesi, Ziraat Fakültesi Binaları ve Maraton tribünü inşa ediliyor.
Türk-Alman Üniversitesi’nde kampüsün tamamı eğitim alanı
Türk ve Alman hükümetlerinin işbirliğiyle kurulan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), TOKİ’nin yapımını sürdürdüğü bir diğer kampüs projesi. İstanbul Beykoz’da inşa çalışmaları süren TAÜ’de 1. Etap kapsamında; Fen Fakültesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Mühendislik Fakültesi, Eğitim ve Merkezi Araştırma Laboratuvarları, derslik binaları, genel bilgisayar mekânları, kütüphane, kafe ve yemekhane, misafirhane yer alıyor. Projenin ikinci aşamasında ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Kültür/Sosyal Bilimler Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kongre Merkezi ve Bilgi İşlemMerkezi ile spor tesisleri inşa edilecek. Kampüsün tasarımında; eğitimin sadece fakülte binaları ile sınırlandırılmadan kampüsün her alanında devam edebileceği, farklı kültürleri bir araya getirecek, değişimlere açık ve uzun süre yaşayabilecek bir yerleşke inşa edilmesi hedeflendi. Üniversite yerleşkesi araziye uyumlu olarak çizgisel ve yürünebilir, ulaşılabilirlik ölçütlerine uygun kurgulandı. Motorlu araç trafiği, yaya trafiğinden ayrıldı ve araçların sadece arazi sınırında oluşturulan çevre yolundan yerleşke alanına ulaşımı sağlandı. Yerleşkeye ulaşım otobüs hatlarıyla ve Beykoz’dan deniz yoluyla sağlanabiliyor. Mevcut yeşil dokunun korunması, arazi ve iklime uyumlu yerleşim dikkate alındı. Yapıların kurgularında ise esneklik ve fonksiyonellik ön plana alındı. Binalar doğal dokuyu bozmayacak şekilde tasarlanırken, binalarda da mümkün olduğunca doğal malzemeler kullanılması planlandı. TAÜ’nün mimari projesini TOKİ’nin Başkent Ankara’da inşasını gerçekleştirdiği Yıldırım Beyazıt Esenboğa Yerleşkesi’nin de mimari projelerini hazırlaya Mimar Hilmi Güner üstlendi.
71 bin kapasiteli 187 yurt ve pansiyon
Günümüzde üniversite okumak her genç için vazgeçilmez bir seçenek. Branş, akademik ölçek ve başarı sıralamalarıyla şehir dışı kavramının ortaya çıktığı üniversite yaşamı ile barınma konusu da temel bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. Öğrenciler, barınma ihtiyacını kamu ve özel sektöre ait yurtlar, özel pansiyonlar, apart oteller, kiralık evler, akraba yanı ve öğrenci evleri ile karşılıyor. Öğrencilerin güvenli ve konforlu alanlarda, kişisel ve akademik gelişim ve başarıya ulaşabilmeleri için farklı projeler geliştiriliyor. Bu doğrultuda TOKİ, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü (KYK) işbirliğinde öğrencilerin barınma sorunlarına kalıcı çözüm getirmek ve nitelikli fiziki imkanlarla eğitimlerini sürdürmeleri amacıyla modern yurt ve pansiyonlar inşa ediyor. Çalışmalar kapsamında TOKİ, toplam 71 bin 274 öğrenci kapasiteli 188 yurt ve pansiyon uygulamasını projelendirdi. 58 bin 066 öğrenci kapasiteli 162 yurt ve pansiyon inşaatını tamamlayarak hizmete sunan TOKİ, 13 bin 208 öğrenci kapasiteli 26 yurt ve pansiyonun inşaatına devam ediyor.
KYK, 545 bin öğrenciye ev sahipliği yapacak
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK), Türkiye genelinde bütün öğrencilere okullarına yakın, kendilerini güvende hissettikleri, rahat ders çalışma ortamlarının olduğu yurt imkanı sunuyor. KYK’ya bağlı yurt kapasitesi bu yılsonu itibarıyla 674 yurtta 545 bin, 2017 sonunda 668 bin, 2018 sonunda 697 bin, 2019 sonunda ise yaklaşık 755 bin olacak. 2016-2017 eğitim öğretim sezonunda KYK’- ya bağlı öğrenci yurtlarına yapılan yeni başvuruların yüzde 60’ı karşılanabilecek, ancak dar gelirli ailelerin çocuklarına öncelik verilecek. KYK’ya yeni dönemde 383 bin 538 başvuru gelirken, bu başvuruların 364 binini geçerli sayan kurum, başvuruları geçerli sayılanlardan 227 binini yurtlarda barındıracak. Öğrencilerin beslenme yardımında elektronik sisteme geçen kurum, x-ray cihazlarıyla güvenlikte de teknolojiden yararlanacak. Bu yıl, ayrıca 81 ildeki 206 öğrenci yurdunda Diyanet personeli de görev yapacak. Kurum, yeni yurt konsepti gereğince içerisinde maksimum 4 kişilik bazalı yatakların olduğu, banyo-wc’nin yer aldığı ve her öğrenciye ait çalışma masası ile mini buzdolabının bulunduğu odalarla hizmet veriyor. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ve TOKİ işbirliği ile bu güne kadar 23.510 kapasiteli 39 inşaat tamamlanırken, 13.740 öğrenci kapasiteli 19 inşaat devam ediyor.
TOKİ Haber