Toki

TOKİ 2017'de hangi ilde kaç konut yapacak?

Türkiye’nin dört bir yanında dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlara dönük konut ve yaşam alanları inşa eden TOKİ, bu yıl 64 bin konut rakamına ulaşarak rekor kırdı. TOKİ’nin 2017 hedefi ise 65 bin konut üretmek.

Türkiye’nin dört bir yanında dar ve orta gelir grubundaki vatandaşlara dönük konut ve yaşam alanları inşa eden TOKİ, bu yıl 64 bin konut rakamına ulaşarak rekor kırdı. TOKİ’nin 2017 hedefi ise 65 bin konut üretmek.


Toplu Konut İdaresi, Türkiye’nin tüm şehirlerinde dar gelirli va- tandaşların konut hayalini ger- çeğe dönüştürüyor. Kendi kaynaklarıyla kaliteli, güvenli ve modern yaşamın ihtiyaçlarına yanıt veren nitelikli konutlar üreten TOKİ, piyasa koşullarında ev sahibi olamayan dar ve orta gelir grubundaki vatandaşları kira öder gibi ev sahibi yapmaya devam ediyor. 2002’den bu yana 82,70milyar TL değerinde 5 bin 617 ihaleyi sonuçlandıran TOKİ, 754 bin 097 konut ile 8 bin 676 sosyal donatı üretim rakamlarına ulaştı. TOKİ’nin 2016 yılında binlerce konutu yeni üretim disiplinleri doğrultusunda projelendirdiğini söyleyen TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, gerek nicelik gerek nitelik açısından beklentilerin karşılanmakta olduğunu, vatandaşların memnuniyetinin üst seviyeye çıktığını vurguladı.


Turan şunları söyledi: “2015 sonunda bu yılki konut hedefimizi 60 bin olarak açıklamıştık. Fakat gerek idari gerek teknik süreçlerde artan üretim kabiliyetlerimiz ile hedefimizi yukarı doğru revize ederek 64 bin olarak belirledik. Şimdi 64 bin konut rakamı ile hedefimize ulaşmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Bu rakamTOKİ’nin yıllık toplamkonut üretim ortalamasının üzerinde bir seviyedir. 


Milletimizin sevincinden güç alıyoruz 


Piyasa koşullarında ev sahibi olması müm- kün olmayan alt gelir grubundaki vatandaşlarımızın sevincine, her kura çekiminde şahitlik ediyoruz. TOKİ ekipleri olarak yoğun ve fedakarca yürüttüğümüz bir çalışma sürecindeyiz, gece gündüz şantiyelerle bizzat faaliyetleri takip ediyoruz. Ama bunun neticesinde milletimizin sevinç gözyaşları, omutluluk, bizim için en büyük motivasyon kaynağı oluyor. 

Milletimizin sevincinden güç alıyoruz.”


14 milyar yatırım 


TOKİ, 2016 yılında toplam yatırım bedeli yaklaşık 14 milyar TL olan 197 ihale sonuçlandırdı. Hasılat Paylaşımlı uygulamalar dahil 47 bin 236 konut ve 697 sosyal donatı inşaatına başlandı. Sayısal hedeflerin yanı sıra konutların niteliklerine dönük yüksek kalitede, mimari açıdan yerellik unsurlarını gözeten, az katlı konut üretimini esas alan projelerle şehirlere değer katma vizyonu geliştirildi. Yöresel unsurların yanı sıra semt kültürünün korunmasına ve geliştirilmesine zemin hazırlanan mahalle konsepti de konut tasarım yaklaşımı içinde ele alındı. Kentsel Dönüşümçalışmaları ile ülkemizin yapı stokunu yenilenirken, aynı üretim disiplinleri ve hassasiyetlerle, şehirlere model olacak öncü projeler geliştirildi. “Yeni Yerleşimler Yenilenen Şehirler” projesiyle modern ve geleneksel yapı anlayışını sentezleyerek pek çok şehir ve ilçede yeni yaşam alanları inşa eden TOKİ, Gaziantep, Diyarbakır, Şırnak, İstanbul, Urfa, Uşak ve daha pek çok şehirde uygulamaya hazır büyük konut projeleri ile 1 milyon 200 bine çıkarılan 2023 yılı konut üretim hedefine bir adım daha yaklaştı. 


Türkiye’nin en büyük Kentsel Dönüşüm hareketi 


TOKİ ve yerel yönetimlerle işbirliğinde yürütülen Kentsel Dönüşüm çalışmaları kapsamında projelendirilen 281 bin 587 konut ile 1 milyon vatandaşımız güvenli yapılara kavuşuyor. TOKİ, 55 milyon metrekare alan üzerinde yürüttüğü çalışmalarda, yüzde 85‘e varan uzlaşma oranlarıyla, vatandaşların en güvendiği kurumlar arasında yer alıyor. Bu güven ve işbirliği içinde yürütülen faaliyetlerde, 54 il ve 118 ilçede yürütülen 183 projenin 53’ü tamamlandı, 150 dönüşüm projesine devam ediliyor. Aynı kapsamda yaklaşık 70 bin konut teslim edilirken, 189 bininin inşası ve planlaması ise sürüyor. Toplamkonut üretimi içinde yüzde 15 olan Kentsel Dönüşüm proje sayısının 2016’da yüzde 27’lere yükseldiğini belirten TOKİ Başkanı Turan, Kentsel Dönüşüm çalışmalarının insanlarımızın güvenliği, şehirlerimizin geleceği açısından hayati önemde olduğuna işaret etti. “Hedefimiz yaptığımız konutların yüzde 40’ının Kentsel Dönüşüm odaklı olmasıdır” diyen Turan, TOKİ’nin yaklaşımını şöyle aktardı: 


Rızaya dayalı dönüşüm ve kira yardımı 


“Kamu yararı prensibiyle kâr amacı gütmeden milletimizi güvenli konutlara kavuşturmaya çalışıyoruz. Toplumsal sorumluluk anlayışıyla hareket ettiğimiz dönüşüm alanlarında, hak sahiplerininmağdur olmaması için büyük özen gösteriyoruz. Rızaya dayalı gerçekleştirdiğimiz dönüşümlerde, kira yardımı gibi kolaylaştırıcı çözümlerle vatandaşımızı destekleyerek süreci sübvanse ediyoruz ve uygun koşullarda konut imkanı sunuyoruz. Sosyolojik ve ekonomik boyutun yanı sıra mekânsal ölçekte de aynı hassasiyeti koruyoruz. Vatandaşlarımızı dönüşüm çalışmalarını takiben yine aynı alanda konut sahibi yapıyoruz. Semtlerinde, alıştıkları kültürel iklimde hayatlarını sürecekleri güvenli yapılar sunuyoruz. Bu nedenle idaremize güveniyorlar.” 


Kentsel Dönüşümde rehber ‘Memnuniyet Araştırması’ 


TOKİ, 2016-2019 Orta Vadeli Stratejik Planı’nda da yer verdiği gibi, her yıl Kentsel Dönüşüm çalışmalarına rehberlik yapması için dönüşüm projelerinde uygulama süreçlerini ve beklentileri ölçümlemek amacıyla memnuniyet araştırması gerçekleştiriyor. Ağustos 2016’da 10 Kentsel Dönüşüm alanında yapılan son araştırmanın çıktılarına göre, katılımcıların yüzde 85,5’i kendilerini oturdukları siteye ait hissediyor ve yüzde 72,2’si yeni konut alanı ile uyum içinde. Kentsel Dönüşüm sonrasında TOKİ konutlarında oturanların sosyal ve fiziki imkanların yanı sıra kültürel uyumu açısından memnuniyeti yüzde 80’leri buluyor.


Uluslararası finansın merkezine ilk harç 


TOKİ’nin 2016’da önemli girişimlerinden bir diğeri, Uluslararası İstanbul Finans Merkezi temelinin atılması oldu. TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İFM’nin İstanbul’a ve ülkemize katkısını şu sözlerle değerlendirdi: “Ülkemiz ulusal ve uluslararası ölçekteki büyük yatırımlarla büyümesini sürdürürken TOKİ olarak İstanbul Finans Merkezi’ne ilk harcı koymuş olmanın memnuniyeti içindeyiz. İstanbul Finans Merkezi’nin kalbi olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) binalarının temelini attık. Merkezimiz tamamlandığında, finans hareketliliğinin küresel seyir içinde dönüşümler vaat ettiği bir dönemde, ülkemizin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olacak.” 


Üniversitelere bina, öğrencilere yurt ve pansiyon 


Üniversite yönetimlerinin talebiyle TOKİ tarafından üniversite kampüsü, hizmet binaları, lojman, araştırma merkezi gibi pek çok akademik ve idari birim projesi yürütülüyor. TOKİ, binlerce üniversiteli için ül- kenin dört yanında güvenli, sosyal ve akademik ihtiyaçları fiziki açıdan karşılanan yüksek nitelikli eğitim binaları, yurt ve pansiyonlar inşa ediyor. 10 üniversitenin kampüs ve eğitim binalarını inşa ederek teslim eden TOKİ, 8 üniversitede çalışmalarını sürdürüyor. İdare ayrıca, üniversitelilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için 71 bin 274 öğrenci kapasiteli 188 yurt ve pansiyonu projelendirdi. TOKİ, 2016 yılında Türk-Alman Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi ile kampüs ve eğitim binaları yapımına dair protokol imzaladı.


Emekliye İkinci Bahar 


TOKİ, dar ve orta gelir grubundaki vatandaşların yanı sıra engelliler, şehit aileleri ve maluller ile emeklilere özel kontenjan uygulamasını sürdürdü. Emeklilere dönük İkinci Bahar kampanyası ile konut projelerinden ayrılan yüzde 25 kontenjan ile Türkiye genelinde binlerce emekli konut sahibi oldu. Ayrıca emeklilerden gelen talep projeleri doğrultusunda konut üretimini sürdüren TOKİ, 250 TL’den başlayan ve 240 aya kadar vadeli satışlarla yeni projeler hayata geçirdi. 


İndirim kampanyaları ile tapularına kavuştular 


TOKİ’nin borcunu ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve işyeri alıcılarına yönelik uyguladığı yüzde 20 indirim kampanyası büyük ilgi gördü. Kampanya kapsamında tapularını almak isteyenler toplamda 817 milyon 138 bin TL erken ödeme ile borçlarını kapatarak, yeni yuvalarının tapularını aldı. Turan, kampanyayla ilgili şu bilgileri verdi: “Kampanyamız oldukça ilgi gördü ve 17 bin 150 kişi borçlarını kapattı, tapularını aldı. Burada önemli olan bir başka unsur da şudur: Kampanyaya katılan vatandaşlarımız ödedikleri 817 milyon 138 bin TL’nin 512 milyon 894 bin lirasını kişisel tasarruflarıyla kapattı. Bir diğer ifade ile borçlar ‘yastık altı’ birikimlerle kapatıldı. Bu durum, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen milletimizin ülkemizin ekonomisine ve geleceğine duyduğu güvenin önemli bir kanıtıdır. Ayrıca birikimlerin konut amaçlı kullanılması da sektörümüze duyulan güven ve ilginin göstergesidir.” Turan ayrıca, TOKİ’nin yanı sıra darbe girişimi sonrası özel sektör kuruluşlarının da katıldığı konut kampanyaları ile sektörün dinamizmini koruduğunu kaydetti. 


TOKİ, HABİTAT III Zirvesi’nde 


TOKİ’nin toplu konut üretimindeki başarısı ve uygulama modeli, uluslararası arenada ilgi görmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler tarafından Ekvador’un başkenti Kito’da ‘Konut ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim’ temasıyla düzenlenen HABİTAT III zirvesinde ve yan etkinlikler kapsamındaki özel oturumda uygulama modeli dünya ülkeleri ile paylaşıldı. Konut alanında “geliştirilen en iyi deneyim” olarak kabul edilen TOKİ, özellikle finansman modeli ile ilgi gördü.


2017’de 65 bin sosyal konut üretilecek 


TOKİ’nin 2017’de inşa edeceği 65 bin sosyal konutun ayrıntıları belli oldu. İç Anadolu Bölgesi’nde bu yıl 22 bin 87 konutu ihale edip inşaatına başladıklarını vurgulayan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, gelecek yıl bölgede yaklaşık 9 bin konut için proje çalışması yaptıklarını söyledi. Turan, 2017’de Ankara’da 2 bin 500, Konya’da bin 500, Kayseri’de bin, Eskişehir’de 500, Sivas’ta bin, Kırıkkale’de 100, Aksaray’da 300, Karaman’da 500, Kırşehir’de 500, Niğde’de 157, Nevşehir’de 378 ve Çankırı’da 500 konut inşa etmeyi planladıklarını aktardı. 


Terör mağduru Güneydoğu’ya TOKİ desteği 


Turan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde terörün neden olduğu konut ihtiyacını karşılamak için yoğun şekilde çalıştıklarını, bölgede 12 bin 750 konut için proje hazırladıklarını dile getirdi. TOKİ Başkanı, bölgede bu yıl 12 bin 357 konutun yapımına başladıklarını, konutların bir kısmının hak sahiplerine teslim edilmeye başlandığını söyledi. Turan, bu kapsamda Gaziantep’te 2 bin 500, Diyarbakır’da bin, Şanlıurfa’da 2 bin 500, Batman’da 250, Mardin’de 2 bin 900 ve Şırnak’ta 3 bin 600 konut yapılacağını bildirdi. 


Doğu Anadolu’ya 6 bin 964 konut 


Doğu Anadolu Bölgesi’nde de 4 bin 151 konutun bu yıl yapımına başladıklarını aktaran Turan, 2017 yılında bölgede 6 bin 964 konut için projelendirme yaptıklarını ifade etti. Turan, TOKİ’nin 2017 yılında Doğu Anadolu’da yapacağı bu konutların dağılımına ilişkin, “Ağrı’da 250, Erzurum’da bin, Erzincan’da 750, Kars’ta bin, Elazığ’da bin 500, Hakkari’de bin, Malatya’da 650, Tunceli’de 314, Van’da 500 konut yapacağız” bilgisini verdi. 


İstanbul için 5 bin 200 konut projelendirildi


Marmara Bölgesi’nde özellikle İstanbul’da Kentsel Dönüşüm odaklı çalıştıklarını ifade eden Turan, yeni yılda 5 bin 200 konut projesi geliştirdiklerini vurguladı. Turan, “Yeni yılda Marmara Bölgesi’nde hedeflerimizi artırdık. Bölgede toplam 12 bin 716 konutu ihale edeceğiz” diye konuştu. Turan, TOKİ’nin 2017’de İstanbul’da 5 bin 200, Edirne’de 520, Kırklareli’de 380, Tekirdağ’da bin, Çanakkale’de 188, Kocaeli’de 2 bin, Sakarya’da 700, Bilecik’te 228, Bursa’da 2 bin, Balıkesir’de 500 konut yapmayı planladığını kaydetti.


Karadeniz Bölgesi için 10 bin 395 konut projesi


Turan, Karadeniz Bölgesi’nde bölgenin yerel mimari dokusuna göre konutlar inşa ettiklerini belirterek, şöyle devametti: “Bölgenin arazi yapısının elverdiği yerlerde vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu konutları yapıyoruz. Yıl içerisinde inşasına başladığımız 6 bin 20 konutumuz hızla yükseliyor. 2017’de de toplam 10 bin 395 konutu ihale edip inşasına başlayacağız. Trabzon’da bin, Artvin’de 500, Giresun’da 500, Ordu’da 450, Samsun’da 500, Zonguldak’ta bin, Çorum’da bin 500, Amasya’da 500, Bartın’da 500, Bolu’da 500, Tokat’ta 285, Kastamonu’da bin, Düzce’de 730, Karabük’te 600 ve Bayburt’ta 830 konut inşa edilecek.” 


Akdeniz Bölgesi’nde mahalle konseptiyle yeni projeler


Akdeniz Bölgesi’nde Adana, Hatay, Antalya gibi illerde mahalle konseptinde projeler geliştirdiklerini söyleyen Turan, “Bölgede farklı gelir gruplarının aynı semtte buluşabildiği semt sakinlerinin ve esnafın iç içe olduğu, mahalle kültürüne katkı sağlayacak sosyal yaşam alanları üretiyoruz. Bu yıl içerisinde 6 bin 963 konutun inşasına başlanan bölgemizde 2017 yılında 7 bin 84 konut yapacağız. Yeni yılda Adana’da 2 bin 500, Antalya’da 2 bin, Burdur’da 584, Hatay’da bin 500, Mersin’de 500 konut inşa edilecek.” 


Ege Bölgesi’nde 6 bin 593 konut inşa edilecek


Ege Bölgesi’nde özellikle dar gelirli vatandaşlar ve turizm sektöründe çalışanlar için projeler ürettiklerini aktaran Turan, bölgede bu yıl 6 bin 418 konutun yapımına başladıklarını, 2017’de 6 bin 593 konut yapacaklarını belirtti. Turan, 2017’de İzmir’de bin 200, Manisa’da bin 600, Aydın’da 100, Denizli’de bin 500, Muğla’da 300, Afyonkarahisar’da bin, Kütahya’da 756, Uşak’ta 137 konut yapılacağı bilgisini aktardı. 

Restorasyon kredi limiti 150 bin TL’ye yükseldi 


Suriye’de trajedi Türkiye’de dost eli TOKİ, unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerlerimizi, sağladığı restorasyon kredileriyle geleceğe taşıyor. Bugüne kadar 6 bin 544 restorasyon projesi için yaklaşık 62 milyon lira destek veren TOKİ, tarihi yapılar için verilecek kredi üst limitini, 2016 yılında 150 bin liraya çıkardı. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70’ine kadar ve en fazla 150 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabiliyor. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor. Kredilerde özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi veriliyor. 


Suriye'de trajedi Türkiye'de dost eli


Türkiye, son yüzyılda yaşanan en büyük insani krizlerden biri olan Suriye Krizi’nin ilk gününden beri din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın “Açık Kapı Politikası” uyguluyor. Türkiye, insani yardımlarla dünyaya örnek oluyor, şiddetten kaçan sığınmacılara zorunlu göçlerinde nitelikli yaşam standartlarıyla güvenli bir hayat sunuyor. Suriyeli sığınmacıların ülkemizde misafir olarak kaldığı dönemde insanca yaşayabilmelerine en büyük katkıyı sunan kurumlardan birisi de TOKİ. İdare, bugüne kadar AFAD işbirliğiyle konteyner ve çadırkentlerle bu alanların tüm sosyal donatı ve altyapı işlerini hayata geçirdi. TOKİ, Şanlıurfa Harran, Kilis Öncüpınar, Kilis Elbeyli, Malatya Beydağı Konteyner Kentleri ile Şanlıurfa Suruç’ta iki etap halinde 7 bin çadırdan oluşan 2 çadırkent kurdu. Hatay Yayladağı, Hatay Altınözü ve Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçelerindeyse 3 yeni konteyner kentin tümsosyal donatı ve altyapı işlerinin inşaatı sürüyor.


Öncelikle kalite


TOKİ, ürettiği konutların niteliklerine dönük “Mutlak Kalite” prensibiyle proje, inşaat ve işletme süreçlerindeki standartlarını yenileyip kalite çalışmalarına hız verdi. Vatandaşların talep ve beklentilerini dikkate alan TOKİ nitelikleri artırılmış konut üretimlerinde “mutlak kalite” yaklaşımını, üretimin ön koşulu olarak belirledi. İdare bu doğrultuda, uygulamadan yönetime, işletmeden mevzuata bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. 2016 yılında ‘Mutlak Kalite’ hedefi doğrultusunda İdare’nin hayata geçirdiği önemli uygulamalardan biri de TOKİ Çağrı Merkezi. Kalite yönetim sisteminin en önemli uygulama alanlarından olan TOKİ Çağrı Merkezi, “mutlak müşteri memnuniyeti prensibi”yle vatandaşlardan gelen soru, talep ve beklentilere yanıt verirken, elde edilen veriler daha iyi hizmet sunma hedefiyle gerek yönetsel gerek işletme süreçlerinde titizlikle değerlendiriliyor. Kalite çalışmaları arasındaki önemli uygulama alanlarından bir diğeri de ERP (Enterprise Resource Planning-Kurumsal Kaynak Planlaması). ERP uygulamasıyla emlak, imar, proje, ihale, Kentsel Dönüşüm ve finansman alanlarını kapsayan tüm üretim ve hizmet aşamaları analiz edilerek birbirine entegre edildi. Bu entegrasyona, konut satışlarındaki paydaş bankalarla Kentsel Dönüşümün paydaşı belediyeler de katıldı.


 İş sağlığı ve güvenliğinde sıfır tolerans


TOKİ, kalite yönetiminde takip ve denetimini yaptığı İş Sağlığı ve Güvenliği alanında “sıfır tolerans” yaklaşımıyla aktif bir denetim süreci yürütüyor, ihlallerde cezai yaptırım süreci işletiyor. Mevzuatın yanı sıra saha yeterliliği de aranan tüm inşaat faaliyetlerinde, şantiye denetimleri yüksek güvenlik esası ile hassasiyetle sürdürülüyor. 


Kaliteyle mimari çizgi buluşması 


“7 İklim 7 Bölge Gelenekten Geleceğe” ismiyle düzenlenen ve ikincisi yapılacak olan Ulusal Mimari Proje Yarışması, TOKİ’nin vatandaşlara daha nitelikli ve konforlu yaşam alanları sunma gayretini yansıtan bir fikirler buluşmasına dönüştü. Ortaya çıkan eserleri yurdun farklı bölgelerinde hayata geçiren TOKİ kalite arayışını sürdürürken, yeni üretim yaklaşımları olan yatay mimari, yerel mimariye uyum, mahalle konseptini benimseyen kentsel tasarım hedeflerini de eş zamanlı hayata geçirmeyi başardı. Aynı şekilde, bütüncül bir yaklaşımın parçası olarak mutlak kaliteye hizmet eden “Ev ve Şehir Seminerleri” kültürden sanata, tarihten mimarlığa disiplinler arasındaki geçişin yansıtıldığı bir tartışma ve değerlendirme platformuna dönüştü.


TOKİ Haber