Kent Haberleri

TOKİ 2022 arsa ve iş yeri başvuruları başladı! Taksitli ve faizsiz arsa fırsatı için hemen başvurun!

TOKİ sosyal konut projesi kapsamında arsa ve iş yeri başvuruları bugün başlıyor. Elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış ve inşaat yapmaya hazır 1 milyon arsa ile 10 bin iş yeri için başvuru 7 Kasım tarihine kadar sürecek. İşte ayrıntılar... TOKİ tarafından elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış ve inşaat yapmaya hazır 1 milyon arsa ile 10 bin iş yeri için başvuru süreci bugün başlıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığından arsa almak isteyenlerin TOKİ 2022 arsa başvuruları için merakla beklenen gün geldi. TOKİ tarafından elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış ve inşaat yapmaya hazır 1 milyon arsa ile 10 bin iş yeri için başvuru süreci bugün başlıyor. 

Geçtiğimiz hafta pek çok kişi tarafından merakla beklenen TOKİ 2022 arsa başvuruları ile ilgili önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOKİ projelerine ilişkin bir son dakika müjdesi paylaştı ve TOKİ arsa projeleri için rakamın 1 milyona çıkarılacağını duyurdu.

 

Birçok kişinin merakla beklediği TOKİ 2022 arsa başvuruları bugün resmen başlıyor. TOKİ 2022 arsa başvuruları 7 Kasım 2022 tarihine kadar sürecek ve başvurular Ziraat Bankası Şubeleri aracılığıyla yapılabilecek. 

Peki TOKİ 2022 arsa başvurusu nasıl yapılır? TOKİ 2022 arsa başvuru şartları neler? İşte TOKİ arsa 2022 başvuruları ile ilgili araştırılan tüm ayrıntılar...

Adı “İlk Evim, İlk İş Yerim” şeklide açıklanan TOKİ 2022 projesi için konut başvuruları geçtiğimiz ay başlamıştı. Şimdi sıra merakla beklenen arsa ve iş yerlerine geldi. Kampanya kapsamında 1 milyon arsa ve 10 bin iş yeri için başvurular bugün itibarıyla alınacak. 

TOKİ 2022 ARSA VE İŞ YERİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? 

Kendi işini kurmak isteyenler için iş yeri başvuruları, e-Devlet üzerinden ve il merkezlerinde Halk Bankası, ilçelerde ise Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla gerçekleştirilecek. 

Arsa başvuruları ise yalnızca Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek. 

TOKİ 2022 ARSA VE İŞ YERİ BAŞVURU ŞARTLARI BELLİ OLDU MU? BAŞVURU ŞARTLARI NELER? 

Arsa ve iş yeri başvurularında Türk vatandaşı olunması ve 18 yaşının doldurulmuş olunması öncelikli şartlar arasında bulunuyor. 

Elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış ve inşaat yapmaya hazır 1 milyon arsanın başvurularında, tahsis edilecek arsalar büyükşehir merkez ilçelerinden herhangi birisinde ise o şehrin merkez ilçelerinden birinin sınırlarında, diğer belediyelerde ise arsa tahsisi öngörülen belediye sınırlarında ikamet edilmesi şartı bulunuyor. 

Toplamda 50 bin iş yeri verilecek proje çerçevesinde ilk etapta 28 şehirde 10 bin iş yeri için başvuracakların ise projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı veya o il sınırlarında faaliyet gösteriyor olmaları gerekli tutuluyor. 

İş yeri için başvuranların Ustalık Belgesi, İşyeri Açma Belgesi, İlgili Oda Kayıt Belgesi, Vergi Levhası, ve e-Ticaret yapıldığına dair nace kodu gibi bilgileri gösteren belgelerden birine sahip olması gerekli.

TOKİ arsa başvurusu yapanların aylık gelir durumunun 16 bin Türk Lirası'ndan düşük olmaması gerekiyor.

Arsa tahsis edilecek olan vatandaşların, kendisinin veya eşinin ya da ergin olmayan çocuğunun herhangi bir belediye sınırı içerisinde konut yapmaya müsait arsaya veya herhangi bir yerde bir ev ile apartmanın ayrı bir dairesine karşılık gelen arsa payının bulunmaması gerekiyor. 

775 sayılı Gecekondu Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca yapılmış olan uygulamalardan daha önce yararlanılmamış olması gerekiyor. 

Arsa ve iş yeri için başvuru bedellerinin yatırılması gerekiyor. 

Peki TOKİ arsa başvuru ücreti kaç lira? TOKİ arsa ödeme planı nasıl? İşte o soruların yanıtları...

TOKİ 2022 ARSA VE İŞ YERİ BAŞVURU ÜCRETİ KAÇ LİRA? 

TOKİ tarafından elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış ve inşaat yapmaya hazır 1 milyon arsa için başvuru bedeli 500 Türk Lirası olarak belirlendi. 

İş yerleri için ise başvuru ücreti 2 bin Türk Lirası oldu. 

Noter kurası sonucu kendilerine asıl ve yedek olarak arsa isabet etmeyenler ile arsa tahsisinden faydalanmaktan vazgeçen ve yedek listede sırası gelmeyenlerin başvuru bedelleri iade edilecek. Kendilerine arsa tahsis edilenlerin ödedikleri başvuru tutarları ise peşinat tutarına dahil edilecek.

TOKİ ARSALARININ ÖDEMELERİ NASIL YAPILACAK? TOKİ ARSA 2022 ÖDEME KOŞULLARI 

1) Arsa tahsis bedelinin 1/10'luk bölümü peşin geriye kalan tutar ise 9 senede 9 eşit taksitle ve faizsiz şekilde ödenecek.

2) Arsa tahsisi yapıldıktan sonra, 1/10 arsa tahsis bedeli peşinatının ödenmesi, noter taahhütnamesi imzalanarak arsa tahsis bedeli geriye kalmış olan 9 taksidin, 9 senede 9 eşit taksitle ödenecek şekilde Toplu Konut İdaresini izafeten Ziraat Bankası A.Ş. ile borçlanma sözleşmesi imzalanmasını müteakiben arsa tahsisi kesinleşecek. 

3) Taksit ödeme tarihi; peşinat bedelinin ödenmesinin ardından, sözleşme imza tarihinden itibaren 1 sene sonraki tarih şeklinde belirtildi. Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 sene sonra başlayacak şekilde, taksitler aylık veya senelik eşit taksitler şeklinde ödenecek. Ancak sözleşmelerde aylık veya yıllık sözleşme tiplerinden sadece biri tercih ediliyor. 

4) Kesinleşen arsa tahsisinin ardından  tahsis sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmesini teminen noter onaylı taahhütname alınıyor. 

5) Banka sözleşmesi sonrasında peşinat dekontu, noter onaylı taahhütname gibi bütün belgelerin tesliminin ardından tapu devri ipotekli ve takyitli şekilde gerçekleştiriliyor. 

6) Tahsis edilen müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) ilk sene içinde konut inşaatına başlanması, 2. senede ise nüve kısmının tamamlanması koşulu bulunuyor. 

7) İmar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan müşterek (müstakil arsa tahsisi yapılamayacak) taşınmazlar taliplilerce bankaya müracaat edildiğinde bu gayrimenkuller için diğer başvuru sahipleri ile müşterek başvuruda bulunmuş sayılır. 

Kura sonrası bu taşınmazlardaki hak sahipleri de müşterek başvuruları nedeniyle aynı arsa içerisindeki diğer ortakları ile tapu senedinin tarihinden itibaren (altyapısı tamamlanmış ise) en geç bir sene süreyle konutu inşa etmeye başlamaları ve önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 senede tamamlamaları şartı bulunuyor. 

Tahsis sahipleri belirtilen inşaat yapma şartlarına uymayı peşinen kabul ve taahhüt eder ve bu şarta uymayanlardan tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına gerek olmadan ödediği bir bedel varsa yüzde 10'u kesilerek iadesi yapılır ve geri alınır.

8) İlk Evim Arsa Projesi çerçevesinde yapılan tüm işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutuluyor. Tapu devri sırasında döner sermaye harcı, tahsis sahibi tarafından ödeniyor.

9) Arsa için yapılan müracaat sayısının öngörülen arsa sayısından fazla olması durumunda, noter kurası ile öngörülen arsa rakamının yüzde 20 fazlası kadar yedekli olarak hak sahibi belirlenecek. 

İmar planlarının onaylanması, imar uygulamasının sonuçlanarak tescil olmasının ardından, belirlenen hak sahipleri arasında noter kurası ile arsalar seçilecek. 

Noter kurası ve diğer duyurular www.toki.gov.tr internet sitesinde yayımlanacak olup, başka bir ilan, duyuru ve bilgilendirme gerçekleştirilmeyecek.

10) İmar planı çalışmaları sonucu arsaların belirlenmesi ve altyapı çalışmalarının (elektrik, su, kanalizasyon) bitirilmesini müteakiben inşaat yapımına ilişkin süreler başlayacak. 

SSK, BağKur, Emekli Sandığı emeklilerinin 1 Ocak 2023 zammında son dakika! Tek tek hesaplandı! Şimdi bakın!

Kıyıda köşede doları olanlar acilen bakın! Dolar gümbür gümbür geliyor! Görenler şoka giriyor

Hesabınıza tam 1.250 TL yatacak! Hemen başvurunuzu yapın! Aile Destek Programı ödemeleri 10 Ekim 2022 yattı mı?

Emekli promosyonunda ekim sürprizi! İŞ, Garanti, Akbank, Denizbank peş peşe açıkladı!