Kim Kimdir?

TOKİ 3 yılda 210 bin konut yapacak

2011'de TOKİ'nin 500 bin konuta ulaşacağını belirten Bayraktar, maliyetin büyük kısmının piyasadan 8 milyar YTL alacakla ve özel sektörle birlikte yapılacak lüks konutların geliriyle karşılanacağını söyledi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türk Müteahhitler Birliği'nin İstanbul'da düzenlediği "Gündem 2008" toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Erdoğan Bayraktar, 2003 yılından bugüne 290 bin konut yaptıklarını ve 2011'e kadar bu rakamın 500 bine ulaşacağını söyledi. Önümüzdeki dönemde kentsel yenileme ve gecekondu dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini belirten Bayraktar, kısa vadede konut üretiminden çekilmelerinin söz konusu olmadığını belirtti.

İYİLİK YAPTIK

TOKİ'nin yalnızca İstanbul, Ankara ve İzmir'de lüks konut yaptığını belirten Bayraktar, "Bu yapılar Türkiye'ye vizyon, kalite, standart getirmekte. İstanbul'da 100 şantiyenin yarısı lüks konuttur" dedi. Bayraktar, dar gelirliye yönelik konut ihtiyacının gelirinin bu konutlardan sağlandığını da belirterek; TOKİ'nin, yeni projelerin maliyetinin önemli bir bölümünü piyasadan 8 milyar YTL'lik alacağıyla ve özel sektörle birlikte yürüttükleri lüks projelerle karşılamayı planladığını anlattı. Bazı müteahhitlerin TOKİ'yi konut satamadıkları için eleştirdiğini söyleyen Bayraktar, konut üretiminden çekilmeyeceklerini belirterek "Şu anda Türkiye'de ihtiyacı olan insanların konut alma gücü yokken, özel sektör Doğu'ya çok fazla gitmiyorken, bu işi bir müddet daha yapacağız" dedi. Türkiye'de kalfa, usta olamayanların müteahhit olup mesleğin kimyasını bozduklarını kaydeden Bayraktar 400 müteahhitle çalıştıklarını ve bazılarına iş vermemeye çalıştıklarını söyledi. "12 veya 13 müteahhitlik firmasının işini feshettik. İşini feshettiğimiz müteahhitler en çok iyilik yaptığımız arkadaşlar" diye konuşan Bayraktar, 2003 yılında yürürlüğü giren Kamu İhale Kanunu'nda da birtakım değişiklikler yapılmasının söz konusu olduğunu da aktardı.

TAŞINMADAN KAYGILIYIZ

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise zaten çok göç alan ve arsa değeri çok artan İstanbul'a kamu kurumlarının taşınmasından da kaygı duyduklarını belirtti. Üretimde kalite ile ilgili pek çok sorunun mevzuat ve uygulamadaki yanlışlıklar nedeniyle kamu ihale sisteminden kaynaklandığını belirten Eren 'Birlik olarak, ön yeterlilik sisteminin mutlaka uygulanması gerektiğini vurguluyoruz" dedi. TOKİ'yle iş yapan müteahhitlerin "TOKİ tarafından batırıldıkları" şikayetinde bulunduklarını belirten Eren "İşi alayım, sonrası Allah Kerim diyerek malzeme maliyetinin bile altında fiyatlara ihale kazanan müteahhitler ancak böyle elenecektir. Tanrı onların yaptıkları denetimsiz yapılarda oturanları korusun" dedi.

(Bugün)