02 / 05 / 2024

TOKİ 67 karakol, bölük ve tabur merkezi yapacak!

TOKİ 67 karakol, bölük ve tabur merkezi yapacak!

Işık Koşaner, bütçe imkanlarıyla 46, TOKİ aracılığıyla 67 karakol, bölük ve tabur merkezi binası yapımının planlandığını söyledi



Kara Kuvvetleri Komutanlığını teslim eden Orgeneral Işık Koşaner, 10 haftalık temel ve ihtisas eğitimini tamamlayan erbaş ve erlerin, birliklerine katıldıklarında ayrıca 3 hafta süreli intibak eğitimi aldıklarını, askerlik süresince de eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Erbaş ve erlerin çok kısa bir eğitimden sonra göreve gönderildikleri" şeklindeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kara Kuvvetleri Karargahı´nda düzenlenen törende konuşan Orgeneral Koşaner, Türkiye´nin kara sınırlarının savunmasının yasalara göre Kara Kuvvetleri Komutanlığının sorumluluğunda olduğunu belirtti.

Türkiye-Irak sınırının bir bölümü hariç tüm kara sınırlarının Kara Kuvvetleri Komutanlığınca korunduğunu ifade eden Orgeneral Koşaner, sınırdaki söz konusu bölümün ise Jandarma Genel Komutanlığınca korunduğunu, bir plan dahilinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına devredileceğini söyledi.

Sınır birliklerinde görev alan erbaş ve erlerin eğitimine önem verildiğini dile getiren Orgeneral Koşaner, bunun için oluşturulan bir er eğitim merkezinde eğitim verilmeye başlandığını belirtti.

İç güvenlik harekat bölgesinde görev alan veya alacak olan bütün personelin Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında eğitilmesine devam edildiğini anlatan Orgeneral Koşaner, buradaki eğiticilerin söz konusu bölgede tecrübe kazanmış, deneyimli personelden oluştuğunu söyledi.

Burada 10 haftalık temel ve ihtisas eğitimini tamamlayan erbaş ve erlerin, birliklerine katıldıklarında ayrıca 3 hafta süreli intibak eğitimi aldıklarını, askerlik süresince de eğitim çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Orgeneral Koşaner, "(Erbaş ve erlerin çok kısa bir eğitimden sonra göreve gönderildikleri) şeklindeki ifadeler görüleceği gibi gerçeği yansıtmamaktadır" diye konuştu.

-"TERÖRİSTLERİN HAREKET ALANLARI DARALTILDI"
Bölücü terör örgütü mensuplarının Irak´ın kuzeyi ile irtibatının kesilmesi ve yurt içine sızmalarının önlenmesi için alınan tedbirlerin artırıldığını ifade eden Orgeneral Koşaner, iki yeni sınır alayının daha oluşturulduğunu ve teröristlerin hareket alanlarının önemli ölçüde daraltıldığını vurguladı.

Kara sınırlarındaki ve iç güvenlik harekat bölgesindeki tüm karakol ve üs bölgelerinin geliştirilmesi, bazı karakolların yerlerinin değiştirilmesi ve uygun olmayan karakol binalarının yenilenmesi konularının devamlı olarak incelendiğini ve tedbirler alındığını belirten Orgeneral Koşaner, bütçe imkanlarıyla 46, TOKİ aracılığıyla da 67 karakol, bölük ve tabur merkezi binası yapımının planlandığını söyledi.

Bunlardan 10´unun  TOKİ  tarafından tamamlandığını, 56 binanın inşaatı, 47 binanın ise proje çalışmasının devam ettiğini dile getiren Orgeneral Koşaner, şunları söyledi:

"İnsansız hava araçlarının envantere alınarak etkili şekilde kullanılmasıyla kazanılan gözetleme ve keşif yeteneği, teröre karşı yürütülen mücadelede önemli katkılar sağlamaktadır. Hava Kuvvetleri Komutanlığınca son olarak tedarik edilen insansız hava araçlarının da devreye girmesiyle bu yeteneğimiz daha da artacaktır. Mayın ve el yapımı patlayıcı maddeler, teröre karşı yürütülen mücadelede birinci öncelikli tehdit olma özelliğini devam ettirmektedir. Ancak, mevcut detektör ve frekans karıştırma cihazlarının etkili olarak kullanılması ve
personelin bu patlayıcıları tespit etme yeteneklerinin eğitimle geliştirilmesi neticesinde patlayıcıların bulunma ve etkisiz hale getirilme oranı yüzde 80´lere ulaşmıştır. Eğitim ve arama teçhizatındaki gelişmelere paralel olarak bu oranın daha da artması mümkün olacaktır."

"HER TÜRLÜ ORTAMDA KESİNTİSİZ GÖREV YAPABİLME YETENEĞİ"
Modernizasyonun Kara Kuvvetleri´nin en öncelikli faaliyet alanlarının başında geldiğini ifade eden Orgeneral Koşaner, Türkiye´nin karşı karşıya bulunduğu risk ve tehditlerin, gelecekte karşılaşılacak muharebe şartlarının ortaya çıkardığı ihtiyaçların ve teknolojideki gelişmelerin, modernizasyon alanında atılması gereken adımları dikte ettirdiğini ve planlamaların bu doğrultuda yapıldığını kaydetti.

Modernizasyon faaliyetlerinde yerli teknolojinin azami ölçüde kullanılmasının, teknoloji transferi ve ortak üretim girişimleri ile yerli savunma sanayine yeni yetenekler kazandırılmasının, savunma sanayinin hedefi olduğunu vurgulayan Orgeneral Koşaner, "Gelecekte, tüm ihtiyaçlarımızın, dış ülkelere hiçbir bağımlılık olmadan, yerli sanayimiz tarafından karşılandığını görmek; en büyük arzumuz ve hayalimizdir" dedi.

Yürütülmekte olan önemli modernizasyon projeleri hakkında da bilgi veren Orgeneral Koşaner, şunları kaydetti.

"M-60 ve Leopard-1 tanklarının modernizasyon işlemi tamamlanmıştır. 155 mm´lik Kundağı Motorlu Fırtına Obüs Üretim Projesi ile Hava Savunma Silahları, Roket ve Füze projelerimiz devam etmektedir. Yerli imkanlarla İnsansız Hava Aracı Üretim projemizde önemli bir aşamaya ulaşılmıştır. Muhabere ve Bilgi Sistem projeleri ile bilgi güvenliğinin sağlanmasına yönelik projelerimiz halen devam etmektedir. Leopard 2 A4 Tank Tedariği projemiz tamamlanmak üzeredir. Temel Eğitim Uçağı Tedarik projemiz tamamlanmıştır. Kara Kuvvetlerimizin 2020´li ve ileriki yıllardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere planlanan iki önemli projemiz olan Modern Tank ve Taarruz Helikopter projelerimiz ile ilgili sözleşmeler imzalanmış olup, gelişmeler planlandığı şekilde sürdürülmektedir. Modernizasyon projelerinin teker teker hayata geçirilmesiyle Kara Kuvvetlerimiz; beka, hareket kabiliyeti, teknoloji, bilgi ve eğitim üstünlüğünü kazanmanın yanı sıra modüler ve esnek bir yapıda, her türlü ortamda kesintisiz görev yapabilme yeteneğini daha da artırmış olacaktır."
AA


Geri Dön