27 / 04 / 2024

TOKİ, 8 ülkeye konut yapacak!

TOKİ, 8 ülkeye konut yapacak!

TOKİnin konutları ve finansman modeli dünyanın ilgisini çekiyor. 33 ülke kurumdan ev yapmasını istedi. Projelerle atağa kalkan TOKİ, şimdi teklifleri değerlendirmeye aldı. TOKİ, isim vermese de 8 ülkeyle anlaşmaya az kaldığını açıkladı...



BUGÜNE kadar yatırım maliyeti yaklaşık 35 milyar lira olan 3 bin ayrı ihale gerçekleştiren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), yurt dışına açılıyor. TOKİnin yaptığı projeleri görerek, aynı sistemi kendilerine de kurmak isteyen ülkeler, arka arkaya TOKİden kendilerine ev yapmasını istedi. Bu amaçla bugüne kadar toplam 33 ülke TOKİden talepte bulundu. Genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak için istifa eden  TOKİ  eski Başkanı Erdoğan Bayraktarın döneminde yapılan projelerle atağa kalkan TOKİ, şimdi teklifleri değerlendirmeye aldı.

Venezüela petrol yatağı verdi

TOKİye son olarak Afrika ülkelerinden konut yapma talebi geldi. Nijerya, Sudan, Gana ve Gine gibi ülkeler TOKİnin hızlı ve ucuz konut yapabilme yönteminin kendi ülkelerinde de uygulamaya konulmasını talep ettiler. 33 ülkeden gelen konut tekliflerinin yüzbinlerce adede ulaştığını vurgulayan TOKİ uzmanları Bu tekliflerin en az yarısında nihai imza atılsa bile Türk inşaat sektörü ve malzeme üreticileri için önemli bir pazar oluşacaktır diye konuştular. TOKİ uzmanları yaptıkları açıklamalarda bu tekliflerden 8 adedinde ise son aşamaya gelindiği ancak herhangi bir imza atılmadan isimlerinin açıklanmasını istemediklerini vurguladı.

Son kararı devlet verecek

Kulislere göre TOKİden konut yapmasını isteyen ülkelerin başında gelen Venezüelayla ile anlaşmanın son aşamaya geldiği belirtiliyor. 2 milyon konuta ihtiyacı olan Venezüela ile nihai imzanın atılmamasının nedeni ise petrolün ne şekilde Türkiyeye teslim edileceği. Kulislere göre Venezüela Petrol yer altında kaynıyor. İstediğiniz gibi çıkarın teklifi getirdi. Türk tarafı ise petrolün Venezüela tarafından çıkartılıp, teslim edilmesini istiyor. TOKİ uzmanları Sonuçta petrolün ne şekilde alınacağı bir devlet politikası. Buna daha üst düzey karar verilmesinin ardından TOKİ, Venezüelaya konut yapmaya hazır diye konuştular. Venezüelanın teklifiyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Chavezin Petrol burada sizin. 2 milyon konuta ihtiyacımız var. TOKİyi acil olarak Venezüelaya bekliyoruz. dediğini söylemişti. Bugüne kadar yaptığı 20 milyar liralık hakediş ödemesiyle ekonominin çarklarının dönmesine katkıda bulunan TOKİ, IMFnin de dikkatini çekti. Program Sonrası İzleme çalışmaları çerçevesinde Türkiyeye gelen Uluslararası Para Fonu (IMF), TOKİ modelini incelemeye aldı. İki kez TOKİye gelerek sistemin incelikleri hakkında bilgi alan IMF yetkilileri, konut sektöründe geniş çalışmalar yürütmesine rağmen İdarenin genel bütçeye baskı yapmak yerine destek olmasıyla ilgilendi. Türkiyede konut finansmanında bir sorun olup olmadığını ve konut alıcılarının borçlarını ödeyip ödemediğini soran IMF heyeti, sisteme tam not verdi.

Ülkeler TOKİye teklif yağdırdı

- SUUDİ ARABİSTAN

Suudi yetkililer Türkiye ziyaretinde 500 bin konut istedi.

- VENEZÜELA

2 milyon konut ihtiyacı var. TOKİden her yıl için minimum 150 bin konut yapmasını istedi.

- IRAK

Yoksullar için 70 metrekarelik konut yapılması talebinde bulundu.

- ÜRDÜN

Ortak çalışmayla 5 yıl içerisinde 100 bin konut yapmak istiyor.

- SURİYE

Şam ve Halepte bin 200 okulluk yatırımı TOKİden talep etti.

- NİJERYA

Arsa tahsis edecek. Konut başına 23-100 bin dolar ödemeye hazır.

- MISIR

1- miyar dolarlık yatırım için TOKİyi davet etti. TOKİ tarafından 500 bin konut yapılmasını istiyor.

- MADAGASKAR

Afrikanın doğusundaki ada ülkesi 300 bin konut yapmak istiyor.

- KUVEYT

Kuveyt Yatırım İdaresiyle anlaşma imzalandı. Yapılan anlaşmaya göre ortak proje geliştirecek olan iki kurum, özellikle büyük konut yatırımlarının finansmanı konusunda işbirliğine gidecek.

- YEMEN

Yemenli yetkililer, toplam 100 bin konut için TOKİye teklif verdi.

- CEZAYİR

5 yılda 1 milyon konut yapacak. Projenin tamamını TOKİnin üstlenmesini istiyor.
Star/İbrahim Acar


Geri Dön