Genel

Toki Ali Sami Yen'den 500 milyon TL gelir elde edecek!

Sami Yen Stadı'nın arazisinden gelir paylaşımı  den sonuç çıkmayınca kurum yöntem ile elde edeceği net gelir ise 500 milyon lira...  

Sami Yen Stadı'nın arazisinden gelir paylaşımı  den sonuç çıkmayınca kurum yöntem ile elde edeceği net gelir ise 500 milyon lira


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Telekom Arena'nın açılışında kendisine yönelik protestolardan sonra 'Statta Galatasaray'ın bir tek Allah'ın kuruşu yoktur' dedi. Erdoğan'ın bu sözleri Galatasaray'ın 'beleşten' bir stada konduğu intibaı uyandırdı. Oysa Aslan, Türk Telekom Arena için çok daha kıymetli bir araziden feragat etti. Ali Sami Yen'den vazgeçmesi karşılığında kendisine Seyrantepe'de anahtar teslimi bir stat önerildi. Üstelik bu 'alışveriş'ten TOKİ'nin muhtemel karının 200 milyon lira olması bekleniyor.

Ağustos 2006'da GSGM, Milli Emlak, TOKİ ve Galatasaray, takas protokolüne imza attı. TOKİ tarafından çıkılan ihaleyi kazanan Talu-Alke Ortaklığı, Seyrantepe'de 52 bin kişilik üstü kapalı stadı yapma karşılığında gelir paylaşımı esasına göre Ali Sami Yen arazisinde yatırım hakkını elde etti. Sonrası malum: Talu-Alke yükümlülüklerini yerine getiremedi ve işten el çekmek zorunda kaldı. ArkasındanToki tarafından yapılan ve yine gelir paylaşımıesasına dayanan ihalelerden sonuç çıkmayınca kurum yöntem değiştirdi. stat yapımı ile Ali SamiYen arazisinin satışını birbirinden ayırdı.

TOKİ kara geçecek

Ama işler uzayınca Başbakan'ın da söylediği gibi işin maliyeti 310 milyon liraya kadar çıktı. Buna karşın Ali Sami Yen arazisi için yapılan ihaleyi Aşçıoglu İnşaat kazandı. TOKİ ile firma arasında yapılan anlaşma şöyle: Toplam 1 milyar 25 milyon 555 bin lira satış geliri üzerinden 461 milyon 500 bin lira idare payı, ayrıca artan gelir fazlasının da yüzde 45,10ü TOKİ'ye verilecek. Anlaşma onaylandığı gün TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar yaptığı açıklamada, TOKİ'nin gelirinin 500 milyon liraya yaklaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Yani kaba bir hesapla TOKİ bu stat işinde 200 milyon lira artıda.

Yapılan anlaşmalar gereği başından beri zaten Galatasaray'ın yeni stada tek kuruş harcaması zorunluluğu yoktu. Ancak Aslan yine de elini cebine atacak. çünkü stadın çatısını yapmayı kulüp üstlendi. TOKİ'nin çatıya ayırdığı kaynak, kulübün isteğiyle stadın bir an önce açılması için başka işlere harcanmıştı. Aslan, çatıya 10 milyon dolar harcayacak. Galatasaray Kongre Üyesi Hayrettin Kozak da kulübün yeni stada tek bir kuruş bile harcamasını gerektirecek bir durum olmadığını belirtiyor: 'Biz Arena'ya karşılık Ali Sami Yen'in üst hakkından vazgeçtik. Ayrıca Seyrantepe'de bize tahsis edilen ve içinde konut yapımına da olanak veren 384 dönümlük arazinin 264 dönümünü de iade ettik.

Yeni statta da sadece 49 yıllık bir üst kullanım hakkı veriliyor. Yoksa tapusunun verildiği falan yok. Devlet isterse bu üst kullanma hakkını da elinizden alabiliyor. Son olayda da görüldüğü gibi aba altından sopa gösteriliyor.'Stadın yapım aşamasındaki aksaklıkların ve ihalelerin iptal edilmesinin Galatasaray'ı bağlamadığını da vurgulayan Kozak, 'Biz anahtar teslim proje üzerinden anlaştık ama ne yazık ki dramatik tarafı şu. Kulüp bu şartları bir teminata bağlamadı, teslim süresini tam anlamıyla maddelere bağlamadı. Tek taraflı çok zayıf mukavelelerle verdik arazileri gittik.

Yeni stada mukavelesinin ekinde bir teknik spesifikasyon yok. Elimizdeki bütün spesifikasyon 52 bin kişilik üstü kapalı stadın yapılıp Galatasaray'a tesliminden ibaret. Normalde yüzlerce sayfalık spesifikasyondur. TOKİ ile müteahhit arasındaki mukavelelerde var ama bende yok. Stadın teslimine dair kabul evrakım bile yok' diyor.
Yeni stat geliri abartılı

Kulübün gelir gideriyle de çok yakından ilgilenen Kozak, yeni stadın yıllık gelirinin ise Polat'ın iddia ettiği kadar 70 milyon dolar değil, en fazla 50 milyon lira olacağını savunuyor ve 'Eğer stadı Ali Sami Yen'in yerinde yapabilseydik yıllık gelir en az 70 milyon lira olurdu' diye konuşuyor. Sonuç itibariyle, Galatasaray kendi iç çekişmelerinden ötürü Ali Sami Yen gibi daha değerli yeri bırakıp Seyrantepe'ye giderek çok da karlı iş yapmadı. Yeni stadı için bir de cebinden para harcasaydı işte o zaman tepki daha büyük olurdu. Sonuçta bu işte devlet zararlı çıkmadı...
Referans/Kenen Başaran