15 / 05 / 2024

TOKİ ayda 6 bin konut yapıyor!

TOKİ ayda 6 bin konut yapıyor!

Toplamda 475 bin konuta  ulaşan idare, 46 bin konutun satışını gerçekleştirdi, hak ediş ödemeleri ile  piyasalara 6 milyar lira 'sıcak para' akıttı



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ayda ortalama 6  bin konut üretimi ile bu yılı rekorlarla bitiriyor. Toplamda 475 bin konuta  ulaşan idare, 46 bin konutun satışını gerçekleştirdi, hak ediş ödemeleri ile  piyasalara 6 milyar lira 'sıcak para' akıttı.
               
TOKİ"den 2010 yılına ilişkin yapılan değerlendirmede, idarenin bu yıl  yaklaşık 70 bin konut ürettiği ve toplamda, üretilen, programa alınan ve ihale  edilen konut sayısının 475 bine ulaştığı, 343 bin konutun sosyal donatıları ve  çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasına getirildiği, 2011 yılı  içinde 500 bin konut hedefine ulaşılacağı bildirildi.
               
Açıklamaya göre, şimdiye kadar yatırım maliyeti KDV dahil yaklaşık 35 milyar lira olan 3 bin civarında ihale gerçekleştiren TOKİ, bu yıl, eğitim  altyapısının güçlendirilmesi için 66 okul, sağlık altyapısının güçlendirilmesi  için 29 hastane ve 3 sağlık ocağı ile 75 spor salonu yapımını tamamladı. Bu yılı  yoksul grubu konut üretimine ayıran TOKİ"nin, 2011"de 'kentsel yenileme ve  gecekondu dönüşüm projelerine' ağırlık vereceği belirtildi.
               
Halen 81 il, 800 ilçe ve bin 843 şantiyede faaliyet gösteren TOKİ"nin  sektörün lokomotifi bir kurum haline geldiği kaydedilen açıklamada, bu yıl 46 bin  konutun satıldığı, toplamda üretilen 475 bin konuttan 412 bininin satışa  sunulduğu, bunlardan 370 bininin satışının tamamlandığı bildirildi.
               
Açıklamaya göre, TOKİ, hasılat paylaşım modeliyle yapılan 80 bin 379  konuttan elde edilecek 9,6 milyar liralık gelirin 4,7 milyar lirasını tahsil  etti.
               
TOKİ"nin, ülke genelinde yaptığı yatırımlarla inşaat sektörünü kriz  dönemlerinde bile ayakta tuttuğu vurgulanan açıklamada, bu yıl 6 milyar lira hak  ediş ödemesi gerçekleştirdiği belirtilerek, 'Son 8 yılda 20 milyar lira  civarında hakediş ödemesiyle piyasaları zinde tutan TOKİ, 22 milyar liralık  yatırım hacmiyle de Türkiye"nin ekonomik geleceğine olan güvenin göstergesi  haline geldi' denildi.
               
Açıklamaya göre, TOKİ, 2010 yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığı ile  işbirliği içerisinde 66 okul yaparak, toplam okul sayısını 650"ye çıkardı. Bir  yıl içerisinde 3 bölgeye daha sevgi evi kazandıran TOKİ, 21 sevgi evi, 59 yurt ve  pansiyon ile 15 engelsiz yaşam merkezi rakamına ulaştı. TOKİ, 13"i bu yıl olmak  üzere şimdiye kadar 61 yurt ve pansiyon, 32"si bu yıl olmak üzere toplam 393  ticaret merkezi, 24"ü bu yıl olmak üzere 312 cami, 75"i bu yıl olmak üzere 658  spor salonu yaptı.
               
Tarihi tescilli kültür varlıklarının restorasyonu ve ayağa kaldırılması  için de yoğun çaba harcayan TOKİ, şimdiye kadar 307 projeye, 3 milyon lirası bu  yıl olmak üzere 23 milyon lira kredi kullandırdı. Ayrıca, 2003"ten itibaren 56  bin konuta tamamlanma kredisi verildi.
               
Bu uygulamalarla doğrudan ve dolaylı olmak üzere 800 bin kişiye istihdam  sağlandı.
               
-10 KARAKOL TESLİM EDİLDİ, 33"Ü TAMAMLANMA AşžAMASINDA
               
Karakollara yönelik saldırılardan sonra 'kale gibi sağlam karakol'  yapımı görevini üstlenen TOKİ, çoğu sınır bölgesinde olmak üzere toplam 148  karakolun inşaatını başlatırken 28 karakolu ihale aşamasına getirdi. TOKİ,  inşaatını tamamladığı 10 karakolu teslim etti, 33 sınır karakolu da teslim  aşamasına getirdi.
               
-TOKİ"NİN KAMU PORTFÖYÜ ...
               
TOKİ, kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladığı protokoller kapsamında,  birçok kuruluş için hizmet binası yapıyor.
               
Kurum, şimdiye kadar Milli Eğitim Bakanlığı için 5 milyar lira, Sağlık  Bakanlığı için 3,6 milyar lira, SHçEK için 203 milyon lira, Milli Savunma  Bakanlığı (MSB)-Genel Kurmay Başkanlığı için 434 milyon lira, MSB-Genel Kurmay  Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı için yaklaşık 775  milyon lira yatırım öngören protokoller imzaladı.
               
TOKİ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın yeni hizmet binasını, Türkiye Atom  Enerjisi Kurumu (TOKİ), Gümrük Müsteşarlığı, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu,  Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü hizmet binalarını, Başbakanlık için ek hizmet  binası, Ağrı İbrahim çeçen Üniversitesi, şžırnak Üniversitesi, Tunceli  Üniversitesi"nin binalarını, Denizcilik Müsteşarlığı ile Bölge Müdürlüğü hizmet  binalarının yapımını sürdürüyor.
               
Galatasaray"ın maçlarını oynayacağı Seyrantepe Spor Kompleksi"nin yapımı  tamamlanma aşamasında, Trabzonspor"un maçlarını oynayacağı Akyazı Spor  Kompleksi"nin çalışmaları sürüyor.
               
-2011, KENTSEL DÖNÜşžÜM VE ALT GELİR YILI OLACAK
               
Açıklamada, 2011 yılı içerisinde 500 bin konut hedefini yakalayacak olan  TOKİ"nin, başta İstanbul, Ankara, İzmir,  Adana  ve Diyarbakır olmak üzere kentsel  dönüşüm projeleri kapsamında uydu kentler yapacağı, yerel yönetimlerle birlikte  243 kentsel yenileme projesi, 188 bin 261 konutluk gecekondu dönüşüm çalışması  başlattığı belirtildi.
               
Deprem fay hatları haritasına göre strateji belirleyen TOKİ"nin, 2011  yılında deprem kuşağında yer alan yerleşim birimlerinin tahliyesine ağırlık  vereceği, kentsel yenileme, gecekondu dönüşüm ve alt gelir grubu konut yapımını  hızlandıracağı, 'hiç peşinatsız, 100 lira başlangıç taksitli, 45 metrekarelik 1  1' konutların yapımını sürdüreceği kaydedildi.
               
Halen 14 bölgede yapımı tamamlanan sosyal yardımlaşma (1 1) konutlarının  kuralarının çekilerek sahiplerini belirleme aşamasına gelindiği, bu konutların  sayısının gelecek yıl içinde 55 bine ulaşacağı bildirilen açıklamada, sanayi  kesimi için altyapısı tamamlanmış arsa üretimi ile tarımköy projelerine de devam  edileceği, eğitim tesisleri, sosyal donatılar, ağaçlandırma ve çevre  düzenlemelerine ağırlık verileceği belirtildi.
AA


Geri Dön