Kentsel Dönüşüm

TOKİ Başkanı Ahmet Karabel: Kentsel dönüşüm birinci ve ikinci deprem bölgelerinden başlanmalı!

TOKİ Başkanı Ahmet Karabel Mamak Belediyesi'nin işbirliğinde yürütülen Ankara-Mamak Anayurt ve Gülseren Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Yıkım Töreni'ne katıldı


TOKİ Başkanı Ahmet Karabel, Başkanlığı ile Mamak Belediyesi'nin işbirliğinde yürütülen Ankara-Mamak Anayurt ve Gülseren Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Yıkım Töreni'ne katıldı. Karabel,

konuşmasına, Hakkari'deki terör saldırısında şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileyerek başladı.


TOKİ'nin 1984'ten bu yana konut ve sosyal donatı üretme işlemini hızlı şekilde sürdürdüğünü ifade eden Karabel, 58. Hükümetten itibaren de toplu konut atağı başlatıldığını ve planlı kentleşme sürecine

girildiğini hatırlattı.

    

Geçen yılın 6. ayında, 500 bin konut üretimi hedeflerini gerçekleştirdiklerini ve bugün itibarıyla da 545 bin rakamına ulaştıklarını ifade eden Karabel sözlerine şöyle devam etti:


Başka bir deyişle nüfusu 100 bini aşkın 21 şehir yapmış bulunuyoruz. Ya da Bursa gibi bir büyük

şehrimizi baştan yapmışız diyebiliriz. Başbakanımızın, 61. Hükümet döneminde bize verdiği ikinci 500 bin konutluk hedefimizi de 2023 yılına kadar inşallah tamamlayacağız.


Kentsel dönüşümle, görsel kirliliği önlüyoruz


Kentsel dönüşümlerle fiziksel, sosyo-kültürel, psikolojik ve finansal gelişimin de sağlandığını, şehirlerdeki görsel kirliliğin önlendiğini vurgulayan Karabel, ''Vatandaşlarımızın, yaşanabilir mekanlarda hayatını sürdürme özgürlüğü ve hakkı var. Dolayısıyla Mamaklı kardeşlerimizin de bu haktan faydalanmaları bizi mutlu ediyor'' dedi.

    

Türkiye'nin deprem bölgesinde olduğuna işaret eden Karabel şu açıklamalarda bulundu:


Türkiye genelinde kentsel dönüşümleri, birinci ve ikinci derecede depremsel ağırlığı olan bölgelerden başlayarak tamamlarsak, can kaybını da minimuma indirmiş olacağız.

    

Kentsel dönüşüm projelerinin, TOKİ ya da belediyelerin yalnız başına yapabileceği bir çalışma olmadığını belirten Karabel, Afet Yasası ile kentsel dönüşümleri, Türkiye genelinde hızlandırarak, yerel yönetimlerle birlikte yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

    

Yerel yönetimlerle ortak çalışmalarını anlatan Karabel, mevcut projeleri kapsamında üretilecek 258 bin 500 konuttan, 150 projede 70 bin 978 konutun ihale sürecini başlattıklarını bildirdi.

    

Ankara'da farklı belediyelerle yürüttükleri 12 kentsel dönüşüm projelerinin bulunduğunu dile getiren Karabel, bu kapsamında bugüne kadar 19 bin 533 konutluk ihale yaptıklarını ve 14 bin 341 konutu hak

sahiplerine teslim ettiklerini söyledi.


Sadece konut yapmak değil yaşam alanı oluşturmak çok önemli


Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül de proje hakkında bilgi vererek, konuşmasını şöyle sürdürdü:


Artık günümüzde sadece konut yapmak değil yaşam alanı oluşturmayı çok önemli görüyorum. Dolayısıyla bu projemizde de bunu dikkate aldık.


Çalışmanın başlatıldığı 5 aylık sürede gecekondu sahiplerinin yüzde 67'siyle anlaştıklarını bildiren Akgül, TOKİ Başkanı Karabel ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Daha sonra, Karabel ile Belediye Başkanı Akgül, gecekondunun duvarına balyozla vurarak, yıkımları başlattı.


Yüzde 20'si konut, yüzde 80'i yeşil alan


Anayurt ve Gülseren Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında, 1100 gecekondu yıkılarak yerine 5 bin 400 konut inşa edilecek. Toplam 440 bin metrekarede uygulamaya konan projenin

yüzde 20'si konut, yüzde 80'i ise yeşil alan, yol ve sosyal donatı alanından oluşacak.


AA