Toki

TOKİ Başkanı Bulut açıkladı: Reçetesi var!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, TOKİ yapılarının nasıl bir reçeteyle inşa edildiğini anlattı. İşte detaylar!Yıkılmayan binalar arasında bilindiği üzere TOKİ konutları da yer alıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra pek çok yapı tuzla buz oldu. Yıkılmayan binalar arasında bilindiği üzere TOKİ konutları da yer alıyor. TOKİ sağlam yapıları bu dönemde bir kez daha göstermiş oldu. TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ’nin önceliğinin yatay mimari olduğunu söyleyip, binaların nasıl inşa edildiğini tek tek anlattı.

İşte haberin ayrıntıları…

BETONDAN ALINAN NUMUNELER ÖNEM ARZ EDİYOR! BETONUN BİR REÇETESİ VAR

Enkazdan çıkarılan yani alınan betonlardan alınan numunelerin önemini bir kez daha altını çizen Başkan Bulut, “Betonun bir reçetesi var. Normal santrallerde hazırlanır. Burada kullandığımız C25 betonu mukavemeti sağlayacak, hangi oranda neyin kullanılacağını gösteren adeta bir reçete gibi bir karışım dizaynımız bulunmaktadır.

ÜÇ KONTROL SİSTEMİ PROJENİN UYGUN OLDUĞUNA ONAY VERİYOR!

Üç kontrol sistemi bulunuyor bunların projenin uygun olduğuna onay verdikten hemen sonra dökümlere izin verildiğini ve katların yükselmeye başladığını dile getiren Başkan Bulut şunları dile getirdi; “Betonda biz santralde hazırlık yapıldıktan sonra buraya getirilmesi, yerine yerleştirildikten sonra uygun vibrasyonu yapılmış mı, kontrol ediliyor. Bundan dolayı da o işlemi de usulüne uygun yapma suretiyle döküm sırasında da döktüğümüz betondan da numune almak suretiyle 20’lik küpler halinde numuneler alıp bir gün bekletiyoruz. Çünkü siz taşımaya kalkarsanız ilk fizibilitesini almadan örselenmiş durumda gelir. O ilk günün sonunda laboratuvara gönderiyoruz. Laboratuvarda bizim dışımızda tamamen Bakanlığımız tarafından lisans almış bu laboratuvarlar onları yedi günlük bir süre ile bekletiyor.

Bazı numuneler yedinci günde kırmak üzere, bir kısım numuneleri de 28 günde kırarak gerçek dayanımda olup olmadığını test edilir.

 TÜNEL KALIP SİSTEMLERİ TERCİH EDİLİYOR!

Konvansiyonel teknik ile meydana getirilen yapılarda kalıpların sökümünün zaman alacağını aktaran Başkan Ömer Bulut, tünel kalıp sisteminin tercih edilmesinin, yapımdan sonraki aşamalarda da ekibe büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.

RADYE TEMEL YAPMAYAN KALMADI

“Tünel kalıp sistemini kullanmayıp konvansiyonel yapıyı seçenler ve radye temel yapmayan kalmadı” diye konuşan Başkan Ömer Bulut, “Çünkü bütün temeller artık radye temele dönmüş durumda. Ancak, sadece yeterli olan yalnızca radye temel değil. Radye temel, temel ile zemin arasındaki uyumu sağlayan bir sisteme denir.