Kent Haberleri

TOKİ Başkanı Ömer Bulut açıkladı: Mayıs'a kadar 200 bin konutun ihalesi yapılacak!

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut yaptığı açıklamada Mayıs ayına kadar 200 bin konutu ihale edeceklerini söyledi...Yaptığı açıklamada bu hafta sonuna kadar 27 bin konutun ihalesini gerçekleştireceklerini dile getiren TOKİ Başkanı Bulut, şu ana kadar 21 bin konut için 39 ihale yaptıklarını, bu hafta pazartesi-salı 10 ihale daha yapacaklarını söyledi

Kahramanmaraş merkezli depremlerde evlerini kaybeden depremzedeleri bir an önce kalıcı konutlara yerleştirmek için adeta zamanla yarışan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut çok önemli açıklamalar yaptı.

Yaptığı açıklamada bu hafta sonuna kadar 27 bin konutun ihalesini gerçekleştireceklerini dile getiren TOKİ Başkanı Bulut, şu ana kadar 21 bin konut için 39 ihale yaptıklarını, bu hafta pazartesi-salı 10 ihale daha yapacaklarını söyledi.

Mart sonunda 56-57 bin konutun temelini atmış olacaklarını dile getiren Ömer Bulut Mayısa kadar 200 bin konutu ihale edeceklerini de söyledi.


FAYA EN AZ 500 METRE

Sabah'tan Dilek Güngör'ün haberine göre, ilk etapta konutların yapımına rezerv alanlarından başladıklarını dile getiren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, jeofizik, jeolojik, mikro bölgeleme çalışmalarını yaptıklarını söyleyerek, "Ona göre temeller atılıyor. Fay hatlarına en az 500 metre mesafede belirlenen bölgelerde temel atılıyor." dedi.

Açıklamasında "Bizim her şehir için, her ilçe için daha önceden hazır olan yerlerimiz söz konusuydu. Buraların zaten etüt projeleri de daha önceden hazırdı." diyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Hatay'da rezerv alanı olmadığını, yeni belirlediklerini söyledi. Bulut açıklamasında, Milli Emlak'ta bulunan araziler ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan orman vasfını kaybeden yerlere baktıklarını da söyledi.

Açıklamasında dağlara yakın arazilerin öncelik olduğunu söyleyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Amanos dağlarına yakın bölgelerde sağlam zemin var. Köylerde de farklı bir çalışma yapacağız. 'Kent merkezleri de TOKİ binalarıyla mı dolacak' deniliyor. Hepsinde ayrı ayrı mimarlarla çalışılıyor. Merkezlerdeki binalar kentsel tasarımla kentlerin mimarisine uygun şekilde yapılacak" dedi.

Açıklamasında en acilinden başlamak üzere sanayi siteleri de yapmayı planladıklarını dile getiren Toplu Konut İdaresi Başkanı Başkanı Bulut, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüştüklerini, vatandaşın işyerlerini de yeniden yapacaklarını dile getirdi.

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ dışında Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın da işin içinde olduğunu söyledi. 500 bine yakın konut yapılacağı için Türkiye'de bu işi yapabilecek hem teknik hem mali hem de ekipman olarak yeterli bütün firmaları buraya davet edeceklerini dile getiren Ömer Bulut açıklamasında "Türkiye'de iş yapan bütün firmalara burada ihtiyaç var" mesajı da verdi.

YÜKSEK FİYAT İPTAL SEBEBİ

Yaptığı açıklamada ihalelerde oluşan fiyatla ilgili de önemli detaylar paylaşan Ömer Bulut, "Eğer ihalede gerekli rekabet sağlanmıyorsa iptal ediyoruz. Bakıyoruz, biriki katılım olmuş. Fiyat yüksek gelmiş. O sebeple İskenderun, Kahramanmaraş ve Malatya'da gerekli rekabet sağlanmadığına inandığımız yerlerde toplamda üç ihaleyi iptal ettik. Rekabet sağlanınca fiyat daha aşağıda geldi" dedi.


DEVLET YÜZDE 40 SÜBVANSE EDİYOR

Yaptığı açıklamalarda devletin vatandaşına konut edindirmek için maliyetin yüzde 30-40'a yakınını sübvanse ettiğini, arsa bedellerinin de dahil olmadığını dile getiren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Bizim maliyetlerimizin piyasadan daha düşük olma şansı yok. Tünel kalıp sisteminde beton-demir miktarı daha fazla...

Son dönemlerde konutların kalitesini özel sektördekilerin seviyesine çıkardıklarını söyleyen TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Devlet olarak karşılayabileceği fiyattan vatandaşı konut sahibi yapıyoruz. Vatandaş kendi şartlarını bize uyduramayacağı için biz ödeme koşullarımızı vatandaşa göre uyarlıyoruz. Daha önce yaşanan afetlerde olduğu ödeme koşullarını AFAD belirleyecektir" diye konuştu.

Açıklamasında TOKİ şantiyelerinden 117 ekskavatör, 231 kamyon, 10 kırıcı, 5 tane kesicinin sahada enkaz kaldırma ve ayrıştırma işlemlerine katıldığını dile getiren TOKİ Başkanı Bulut, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin binalarının ihalesinin bu hafta yapılacağını söyledi.

ARTÇI SARSINTILAR ETKİ ETMEZ

Toplu Konut İdaresi Başkanlığının konutlarında olanların kendilerini güvende hissettiğini dile getiren Ömer Bulut, "Biz nelere dikkat ediyoruz? Fay hatlarından, zayıf zeminlerden uzak duruyoruz. Tünel kalıp ve benzeri tasarımları uyguluyoruz. Küçük depremler her zaman oluyordu ve oralarda inşaatlar sürüyordu" dedi.

Açıklamasında üniversitelerden hocalar ile de bunları konuştuklarını söyleyen Ömer Bulut, radye temelleri yaparken, yer sarsıntılarının binaya etkisi olmadığını ve tünel kalıpla dökülecek olan betonlarda da küçük artçı sarsıntıların etki etmeyeceğini hocaların da söylediğini dile getirdi.

Açıklamasında kontrollü şekilde bu binaları devam ettireceklerini söyleyen Ömer Bulut, tüm artçı sarsıntıların bitmesini beklemenin teknik olarak doğru olmadığını da sözlerine ekledi.

TOKİ Başakşehir, Arnavutköy, Esenler, Silivri ve Çatalca 2023 için başvurusu kabul edilenler belli oldu! Hemen bakın!

TOKİ Aydın 2023 projeleri için tarihler tek tek açıklandı! 550 konutluk iki yeni projeyi sakın kaçırmayın!

TOKİ tek tek açıklamıştı! Son dakika erteleme kararı geldi!