TOKİ beğendiği müteahhide iş verecek
Müteahhidin işçilerin parasını ödememesi nedeniyle bu yıl ilk kez binasının önünde 10 gün süren işçi eylemi ile gündeme gelen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), artık iş vereceği müteahhitler konusunda Kamu İhale Kanunu'na rağmen daha "seçici" davranacak.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, "2008'i kalite yılı ilan ettik. Müteahhitler konusunda artık daha seçici davranacağız" dedi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, Kamu İhale Yasası gereği, en yüksek kırımı veren firmalara ihaleyi vermek durumunda kaldıklarını, bu nedenle bazı sorunlar yaşadıklarını belirtti.
Son iki yıldır, inşaat sektöründe yaşanan fiyat artışları nedeniyle idare olarak müteahhitleri ekonomik olarak rahatlatmak için önemli kolaylıklar sağladıklarını, hak edişlerini de günü gününe ödediklerini anlatan Bayraktar, ancak, buna rağmen, "işine sahip çıkmayan" müteahhitlerle sorun yaşadıklarını kaydetti.
Müteahhitlerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle TOKİ'nin vatandaşlar karşısında zor duruma düştüğünü, TOKİ'ye ve devlete olan güvenin zedelendiğini belirten Bayraktar, son olarak müteahhitten parasını alamadığı için TOKİ önünde eylem yapan işçiler nedeniyle de haksız bir konuma düştüklerine işaret etti.
TOKİ'nin yürütülen projeler nedeniyle müteahhitler için de bir okul haline geldiğini vurgulayan Bayraktar, son iki yıldır iş yapılan 400 müteahhidi değerlendirerek bunlara puan verdiklerini hatırlatarak, şunları söyledi: "2008 yılı kalite yılı olacak. Müteahhit seçimine ağırlık vereceğiz. İhale yasası değişmese bile, bizden ihale kazandığı halde, bu işi yapamayacağını düşündüğümüz firmaya biz ihaleyi vermeyeceğiz. İsterse ihaleyi 10 sefer kazansın, vermeyeceğiz, gerektiğinde işi iptal edeceğiz. İstemediğimiz, bu işi yapamayacağına inandığımız bir müteahhite iş vermeyeceğiz."
TOKİ, son iki yıldır, şimdiye kadar iş verdiği müteahhitleri, "iş yapma becerileri, imalatın kalitesi, işin zamanlaması, resmi kurumlar nezdinde işin takibi, piyasaya borç ödemeleri, icra-haciz durumu, taşeron-işçi alacakları konusundaki tutumu, inşaat sonrası meydana gelebilecek şikayetlerin giderilmesi konusundaki tutumu" gibi kriterlerle değerlendirerek, "Yüklenici Listesi" adı altında kitapçık bastırıyor.
Firmaların "iş bitirme ve başarı" düzeylerine göre sıralandığı bu yılki kitapçığa göre, 22 firma, bir daha TOKİ'den iş alamayacak.
Müteahhitlik firmasının yetkilisine ve telefon numarasına da yer verilen kitapçığa göre, 38 firma, değerlendirme kriterlerinden çok iyi puan aldı. 165 firma ise aldığı işi başarı ile sürdürüyor. 62 firma orta seviyede başarılı bulunurken, 30 firma dikkatle takip ediliyor.
Listede TOKİ'den yeni iş alan firmalara da yer verilirken, başarısız bulunan 22 firmanın bir daha ihale alması mümkün görünmüyor. TOKİ'nin başarı sıralamasında "sınıfta kalan firmalar" arasında, ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle Ramazan Bayramı'ndan önce TOKİ önünde eylem yapan işçilerin müteahhidi Yadigar Çolak'ın Yadigar İnşaat San. ve Tic. Turz. Ltd, Şti. de bulunuyor.
TOKİ, idareden kimin, hangi ihaleyi kaça aldığı konusunda şeffaflık sağlamak amacıyla çıkardığı "Yükleniciler Listesi" kitapçığında, geçen yıl 255, bu yıl 347 firma yer aldı.
-KAMUDAN VE ÖZEL SEKTÖRDEN İŞ TEKLİFLERİ-
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, idarenin inşaat faaliyetleri konusundaki başarısı, kalite ve maliyet konusundaki tutumu nedeniyle, kamudan ve özel sektörden "inşaatlarını yapması veya yaptırması" konusunda çok sayıda teklif geldiğini de bildirdi.
Toplu konut projeleri kapsamında ticaret merkezi, okul, sağlık ocağı, cami, spor kompleksi, kütüphane gibi tesisler yaptıklarını, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının isteği üzerine de bu yıl okul ve hastane inşaatlarını üstlendiklerini anlatan Bayraktar, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu için de engelsiz yaşam merkezleri, sevgi evleri, huzur evleri yaptıklarını belirtti.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü için Seyrantepe Spor Kompleksi'ni ihale ettiklerini, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hizmet binasının TOKİ tarafından yapılacağını, karşılığında da bakanlıktan arsa alındığını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi: "Baraj yapımından anlamayız, bakanlık binası gibi prestij binalarını
yapabiliriz. Ama bu işin de bize para kazandırması lazım. Önemli olan TOKİ'ye getireceği kaynak. Seyrantepe'deki proje de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı binasının yapımı da kaynak getirecek projelerdir. Bir çok kamu kuruluşundan da kendi inşaat işlerini yapma veya yaptırma konusunda TOKİ'ye teklif geliyor. TBMM'nin genişletme işini vermek istediler, kabul etmedik. Türkiye'nin her tarafından idare binalarını yapmamız isteniyor. Kars'tan Edirne'ye kadar. Bizim en önemli görevimiz,
Türkiye'deki kaçak yapıları ve gecekonduları çözmek. Ondan sonra alt gelir ve yoksul gruba konut yapmak. Kendi asli işimizi engelleyecek bir işse, kaynak getirse bile yapmayız. Tekerimize çomak sokacaksa, kaynak getirse bile girmeyiz. Ama asli işimize mani olmazsa, yaptığımız rutin işlerin mütemmimi ise kaynak da getiriyorsa, o zaman o işleri yaparız." Bazı özel inşaat şirketlerinin de arsayı bulup inşaat işini TOKİ'ye teklif ettiğini, "arsada TOKİ'nin tabelası olsun" istediklerini
anlatan Bayraktar, sanayi siteleri yapımı için de teklif aldıklarının belirterek, bunun TOKİ'ye olan güveni gösterdiğini vurguladı.
Hasılat paylaşımı konusunda TOKİ'nin ihalelerinin örnek alındığını, "TOKİ modeli ihale" ilanları verildiğini ifade eden Bayraktar, "yaptığımız iş özel sektöre model oldu. Elemanlarımıza bile özel sektörden teklif geliyor" dedi.