Toki

TOKİ Çeşme ve Antalya'da konut inşa edecek!

TOKİ, turizm bölgelerinde turizm çalışanlarına yönelik inşa ettiği toplu konut sayısını artıracak. Çeşme’de başlayan uygulama, Antalya’yla devam edecek. TOKİ, kentsel dönüşümde daha aktif rol oynayacak.

Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ), özellikle turizm çalışanlarını düşünerek, turizm bölgelerinde alt gelirli kesim için konut üretimini odağına aldı. Bu kapsamda başladığı Çeşme Konutları projesinde çalışmalar sürüyor. Toplu Konut İdaresi Başkanı Mehmet Ergün Turan, Antalya’dan gelen talepler üzerine bu şehirde de yakın zamanda konut üretmeye başlayacaklarını söyledi. Çeşme’nin Reisdere mevkiinde, daha önce 4 katlı olması planlanan TOKİ konutları mahkeme tarafından durdurulmuştu ancak Turan, kendi döneminde bu sorunları aştıklarını belirterek, bölgedeki 1153 adet konutun inşasında önemli yol alındığını dile getirdi. Turan, şöyle devam etti:

“Toplu Konut İdaresi’nin, ben gelmeden önceki çalışmasıydı, ben gelince müdahil oldum. Zemin artı üç kattı, ben geldiğimde bölgeyi de bilen biri olarak, olaya müdahil oldum ve zemin artı iki kat oldu. Tartışmalara girmek istemiyorum.

Sosyal konut olmasına rağmen, muhatap kitlemiz çalışan alt gelir olmasına rağmen, bu binaların tamamında, Alaçatı’da binaların cephelerinde kullanılan taşlar vardır, tüm evlerde Alaçatı taşını kullanıyoruz. Gittiğimiz her bölgede, bölgenin yapısına önem veren araştırmalar yapmadan hiçbir projeye başlamıyoruz. Turizm çalışanlarının durumu çok kötü. Yaşadıkları yerlere ailelerini bile getiremiyorlar çünkü etraf turizm alanı ve çok pahalı.”


Devlet artık dönüşümde

İstanbul’da artık bütün motivasyonun kentsel dönüşüme verilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Turan, bu nedenle TOKİ’nin İstanbul birimini Ankara’dan yapılan personel tayinleriyle güçlendirdiklerini söyledi. Turan, bu yıl itibariyle İstanbul başta olmak üzere TOKİ’nin adının kentsel dönüşümde daha sık anılacağını dile getirdi.

Turan, “Beyoğlu Sütlüce-Örnektepe dönüşümünü Belediye ile yürütüyoruz. Üsküdar, Güngören, esenler, Gaziosmanpaşa, Bağcılar’da işlemlerimiz var. Toplu Konut İdaresi kar gütmez. 100 lira harcadıysak 100 lira kazanalım yeter. Devlet artık daha yoğun el atmış olacak” dedi.


‘İstanbul Kaşıkçı Elması’

Her şeyden önce deprem gerçeğinin büyük bir sorun olduğunu belirten Turan, böyle bir dönüşümü devletlerin de kendi kaynaklarıyla çözmesinin zor olduğunu, ancak TOKİ gibi kurumlarla maliyeti sonuca denk getirerek sorunun çözülebileceğini söyledi.

Turan, “Mesela Beyoğlu, İstanbul’un Kaşıkçı Elması, buna uygun hareket etmeniz lazım her şeyden önce. Yeni dönemde, birçok ilçede, TOKİ’yi İstanbul’da daha aktif ve işin içinde göreceksiniz. Uşak, Niğde, Çankırı, Trabzon, Malatya, Şanlıurfa, 53 şehirde dönüşüm yapıyoruz. İstanbul’da insanların yerinden olma endişesi olmadan dönüşüm modelini işleyeceğiz” diye konuştu.



Vizyon yenilendi, cadde ve esnaf geldi

Turan, ‘muhatabımız’ dediği konuta erişmekte zorlanan alt gelir grubuna artık sadece ‘barınak’ temelli bir yapılaşma sunmadıklarını dile getirdi. İnsanların talep ve beklentilerinin değiştiğini söyleyen Turan, bu isteklere yönelik hareket ettiklerini anlattı. Turan, şunları söyledi:

“Öncelikle yatay mimariye odaklanıyoruz. Gittiğimiz şehirde önce verileri topluyoruz, şehirdeki mimari doku, geleneksel yapı, önce bu araştırmaları yapıyoruz. Konut sayısına bağlı olarak, her yaptığımız işte binlerce insan yaşıyor. Mutlaka içinden bir sokak, cadde geçmesi, mutlaka bu yaşam merkezinde küçük esnafın da olmasına özen gösteriyoruz. Çünkü geleneksel olarak buradan geliyoruz. Cami yapıyorsak bir meydana açılıyor. Çocuklar nasıl vakit geçirir, çalışmayan kadınlar erkekler neler yapabilir, işten eve dönen insanlar neler yapmak ister, hepsini düşünerek alanlar oluşturuyoruz.”


Talep patlaması var

TOKİ Kayaşehir’e 2 bin 500 konutluk yeni bir toplu konut çalışmasına hazırlanıyor. Ancak 81 şehirde de talep patlaması hala sürüyor. Gebze Çayırova’da 200 konuta 5 bin talep geldi, Konya’da kalan 19 konut için bir haftada 5 bin 200 müracaat, Sivas’ta 750 konuta 12 bin, Gaziantep’te 1000 konuta 15 bin müracaat alındı.

Talep her projede katlanarak artıyor. Bu nedenle emekli için her projede projenin yüzde 20’sine kadar kota ayırmaya başladıklarını belirten Turan, “Bir başka uygulama ise, emekli vatandaşlarımız bulundukları vilayetlerde dernek olarak biraraya geliyorlar, mesela bize 500 konut yapın talebini iletiyorlar. Birkaç şehir hariç bunu yapamayacağımız yer yok. Burada samimi olmak lazım, ilk akla gelen İstanbul. İstanbul’da arazi koşulları nedeniyle bunu uygulamak zor, bir tarafı ormanlar, bir tarafı deniz, su havzaları, sadece emekli için ayrı yer üretmek mümkün olmayabilir ama kota uygulaması hemen başlayacak” dedi.



Milliyet