Kim Kimdir?

TOKİ daha ucuza konut yapmanın yolunu buldu

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar 2008 hedeflerini açıkladı. Yüksek peşinata, yüksek indirim geliyor! TOKİ'den ev almayı düşünenler mutlaka okumanız gereken bir haber!

Yeni yılı "Kalite Yılı" ilan eden Toplu Konut idaresi, "Daha Ucuz, Daha Çağdaş, Daha Kaliteli Konut" sloganı çerçevesinde hareket edecek.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, "3D Hedefleri" olarak özetledikleri "Daha Ucuz, Daha Çağdaş, Daha Kaliteli Konut" hedefleri kapsamında, modüler sistemler geliştirilip, fabrikasyon üretimlerle konut maliyetlerini düşürmek için ODTÜ ile çalıştıklarını bildirdi.

Konut üretiminde standartlar geliştirmeye ve yerleştirmeye çalıştıklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti: "Eğer modüler sistemler gelirse, fabrikasyon üretim olursa, fiyatlar daha aşağı çekilecek. Çimento, demir gibi ana malzemelerdeki fiyatların oturması da çok önemli. Maliyetleri düşürmek için ODTÜ ile bu konuda
çalışıyoruz. Kapılarda, eşiklerde, asansörlerde, döşemelerde, tesisatta yalıtımda nasıl tedbirler alınır, fiyatları nasıl düşürürüz, bunun üzerinde çalışıyoruz."

Yeni yılda, alt gelir grubuna yönelik konut projelerine ve kentsel yenilemeye büyük önem vereceklerini vurgulayan Bayraktar, "TBMM'de bulunan kentsel dönüşüm yasasına, kentsel yenileme yanında, deprem dönüşümü konusunda da bazı maddeler ekleteceğiz. Kentsel yenileme, gecekondu dönüşümü yanında deprem riskli konutların dönüşümü konusunda çok ciddi uygulamalarımız olacak" dedi.

-İSTANBUL'A ÖZEL PROJELER
Bu yıl başladıkları okul, hastane, sevgi evleri ve engelsiz yaşama merkezleri inşaatlarına gelecek yıl da ağırlık vereceklerini anlatan Bayraktar, İstanbul için özel projeler üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Bayraktar, şu bilgiyi verdi: "İstanbul'da gecekondulaşmanın ötesinde, kaçak yapılaşma sorunu var. Özellikle 1985-90'dan önce yapılan ruhsatlı yapıların büyük bölümü mühendislik şartlarına, fenni kriterlere uygun olduğu söylenemez.

Betonarme, statik, işçilik, malzeme açısından uygun değil. İstanbul, devasa bir sorun olarak Türkiye'nin önünde duruyor. Belediyenin bu konuda tek başına soruna çözüm bulması mümkün değil. Mutlaka devlet politikası haline getirerek, bu sorunların çözümü gerekir. TOKİ olarak İstanbul belediyesi ile biraz daha yakınlaşıp entegre olacağız. Gelecek dönemde, İstanbul'da biraz daha kaynak yaratıp, İstanbul'un dönüşümünü renovasyonunu (yenileme) destekleyecek projeleri harekete geçireceğiz.

-TEMELLİ, 10 YIL SONRA ANKARA'NIN BİR SEMTİ OLACAK-
Ankara'daki uygulamaları hakkında da bilgi veren Bayraktar, Ankara'nın artık gelişme vizyonunu belirlediğini, gelecek 10 yıl içinde Temelli'nin Ankara'nın semti haline geleceğini söyledi.

Bu aksiyon üzerinde çok büyük, 40 bin-50 bin konutluk bir şehir kurulacağını, burada 2 üniversite, orta ölçekli sanayi bölgesi, sağlık, kültür merkezleri bulunacağını anlatan Bayraktar, burada gerçekleştirmeyi planladıkları Disneyland projesi için de "siyasi iradenin göstereceği tavrı beklediklerini" bildirdi.

Bayraktar, "Bu proje için kaynağa gerek yok. O kendi kendisini yapar" dedi.

-ORTA VE ÜST GELİR GRUBUNA YÖNELİK KONUT SATIŞLARINDA DEĞİŞİKLİK-
Kaynak yaratmak için, orta ve üst gelir grubuna yönelik konut satışlarında gelecek yıl bazı değişiklikler yapılacağını bildiren TOKİ Başkanı Bayraktar, peşinatın yüksek ödenmesi halinde fiyatlardaki indirim oranının artırılacağını, konutların bu şekilde sınıflandırılarak, ödenen peşinata göre vade ve fiyatın değiştirileceğini anlattı.

Bayraktar, "Tamamı peşin olunca farklı, yüzde 40 peşinat olursa farklı indirim olacak. Kaynak girişini artırmak için vatandaşa çok alternatif sunacağız. Ancak, alt gelir ve yoksul vatandaşa yönelik konutlarda satış politikasında değişiklik olmayacak. Bu kesimden evine taşınana kadar
taksit almayacağız" dedi.

-SAYISAL HEDEF
TOKİ'nin sayısal hedefleri hakkında da bilgi veren Erdoğan Bayraktar, 2007 yılı için hedeflenen 250 bin konuta başlama sayısını aştıklarını, 285 bin konuta yaklaştıklarını belirtirken, gelecek yıl sonuna kadar, başlanan-projelendirilen konut sayısı olarak 360 bine, tamamlanan konut sayısı olarak 230-240 bine ulaşmayı öngördüklerini kaydetti.

Bayraktar, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokoller çerçevesinde hastane ve okul yapmaya devam edeceklerini, bunların bedellerinin, ihale tarihinden itibaren 5 yılda eşit taksitler halinde ödendiğini söyledi.
FATMA ORHAN