17 / 05 / 2024

TOKİ Diyarbakır'da 217 konutu teslim etti

TOKİ Diyarbakır'da 217 konutu teslim etti

Alipaşa-Lalebey ve Suriçi mahallelerinde  uygulanan Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında yapımı tamamlanan 217 konut, kura  ile sahiplerine teslim edildi



TOKİ, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir ve  Sur belediyelerince tarihi Diyarbakır surlarının gecekondulardan kurtarılarak gün  ışığına çıkarılmasını sağlamak amacıyla Alipaşa-Lalebey ve Suriçi mahallelerinde  uygulanan Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında yapımı tamamlanan 217 konut, kura  ile sahiplerine teslim edildi. Vali Yardımcısı Memduh Tura, konutların teslimi dolayısıyla düzenlenen  törende, Diyarbakır"ın kültür ve turizm potansiyelinin açığa çıkarılması  çalışmaları kapsamında Kentsel Dönüşüm Projelerinin önemli olduğunu belirtti. çölgüzeli mevkisinde yapımı tamamlanan bin 272 konuttan 217"sinin  sahiplerine teslim edildiğini dile getiren Tura, tarihi surların içerisinde kalan  mahallelerde yaşayan hak sahiplerinin projeye destek vermesi gerektiğini ifade  etti.   Tura, buranın aynı zamanda İçkale"deki kültür ve turizm çalışmalarının da  odak noktasını oluşturduğunu kaydetti.   İçkale"nin Türkiye"nin en büyük müze konsepti olması yolundaki  çalışmaların devam ettiğini de anlatan Tura, uyumlu bir şekilde devam eden  projeler kapsamında sosyal dokunun korunarak eski haline dönüştürülmesinin yanı  sıra vatandaşların da mağdur olmadan çok daha sağlıklı konutlara yerleşmesinin  sağlandığını bildirdi.    TOKİ  Kentsel Yenileme Daire Başkanı Gürol Konyalıoğlu da 2003 yılından bu  yana merkezi hükümetin de desteğini alarak Türkiye genelinde yoğun bir Kentsel  Dönüşüm Projesi atağına geçtiklerini, bu kapsamda 7 yılda ihalesini  gerçekleştirdikleri 55 bin konuttan 30 bin 750"sini hak sahiplerine teslim  ettiklerini ifade etti.  Konyalıoğlu, Diyarbakır"da yaptıkları projenin çok farklı bir  yansımasının bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'Diyarbakır"ın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Sur bölgesinde ikamet  eden hak sahiplerinin daha yaşanılabilir, sosyal donatıları olan bir yerleşim  birimine taşıma anlamındaki bu çabamıza gösterdikleri ilgi çok büyük. Valilik,  belediye ve TOKİ işbirliği ile oluşturulan komisyon marifetiyle hak sahipleri ile  tek tek görüşüldü. Kimi konut isterken, kimi de gayrimenkulünün değerini nakit  olarak talep etti. Muhatap olduğumuz bin 596 kişiden 619 hak sahibi ile uzlaşmış  durumdayız.'

YÜZDE 30 İNDİRİM UYGULANDI
Hak sahiplerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın oluru ile 2009 yılında  çölgüzeli mevkisinde yapımı tamamlanan bin 272 konutu bedel maliyetinin altına  indirdiklerini kaydeden Konyalıoğlu, hak sahiplerinin piyasa fiyatının yüzde 30  altında konut edinme imkanına kavuştuğunu söyledi.

Konyalıoğlu, Türkiye"nin hiçbir bölgesinde uygulamadıkları farklı  uygulamaları Diyarbakır"da hayata geçirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:   'Proje başlangıcında kiracı olarak yaşadığını ispatlayan hak sahiplerini  de çölgüzeli mevkisinde konut sahibi yapacağız. Kiracı olanları mağdur  etmeyeceğiz. Suriçi veya Alipaşa-Lalebey Mahallelerinde hedefimiz buradaki  konutları yıkıp bazı çevrelerin dediği gibi rant amaçlı yeni konutlar yapmak  değil. Üzerine basa basa söylüyoruz. Sur içerisinde koruma kurulunun öngördüğü  şekilde konut yapılmaksızın tarihi kimliği yöresel mimariyi sokak dokusunu ve  şehircilik ilkelerini korumayı hedefliyoruz. Elimizde Diyarbakır"ın ilk yerleşim  yeri olan Sur içerisinde 1930 ve 1940"lı yıllarda çekilmiş uydu fotoğrafları var.  O dönemlerde o bölgede sur dışında bir tane bile yapı yok. Oradaki formasyona  uymaya çalışıyoruz. Koruma kurulunun onayladığı plana paralel hareket ediyoruz.  Bu kapsamda şu ana kadar Alipaşa-Lalebey Mahallelerinde yaklaşık 10 milyon lira  nakit ödeme yaptık. Suriçi Mahallesi"nde de 2.9 milyon lira ödeme yaptık. 2 proje  için TOKİ olarak yaptığımız toplam bedel ödemesi 13 milyon lira. çölgüzeli  mevkisindeki konutlarımızın bedeli de yaklaşık 60 milyon lira. Bunların hepsi bu  projeden yararlanmak isteyen hak sahipleri için yapılmış sübvansiyonlardır.'   Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Murat Alökmen de  amaçlarının Suriçi bölgesinin tarihi değerlerini ortaya çıkarmak olduğunu,  belediye olarak daha önce işgal altında olan sur diplerini temizleyerek yeşil  alanlar oluşturduklarını söyledi.
AA


Geri Dön