Kim Kimdir?

TOKİ, "Esnaf Stratejisi" kapsamında site yapacak

Hükümet esnaf açılımı için kolları sıvadı

Başbakan Erdoğan'ın yakında açıklayacağı Esnaf Stratejisi'nde esnafa Halkbankası'ndan uygun kredi, AB fonlarından pay verme ve TOKİ'yle sanayi sitesi yapılması gibi planlar var
Bakanlar Kurulu'na sunulan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması beklenen `Esnaf Stratejisi'nde, esnafın sanal ticaret yapması, kamu ihalelerine katılması ve basit usulde vergi vermesinin önü açılacak.
Aileleri ve istihdam ettikleri kişilerle beraber yaklaşık 20 milyon esnafın kaderini belirleyecek ve 7 öncelik ila 30 tedbirden oluşan `Esnaf ve Sanatkâr Değişim, Dönüşüm ve Destek (3D) Stratejisi'ne Radikal ulaştı.

Esnaf birleşecek
Stratejinin ayrıntılarına göre, küçük esnaf ve sanatkârın krizde ayakta kalması için birleşmesinden, yol olmaya yüz tutmuş eski mesleklerin yaşatılmasına, esnafın teknolojiyi kullanarak üretim yapmasından, sanal ticaret yapabilmesine kadar pek çok konu kapsanıyor. Ayrıca strateji kapsamında esnafın Halkbank kredilerinden daha uzun vadeler ve düşük masraflarla yararlanması ile basit usulde vergilendirilmesinin de yolu açılacak.

Esnaf siteleri kurulacak
Stratejide esnaf ve sanatkârlara yönelik küçük sanayi sitelerinin yapımında Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı imkânları kullanılması yer aldı. Bu kapsamda esnaf ve sanatkârların küçük sanayi sitelerinde oluşturulacak iş yerlerinin yapımına ait mali kaynağı sağlanmış olan talep ve projeleri, konuyla ilgili yerel ve merkezi yönetimin ilgili birimleriyle imzalanacak protokoller kapsamında değerlendirmeye alınarak uygulamaya konulacak.

Vergi muafiyeti talebi
Bu arada söz konusu yol haritasında dikkat çeken bir diğer nokta ise Maliye Bakanlığı ile masaya oturularak geleneksel ve sanatsal önemi olan `esnafa vergi muafiyeti belgesi' sağlayacak düzenleme talebi oldu.
Eylem Planı'nda, Bütün esnaf ve sanatkârın kayıt altına alınması ve esnaf sanatkârlara ilişkin bilgilerin tam ve doğru bir şekilde elde edilmesi, muafiyet şartlarına haiz olmayan kişilerin muaf gibi faaliyet göstermelerinin önlenmesi, kayıtlı esnafın haksız rekabetten korunması amacıyla vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen esnaf ve sanatkârlara, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca tanzim edilerek `Esnaf vergi muafiyet belgesi' alma zorunluluğunun getirilmesine dönük düzenlemeye, `Gelir Vergisi Yasa Taslağından' yer verilmesi önerisi yer aldı.

Bakkal amcaya AB fonu
Öte yandan AB fonlarına ilişkin esnaf ve sanatkârın bilgilendirilerek bu pastadan daha fazla pay almalarının önü açılacak.

Esnaflar kümelenecek
Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği, TÜBİTAK, KOSGEB ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu tarafından esnaf ve sanatkâr ile meslek kuruluşlarının faydalanabileceği AB fonları hakkında esnaf ve sanatkârları bilgilendirmek ve bu fonlar kapsamında yapılan proje çağrıları ile söz konusu projelere nasıl katılım sağlayacakları hususunda haberdar olmaları sağlanacak.
Taslakta esnaf ve sanatkârların birleşerek güç birliği oluşturmalarının önü açılacak. Söz konusu kümelenme ile hangi bölge ve sektörlerde esnaf ve sanatkarların kümelenebileceğinin tespit edilmesi, bölge ve sektörler itibarıyla oluşturulan kümelerin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışması ve aynı hedeflere yönelmesi, böylece güç birliğinin oluşturulması, kümeler tarafından yapılan iyi uygulamaların yaygınlaştırılması, kümelenme çalışmaları yapan kurumlar arasında işbirliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Vergiye bakan vetosu
Bu arada söz konusu planın vergiye ilişkin önerisi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan tarafından veto yedi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün geçtiğimiz haftalarda Bakanlar Kurulu'nda Esnaf Stratejisi'ne ilişkin bir sunum yaptı.
Sunumda söz alan Ali Babacan'ın, "Beklenti yaratmayalım şu an için böyle bir indirim doğru değil" diye söz konusu stratejideki vergi ve prim indirimine karşı çıktığı kaydedildi. Ayrıca Şimşek'in de vergi gelirleri açısından olumlu görüş beyan etmediği belirtildi.
Zaman