Toki

TOKİ evlerini kiraya vermek yasak mı?

TOKİ evlerine dair kuralardan sonra sorular hız kazanmaya başladı. Özellikle ödeme şekilleri ve TOKİ evlerinin kiraya verilip verilemeyeceği de sorgulanıyor. İşte “TOKİ evlerini kiraya vermek yasak mı?” sorusunun detaylar!

KİRA BANKAYA YATMAK ZORUNDA MI?

Her konut için aylık 500 TL'yi geçen tutarlarda; günlük veya haftalık olarak kiralanan konutlarda da belirli bir alt sınır olmaksızın kira bedelinin tamamının banka ya da PTT aracılığı ile yatırılması zorunluluğu bulunmaktadır.

İşte bu konuda merak edilen diğer detaylar…

TOKİ EVLERİ BORCU BİTMEDEN SATILIR MI?

Bu soruda önemli olan nokta TOKİ konutlarının tesliminden 1 ya da 2 yıl içinde devredilemiyor olmasıdır. Devir işlemleri açıldıysa ilgili bankaya gidip sözleşme ücretini ödeyip daireyi bankadan üzerinize alma hakkınız bulunmaktadır.

TOKİ EVLERİNİ KİRAYA VERMEK YASAK MI?

TOKİ sosyal konut projelerinin kiraya verilip verilmeyeceği konusu araştırılıyor. TOKİ sosyal konut projelerinde devir işlemi yoktur. Kiraya verme konusunda da herhangi bir engel yoktur.

TOKİ BAŞVURU DEĞERLENDİRME NEDİR?

TOKİ başvurusu değerlendiriliyor notu, başvuru yaptıktan sonra “Başvuru Listesi” bölümünde yer almaktadır. Bu ibare, başvurunuzun incelemeye alındığını göstermektedir. Bu durumda başvurunuz incelenir ve eğer şartları taşıyorsanız daha sonra yeni bir durum ile bu ibare yenilenecektir.

TOKİ ÇIKTIĞINI NASIL ÖĞRENİRİM?

TOKİ sorgulaması için öncelikle e-devlet sitesine giriş yapılması gerekmektedir. Sisteme giriş yapıldıktan hemen sonra arama kısmından “Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)” sayfasına gelinir. Oradan da konut başvurusu seçilir. Açılan sayfada başvuru bilgilendirme formu bulunmaktadır bu form okunduktan sonra “Devam et” butonuna tıklanır. Sonra da gelen sayfada bulunuyorsa mevcut başvurular görüntülenir.

TOKİ PEŞİNAT ÖDENMEZSE NE OLUR?

TOKİ’den hak kazanan ama peşinatı ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar, bu sorunun yanıtını almak istiyor. TOKİ kurasında adı çıkan kişiler, iki taksit ve üzeri ödeme yapmazlar ise iki adet ihtarname gönderilmektedir. 30 günlük süre dolduktan hemen sonrada banka vasıtası ile TOKİ idaresine tüm dosyaların verilmesi ile beraber yasal süreç başlar ve dava sonuçlanıncaya kadar tahliye işlemi gerçekleşir.

İzmir TOKİ ne zaman yapılacak?

SED yardımı hangi durumlarda kesilir?