25 / 08 / 2024

TOKİ: Eylemler Ataköy'deki arsanın değerini düşürüyor

TOKİ: Eylemler Ataköy'deki arsanın değerini düşürüyor

Toplu Konut İdaresi, dün gazetelere verdiği tam sayfa ilan ile “söz hakkını kullandı”



Ataköy sahili ve yeşil alanı kapsayan arazileri imara açınca kamuoyunun tepkisini toplayan Toplu Konut İdaresi, dün gazetelere verdiği tam sayfa ilan ile “söz hakkını kullandı”

TOKİ, 9 Aralık 2009'da satış ve kiralama ihalesi yapılacak Ataköy sahil yolu güzergâhındaki Zeytinlik Mahallesi 564 ada 158, 160, 161 ve 162 no'lu parseller üzerinde neler yapacağını açıklamak amacıyla ilan verdiğini belirtti. İlanda şu başlıklar dikkat çekti:
-  Satış ve kiralamaya konu olan parseller, 1991 ve 1997'de onaylanan imar planlarında turizm ve rekreasyon alanları olarak planlanmıştır. Bu planlar halen yürürlükte bulunmaktadır.  TOKİ  planda değişiklik yapmamıştır.
-  TOKi parseller üzerinde bulunan tarihi yapılar ile ağaçları Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na tescil ettirilerek, bu parsellerin tapu kayıtlarına ‘1. Derece Kültür ve Tabiat Varlığı” şerhi işletmiştir. Aydıca Baruthane binaları, çevre duvarları, gözetleme kulesi ve çeşme gibi tüm tarihi eserlerin rölövesini yaptırmıştır.
-  Parseller üzerinde yapılacak her türlü projenin, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayından geçirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Onaylanacak projelerde Ataköy'ün siluetine ve manzarasına özen gösterileceğine tereddüt edilmemelidir.
-  1981'den bu yana etrafı duvar ile kapatılan Ataköy sahili böylelikle halkın kullanımına açılmış olacaktır.
-  Parsellerin mülkiyeti TOKİ'ye bedel karşılığı geçen kamu malı olup, arsaların değerini düşürücü eylem ve fiiller kamu malına zarar verici niteliktedir.

Protesto yürüyüşü yapacaklar
Ataköylüler, TOKİ'nin sahil satışını ve parkın kaldırılmasını protesto için balkonlarına siyah bayrak asmaya başladı. “TOKİ'nin yaptığı haksız eyleme karşı matem tuttuklarını ve protesto ettiklerini anlatmaya çalıştıklarını” söyleyen Ataköylüler, bugün saat 13.00'te parkta bir eylem ve yürüyüş ile gelişmeleri protesto edecek.
Şükran PAKKAN/Milliyet

İlgili haber:

TOKİ: Projelerde Ataköy'ün siluetine özen gösterilecek

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TOKİ: Ataköy'de sahile üç koldan ulaşılabilecek
  
TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'un Bakırköy ilçesi Ataköy sahilinde bulunan ve kamuoyunda tartışmalara neden olan arsa için bilgilendirme yaptı. TOKİ, yürütmeyi durdurma nedeniyle ihalesi son anda durdurulan arsaların satış ve kiralanması için  9 Aralık'ta yapılacak ihale öncesi, Ataköylüler'in endişelerini gidermek için çalışma başlattı. Gazete ilanlarıyla ihale hakkında halka bilgi veriliyor. İlanlarda satış ve kiralamaya konu parsellerin, 1991 ve 1997 yıllarında onaylanan imar planlarında 'turizm ve rekreasyon alanları'' olarak planlandığı, bu planların halen yürürlükte bulunduğu ve  TOKİ'nin plan değişikliği yapmadığı vurgulanıyor. Ayrıca halkın sahillere ulaşmasının engellenmediği tersine sahil kıyısına ulaşım sağlanması için TOKİ tarafından üç ayrı koldan, parseller içerisinden geçen sahil yolundan deniz kıyısına kadar inen yol geçişi bırakıldığı vurgulanıyor. Parseller, sahile cepheli olmasından dolayı Kıyı Kanunu'nda belirtilen hükümlere tabi olacak. TOKİ duyurusunda, Kıyı Kanunu'na göre, kıyıların halkın istifadesinde kullanılmak üzere serbest dolaşıma açık alanlar olduğu belirtilirken, 'satış ve kiralamaya konu olan parseller üzerinde yapılacak turizm ve rekreasyon projesinin Türkiye'ye, Ataköy'e önemli derecede vizyon ve prestij kazandıracağı'' kaydediliyor.
Deniz ÇİÇEK/Akşam


Geri Dön