Kim Kimdir?

TOKİ fiyatı aşırı kıranlardan rahatsız

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Kamu İhale Kanununda yapılacak yeni düzenlemede, son günlerde tartışma konusu olan "ihalelerdeki aşırı fiyat kırımlarını" engellemek için, bunu yapanlardan ilave teminat istenmesinin söz konusu olduğun



Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "inşaat ihalelerinde kırımların yüksek olmasını" eleştiren söylemini değerlendirdi.


Başbakanın açıklamalarını olumlu bulduğunu belirten Bayraktar, ihalelerde aşırı kırım yapıp, işi yapamayacak ya da bitiremeyecek olanlara iş verilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.


"Mevcut ihale kanununun, ihaleyi istediğine verme inisiyatifini ortadan kaldırılmasına yönelik iyi yanları bulunmasına rağmen, Türkiye'nin bedenine tam uymadığını" ifade den Bayraktar, "Kanunda güzel taraflar var. İhaleyi istediğine verme inisiyatifini vermemesi en güzel tarafı. Yani komisyonlar istediği kimseye ihaleyi veremez, en çok kırana verecek" dedi.


Müteahhitlik mesleğinin de belli bir disipline kavuşması için yasal çerçeveye oturtulmasını isteyen Bayraktar, şöyle devam etti: "Aşırı kırımları, önüne gelenin müteahhitliğe soyunmasını engellemek lazım. Müteahhitlik mesleğini kategorize etmek, yasal olarak çerçevesini çizip, kimler müteahhit olabilir belirlemek lazım. Müteahhitlik yapmanın kıstaslarını sadece karneye, iş bitirme belgesine bağlamak son derece yanlış. Çünkü bazı mimar ve mühendisler 5 ya da 10 yıl gidip, kamu


kuruluşunda çalışıyor ve iş denetim belgesini alarak sonra da müteahhitlikle uzaktan yakından alakası olmayan birisiyle ortaklık kurup, ihalelere giriyor. Sonra bu belgeyi veren adam inşaatlara uğramıyor."


-"TEMİZ ADAM İŞİ ALANA KADAR İHALEYİ İPTAL EDİYORUZ"-


Bayraktar, zaman zaman aşırı kırımlarda ihaleyi iptal ettiklerini belirtirken, "Epeyce tecrübelendik. Şu an ihaleyi alacak olan bir müteahhit, yapamayacağı fiyat teklifi veriyorsa, bu en düşük teklifse ve biz işi, ikinci, üçüncü kırana, diğer bir müteahhide ihale edemiyorsak, iptal ediyoruz. İptal edip, tekrar bir daha ihaleye çıkıyoruz. Temiz adam işi alana kadar iptal ediyoruz" dedi.


Kamu İhale Kanununda bu konuya ilişkin yeni düzenlemeler üzerinde çalışıldığını bildiren Bayraktar, bu düzenlemede aşırı kırımların engellenmesine yönelik bir takım tedbirler getirileceğini söyledi.


Bayraktar, aşırı kırım yapanlardan ilave teminat istenmesinin söz konusu olduğunu ifade ederken, "Yeterliliğine bakılacak. İhale yine en düşük verene kalacak ama ilave teminat vereceği için kimse aşırı kıramayacak. Bu şekilde, adam işini yapamazsa, çok büyük parası gidecek, o nedenle de kıramayacak" şeklinde konuştu.


-"KÖKLEŞMİŞ FİRMALAR, AŞIRI KIRIM YAPMIYOR"-


Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu da aşırı ihale kırımlarını "hırsızlık" olarak niteledi ve "Böyle müteahhit borcunu vermiyor, sigortasını, vergisini yatırmıyor, her şeyin en ucuzunu kullanıyor" dedi.


Başbakanın açıklamasını olumlu buldukları ve bundan memnun olduklarını belirten Koçoğlu, Başbakanın tabirinin kendi düşünceleriyle örtüştüğünü söyledi.


Kökleşmiş ve ciddi firmaların ihalelerde yüzde 65'lere varan aşırı kırım yapmadıklarını ifade eden Koçoğlu, "Niye? Hem genel gideriniz hem de bir işin en iyisini yapma çabanız, arzunuz var. Ama diğer taraftan sadece işi bir şekilde yarım yamalak yapıp, para kazanma gayesini güdenler de var. Bizim ayrımımız bu işte" diye konuştu.


Başbakanın da aşırı ihale kırımlarına karşı olduğunu belirten Koçoğlu, bazı büyük ve ciddi firmaların yüzde 5 kar koyarak dahi ihale alamadıklarından yakındı. Koçoğlu, "Yüzde 5 kar koyarak ihaleye giriyoruz, maalesef sonuncu oluyoruz, iş alamıyoruz. Bu ayrımın bir şekilde yapılması lazım" dedi.


-"BAŞBAKANA GÜVENİYORUM"-


Firmaların, ihaleye girme hakkı kazanabilmeleri için ön yeterlik koşullarına uygunluğuna bakıldığını anımsatan Koçoğlu, şöyle devam etti: "Burada mümkün olduğu kadar birbirine eşit firmaların yarıştırılması gerekir. Yani 1 liralık iş yapanla, 1.000 liralık iş yapanı aynı yarışa sokmak doğru değil. Yüzde 65'lere varan indirimler var. Bu çok anormal bir rakam. 3 katlı bir binada olsun, ne olursa olsun çok anormal bir rakam.


TOKİ, 300 bine yakın konut yapmış bir kuruluş. Burada deneyim sahibi bir sürü insan var. Onların çıkardığı bedele nazaran, yüzde 60-65 indirim yapıyorsunuz. Bu ne demek? Bu hırsızlık. Aşırı ihale kırımları hırsızlıktır. Para kazanmak için iş yaptığı herhangi bir idareye istenmeyen, belki hoş olmayan tekliflerde bulunmakta vardır, bunun içinde. Hırsızlığın yanında müteahhit borcunu vermiyor, sigortasını,


vergisini yatırmıyor, her şeyin en ucuzunu kullanıyor ve inşaat kalitesi düşük oluyor. Dolayısıyla her halükarda bu yüzde 65 kırım, hem o ihalede normal fiyat verenin aleyhine oluyor hem de devlete ve insanlara borç taktığı için bir sürü zararlı çıkan grup oluyor."


Suyun baştan hapsedilmesi gerektiğini ifade eden Koçoğlu, öncelikle işe, müteahhitliğin tanımının yapılarak başlanılması gerektiğini söyledi.


Bu konuda Başbakana güvendiğini söyleyen Koçoğlu, "Başbakan, radikal kararlar alabiliyor. Söyleyince de yapan bir insan, yerde bırakmıyor" diye konuştu.


ESİN IŞIK