02 / 05 / 2024

TOKİ için meclis araştırması istendi!

TOKİ için meclis araştırması istendi!

CHP, TOKİ'nin işlemleri ve yaptığı konutlar nedeniyle yaşanan sorunların belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi

 



CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinde, TOKİ'nin son yıllarda, yaptığı konutların yanında, "siyasetin finansmanı, şaibeli işler ve kalitesiz konutlar" gibi konularla da gündeme geldiği öne sürüldü.

TOKİ'nin kamu kaynaklarıyla siyasi propaganda aracı olarak kullanılan bir idareye dönüştürüldüğü iddia edilen önergede, devlete güvenerek  TOKİ  ile sözleşme yapmakta en ufak bir tereddüt göstermeyen vatandaşların, sözleşmenin ağır hükümleri altında ezildiği savunuldu.

Önergede, şöyle denildi:
"TOKİ'den taksitle ev sahibi olan vatandaşlarımız ciddi sorunlar yaşamaktadır. Ekonomik krizin de etkisiyle ödemelerde büyük güçlük yaşanması, TOKİ'den konut alan yurttaşlarımızın mağduriyet yaşamasına neden olmaktadır. Konutların, altyapıları tamamlanmadan teslim edildiği, konut maliyetlerinin, sosyal donatı alanlarının inşası gerekçe gösterilerek gereğinden fazla yükseltildiği, konut teslimlerinden sonra site yönetimlerinin baskı ile ele geçirilerek vatandaşlarımızdan yüksek miktarda aidat alındığı, bu yolla haksız kazanç elde edildiği iddiaları sıkça dile getirilmektedir. İhale alan firmaların ödemelerinde aksamalar olması, piyasada diğer sektörlerin de olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır. TOKİ'nin ucuza arazi alıp buraları daha pahalı fiyatlara satması, bu yörelerde oturan sakinler tarafından tepkiyle karşılanmaktadır. TOKİ, Başbakanın himayesinde dokunulmazlığı olan bir konuma taşınmıştır. Ne yolsuzluk iddiaları ne de halkın çektiği sıkıntıların üzerine gidilmektedir."

Önergede, "TOKİ'nin şaibeli işlemlerinin, mitinge dönüşen konut teslim törenlerinin, yaptığı konutlar nedeniyle yaşanan sorunların ve bu sorunlar için uygulanabilecek çözüm önerilerinin" belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.
AA


Geri Dön