29 / 04 / 2024

TOKİ, İlimtepe'ye 130 bin nüfuslu şehir kuracak!

TOKİ, İlimtepe'ye 130 bin nüfuslu şehir kuracak!

Kocaeli Körfez Belediyesi'nin Şubat ayı meclisi oldukça hareketli geçti. Meclis'te konuşan başkan İsmail Baran, TOKİ'nin İlimtepe'de 130 bin nüfuslu şehir inşa edeceğini açıkladı. İşte ayrıntılar...



Çöp fabrikası kurulmak istenen Körfez İlimtepe Mahallesi'ne şimdi de TOKİ'nin konut yapmayı planladığı ortaya çıktı. Meclis toplantısının en tartışmalı gündem maddelerinden biri İlimtepe'de belediyeye ait yaklaşık 130 dönümlük alanın TOKİ'ye trampa usulü ile verilmesi oldu. CHP ve MHP'li meclis üyelerinin muhalefet ettiği maddeyi savunan belediye başkanı İsmail Baran, "TOKİ, İlimtepe'ye çok önemli yatırımlar yapacak ve bölge canlanacak. İlimtepe bölgesi için 130 bin nüfuslu oturum düşünülüyor. TOKİ, buraya çok kapsamlı sağlık tesisleri, okul ve sosyal alanlar da yapacak. Bu nedenle arsaları verip, değerine göre karşılığını alarak, yatırımın önünü açacağız. Görüşmelerle, bizim arsaların değeri ve onların vereceklerinin değeri karşılaştırılacak" ifadelerini kullandı. 


MUHALEFETTEN ÇÖP İTİRAZI


Bu maddeyi eleştiren CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, konunun net olmadığını ve komisyonda tartışıldıktan sonra görüşülmesini talep etti. MHP Grup Başkan Vekili Vahit Eryılmaz da, arsaların değerleri ve yapılacak olan yatırımların şeklinin ayrıntılı olarak açıklanması gerektiğini söyledi. Baran'ın konuşması üzerine söz alan Engin Taşdemir ve Vahit Eryılmaz, TOKİ'nin yapacağı belirtilen okul, sağlık merkezi ve sosyal alanlarla çöp fabrikasının iç içe olamayacağını ifade ederek, konuşmalardan çöp fabrikasının Körfez'e düşünülmesinden vazgeçildiği sinyalini aldıklarını söylediler. İsmail Baran, bu konuda henüz bir netlik olmadığını, 5-6 yer üzerinde düşünüldüğünü söyledikten sonra, "Arife tarif gerekmez" ifadesini kullandı. 


KOMİSYONA HAVALE


Bu konuşmaların ardından 130 dönüm arazinin TOKİ'ye trampa yoluyla devri maddesi, muhalefetin isteği doğrultusunda Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi. 


Körfez Belediyesi'nin İlimtepe'de 135 dönümlük değerli arsası bulunuyor ve bunlardan İlimtepe girişinde yer alan petrol istasyonu ruhsatlı alanı daha önce ihaleye çıkmasına rağmen fiyatının yüksekliği nedeniyle alıcı bulamamıştı. Bu konuyla ilgili söz alan CHP Üyesi Engin Taşdemir, AKP İlçe Başkanı Osman Badem'i, ilçe için önemli olan bu konuda daha aktif olarak çalışmaya davet ettiğini söyledi. 


ÜNİVERSİTE İÇİN DUBAİ


Toplantıda görüşülen bir diğer önemli madde de, İmar Komisyonu ile birlikte bir başkan yardımcısının yer alacağı 10 kişilik ekibin, DP World'un davetlisi olarak Şubat ayında Dubai'ye giderek, Yarımca Hacı Osman Mahallesi'nde yapılacak olan üniversite binaları ile ilgili görüşmeleri yapıp, protokol imzalamaları ile ilgili oldu. CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, durdurulma kararı olan limanın, üniversite yapacak diye her dediğinin yapılmaması gerektiğini söylerken, İsmail Baran, her şeyin kanunlar ve kurallar çerçevesinde olduğunu, gidecek olan grubun da 2016 yılında yapımına başlanacağı daha önceden açıklanan binaların anlaşmasını yapacaklarını söyledi. Karar oy çokluğu ile kabul edildi. 


BÜTÇEYE ARSA KIYAĞI


Hemen hemen her meclis toplantısında oluğu gibi bu kez de yine gündem maddelerinden birisini belediyeye ait arsa satışları oluşturdu. 

Başkan İsmail Baran, vatandaşların yaptıkları inşaatların ve ya mülklerinin bitişiğinde yer alan 3 adet arsayı, bedeli yüksek olmayan rakamlarda satışa sunacaklarını söyledi. CHP'li Engin Taşdemir, belediye bütçesinin arsa satışları ile kurtarılmaya çalışıldığını söyleyerek, "1 2 ilçe içinde bir tek Körfez'de denetleme komisyonuna muhalefet üyesi alınmadı. Bu da belediye için şaibe kuşkusu oluşturdu" ifadelerini kullandı. 


Bizim Kocaeli



Geri Dön