Kim Kimdir?

TOKİ İstanbul'a 2 bin home ofis yapacak

TOKİ Başkanı Bayraktar, önümüzdeki yıl İstanbul'da 2 bin adet home ofis yapacaklarını söyledi. Rezidans özelliğindeki home ofislerde insanların hem yaşamını hem işini sürdüreceğini belirten Bayraktar, ilerleyen dönemde Ankara, İzmir, Kayseri ve Adana'ya d

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul'da home ofislere yoğun ilgi olduğunu söyleyerek, kendilerinin de bu alanda faaliyetlere başlayacaklarını söyledi. Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Dünya Gazetesi işbirliği ile düzenlenen "Türkiye'de Konuta Erişimi Artırmak" temalı "2007 Konut Finansmanı Konferansı" nda sorularımızı yanıtlayan Bayraktar, yapacakları home ofislerin rezidans özelliğinde, hem konut ihtiyacını hem ofis ihtiyacını karşılayacağını belirtti.


REZİDANSLARIN FİYATI DÜŞER


İstanbul'un dünya finans merkezleri arasına girme yarışında olduğunu aktaran Bayraktar şunları söyledi: "İstanbul Ortadoğu'nun, Kafkaslar'ın, Akdeniz Havzası'nın, Balkanlar'ın merkezi konumunda olmaya aday. Ve bu şehirde home ofis rezidanslar çok az. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde artık daha çekirdek ofisler yaygınlaşmaya başladı. İnsanlar buralarda hem yaşamını hem işini sürdürüyor. Biz de İstanbul'daki bu ihtiyacı görerek, home ofis inşaatlarına başlayacağız. İstanbul'daki rezidansları çok yüksek fiyatlara satıyorlar. Çünkü çok ihtiyac var ve az üretiliyor. Bunlar çok üretilirse fiyatlar düşecektir." İstanbul'da yeni arsalar üreterek rezidans özelliğinde home ofis inşaatlarına başlayacaklarını vurgulayan Erdoğan Bayraktar, "Home ofislerimiz merkezlere yakın yerlerde olacak. Bir rezidansda 200 ila 100 daire olacak. Çok katlı binalar olacak. İlt etapta 2 bin daire yapacağız" diye konuştu.


DİGER İLLER SIRADA


TOKİ Başkanı Bayraktar, 2008'de inşaatlara başlayacaklarını kaydederek, "Buradan elde ettiğimiz gelir ile alt gelir grubuna konut yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca önümüzdeki yıllarda Ankara, İzmir, Kayseri ve Adana'da da home ofisler inşaa edeceğiz" dedi.


YATIRIM YAPAN KÂRLI ÇIKAR


Bayraktar Konferans'ta yaptığı konuşmada ise, yabancı yatırımcıları önemli fırsatlar sunan konut sektörüne yatırım yapmaya çağırdı. Bayraktar, yabancıların bu alana yapacakları yatırımla ilkleri başaracağını ve çok kârlı çıkacağını belirtti. Bayraktar, "İstanbul'da 3 milyon konutun yüzde 60'ının yenilenmesi gerekiyor. İstanbul'da uydu kentlere ihtiyaç var. Bu şehir ciddi potansiyel içeriyor. Bunların yapılmasıyla birlikte 500 milyar dolarlık hacimli piyasa canlanacaktır" diye konuştu.


STANDARTLARA UYMALIYIZ


Konferansta konuşan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ise, Türkiye'deki konut kredilerinin uluslararası standartlara uymadığını belirterek, "Konut kredileri, tüketici kredisi tanımları içinde olmamalı. Uluslararası uygulamalara uymak için bu şart" dedi. Fınpolconsult. De Yönetici Direktörü Hans-Joachim Dübel de, Türkiye'nin mortgage piyasasının küresel gelişiminin "çeperinde" olmadığına işaret ederek, özellikle yüksek büyüme oranlarının bazı kredi riskleri yaratabileceğini söyledi. Dünya Bankası Konut Finansmanı Grubu Başkanı Loic Chiquier ise, Türkiye'de son 3 yılda önemli gelişme kaydedildiğini ancak 2005 yılına kıyasla mortgage konusunda büyük bir belirsizlik yaşandığını kaydetti.


2015'E KADAR 7 MİLYON KONUT


IFC Güney Avrupa ve Orta Asya Direktörü Shahbaz Mavaddat ise, Türkiye'nin son yıllarda büyük başarılara imza attığını vurguladı ve özellikle mortgage konusunda bir yol kavşağında bulunduğuna dikkat çekti. Mavaddat şöyle devam etti: "Türkiye'deki konut sektörü büyük fırsatlar yaratıyor. Sektörün önü çok açık. Türkiye'nin son 3 yıldır gösterdiği yüksek performans çok dikkat çekiyor. Türkiye'de 2015 yılına kadar 7 milyon konut yapılacağı öngörülüyor. Kurumların buna paralel çözümler getirmesi lazım" dedi.
ÖZLEM  KAMER