30 / 06 / 2024

TOKİ İzmir projesinde sular durulmuyor! Planlar 4 yılda 3 kez iptal edildi!

TOKİ İzmir projesinde sular durulmuyor! Planlar 4 yılda 3 kez iptal edildi!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı İzmir’de yapı stoku bakımından en sakıncalı ilçelerden biri olan Karabağlarda dar gelirli vatandaşları depreme dayanıklı konut sahibi yapmak amacıyla düğmeye basarken, 4 yıllık süreçte planlar 3 kez iptal edildi. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, İzmir'de yapı stoku bakımından en sakıncalı ilçeler arasında yer alan Karabağlarda dar gelirli vatandaşları depreme dayanıklı konut sahibi yapmak için Uzundere semtinde  İzmir  Demokrasi Üniversitesine tahsis edilmiş olan toplamda 80 hektarlık alanın 42 hektarlık bölümü Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılının Mart ayında yürürlüğe giren imar planı ile toplu konut alanı olarak ilan edildi. Geriye kalan 38 hektarlık alanda da üniversite kurulması öngörüldü.

Sabah'tan Ertan Gürcaner imzalı habere göre dönemin CHP'li Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, toplamda 42 hektarlık bölüme toplu konut yapılmasına karşı çıktı ve  toplu konut yapımına olanak tanıyan imar planlarını da yargıya taşıdı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre İzmir 1 İdare Mahkemesi, üniversite dışındaki konut ve diğer kullanım alanlarıyla ilgili planın yürütmesini durdurdu. 

TOKİ İzmir projesinde sular durulmuyor! Planlar 4 yılda 3 kez iptal edildi!

TOKİ İHALEYE ÇIKTI

Yaşanan bu gelişmeler üzerine Çevre Şehircilik Bakanlığı da yeni bir revizyon imar planı hazırladı. Söz konusu bu plan da 12 Şubat 2021'de askıya çıkarıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 2021 yılının Ocak ayında 809 konut, 2 ticaret merkezi, 1 Cami ile altyapı ve çevre düzenlemesini öngören toplu konut projesinin ihalesini gerçekleştirdi.

30 BİN BAŞVURU GELDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Uzundere'de inşa etmeyi planladığı proje için çoğu Karabağlar ilçesinden olmak üzere 30 bin aile başvuru yaptı. Noter huzurunda gerçekleştirilen kura ile 809 hak sahibi belirlendi.

 TOKİ İzmir projesinde sular durulmuyor! Planlar 4 yılda 3 kez iptal edildi!

MAHKEME İHALEYİ İPTAL ETTİ

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre  Ankara  4. İdare Mahkemesi dönemin CHP'li Karabağlar Belediyesi'nin açmış olduğu dava kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın 2021 yılının Ocak ayında gerçekleştirdiği toplu konut projesi ihalesini iptal etti. İmar planı da yeni belediye ile birlikte hareket eden odaların açtığı davalar sonucunda iptal edildi. Hal böyle olunca depreme dayanıksız konutlarda yaşadığı için tedirgin olan İzmirlilerin  TOKİ  eli ile sağlıklı konutlara ulaşma hayali Karabağlar Belediyesi yüzünden engellendi.

TOKİ YILMADI

TOKİ, yapılan tüm bu engellemelere rağmen yılmadı. Mahkemelerin iptal gerekçelerini de dikkate alarak bu güne kadar 3 defa iptal edilen planların 4.'sünü hazırladı. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onanan 25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı, 5 bin ölçekli nazım imar plan ve bin ölçekli uygulama imar planı 4. defa askıya çıkarıldı. Askıya çıkarılmış olan planlara İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karabağlar Belediyesi'nden itiraz geldi.

 

BofA'dan yeni altın tahmini! Altının 12 ay sonra geleceği seviye belli oldu!

Elektriğe yüzde 38 zam geldi: 100 kWh elektrik tüketimi için 207,23 TL ödenecek!

Koza-İpek Holding'e ait yalı 1,1 milyar TL'ye Oyak Çimento'ya satıldı!


Geri Dön