Toki

TOKİ kentsel dönüşüm başvurusu için istenilen belgeler!

Konut sıkıntısını ortadan kaldırmayı hedefleyen TOKİ, kentsel dönüşüm projelerinde faaliyet göstermek üzere yetkilendirildi. Peki bunun için ne yapmak gerekiyor? İşte TOKİ kentsel dönüşüm başvurusu için istenilen belgeler...

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kentsel dönüşüm çalışmalarını, şehirden şehire, kendine has özellikler arz eden yapısal sorunların çözümü için Türkiye adına bir fırsat olarak görüyor. Kanunlarca kendine verilen yetki ve görevler kapsamında, yerel yönetimler ile işbirliği içersinde, proje odaklı alternatifler oluşturarak çözüme kavuşturmak.

Kentsel dönüşüm projelerinde süreç, yerel yönetimlerin başvuruları ve teknik değerlendirmeler neticesinde imzalanan ön protokoller ile başlatılıyor. Yapılan mevzuat değişikliği ile 6306 ve 6292 sayılı Kanunlar kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca TOKİ'nin yetkilendirildiği alanlarda da kentsel dönüşüm çalışmaları yürütülüyor. 

Ana protokol sürecinde; proje konsepti gereği belirlenen kriterler çerçevesinde, hak sahipleri ile uzlaşmaya esas muvafakat görüşmelerinin TOKİ'nin koordinasyonu ve desteği ile yerel yönetimlerce yürütülmesi süreç açısından faydalı. Fakat, yerel yönetimlerce gerekli koordinasyonun sağlanamadığı durumlarda muvafakat görüşmeleri TOKİ bünyesinde yürütülüyor. Uzlaşma görüşmelerini müteakip alanın tasfiyesi, mülkiyet devri ve inşa süreçleri ile proje yürütülüyor.

TOKİ'nin kentsel dönüşümdeki hedefi; kentsel projelerde yaşam kalitesini artırmak, artan ekonomik dengesizlikleri ve küresel baskıları dengelemek, sosyal eşitsizliği ve konut sıkıntısını ortadan kaldırmak gibi birçok sorunun çözüme kavuşturulması ile değerlere öncelik tanıyan mahalleler kurmak.

"Kentsel Dönüşüm" talebinde bulunacak Belediye, "Talep Yazısı" ile birlikte aşağıdaki evrakları TOKİ'ye sunarak başvuru yapabiliyor.

1.Belediye Başkanına Yetki Veren Meclis Kararı

2.Proje Yapılması Düşünülen Alan Hakkında Bilgi Raporu ve Paftalar

3.Halihazır Harita (Sınır İşlenmiş ve Ülke Koordinatlarında Sayısal Olarak)

4.Mevcut İmar Planı (Sınır İşlenmiş ve Ülke Koordinatlarında Sayısal Olarak)

5.Yapı Nitelik ve Kullanımını Gösterir Harita (Kat Adedi, Kullanım Türü(Konut, işyeri v.s.)(Sınır İşlenmiş ve Ülke Koordinatlarında Sayısal Olarak)

6.Mülkiyet Paftası (Mülkiyet Analizi Yapılmış Şekilde Kamuya Ait Parseller (Maliye Hazinesi, Belediye vs. Şahıs Parselleri gösterir şekilde)(Sınır İşlenmiş ve Ülke Koordinatlarında Sayısal Olarak)

7.Uydu Görüntüsü (Sınır İşlenmiş ve Ülke Koordinatlarında Sayısal Olarak)

8.Sayısal Tapu Kayıtları

9.Bölgeden Fotoğraflar


Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com