Genel

TOKİ, kentsel dönüşüm otoritelerini bir araya getiriyor!

Kaçak yapılaşmayla mücadele ve sosyal konut üretiminde hedeflerini büyüten TOKİ, 2023 yılına kadar 500 bin konut daha üretecek...

Kaçak yapılaşmayla mücadele ve sosyal konut üretiminde hedeflerini büyüten TOKİ, 2023 yılına kadar 500 bin konut daha üretecek. Acil konut ihtiyacının yüzde 5 ila 10 'unu karşılayabilen ve Hazine 'ye yük olmadan kendi kaynağını üreten TOKİ, bu zamana kadar pek çok gecekondu dönüşümü/kentsel yenileme uygulamasını hayata geçirerek toplamda 30 milyar TL 'lik yatırım gerçekleştirdi. TOKİ önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği dünya standardındaki projeleri için yeni model arayışlarını da sürdürüyor. Türkiye 'nin gelecekteki konut stratejileri ile hedeflerini, konut ve kentleşmeye ilişkin öncelikleri ve kentsel dönüşümü ulusal ve uluslararası düzeyde tartışmak, değerlendirmek ve tecrübeleri paylaşmak amacıyla 4 – 5 Mart 2011 'de İstanbul 'da Uluslararası bir Konut Kurultayı düzenliyor. İstanbul Kongre Merkezi 'nde gerçekleştirilecek Konut Kurultayı, her biri alanında otorite olan 15 yabancı, 51 Türk konuğu bir araya getiriyor.

Türkiye 'nin en büyük kentsel dönüşüm projelerini yürüten TOKİ, 2011 'e hedef büyüterek giriyor. Bugüne kadar kaçak yapılaşmayla mücadele çerçevesinde sosyal konut üretiminde 81 ilde 500 bin projeyi tamamlayan TOKİ, 2023 yılına kadar gecekondu dönüşümü ve yoksullar için konut kapsamında dünya standartlarında 500 bin konut daha üretecek. Bölge ülkelerine bu anlamda liderlik etme misyonunu da taşıyan Türkiye 'nin kentsel dönüşümdeki yol haritasının çizilmesi, geleceğin şehirlerinin yaratılması, plansız yapılaşmanın yarattığı adaletsizliğin giderilmesi, sosyal dengesizlikler ve ekonomik israfın önüne geçilmesi için arayışlarını sürdüren TOKİ, 2011 Konut Kurultayı 'nda dünyanın önde gelen otoriteleri ile tüm bu sorunları masaya yatırmaya hazırlanıyor.

çağdaş kentleşme anlayışıyla gelişen, ekonomik ve sosyal açıdan modern, doğal afetlere hazır bir Türkiye hedefiyle kurgulanan 2011 Konut Kurultayı 'nda, kentsel dönüşümün tüm aktörleri biraraya geliyor. Mimarlık, mühendislik, kültür, yerel yönetim, sanat, şehircilik, inşaat, çevre, eko sistem, jeoloji gibi farklı ama birbirini tamamlayan disiplinleri temsil eden dünya çapında uzmanlar; bilgilerini, görüşlerini ve yorumlarını bu Kurultay 'da paylaşacak.

Deprem kuşağında yer alan Türkiye 'nin kentsel dönüşüm süreci, doğal ve tarihi dokuların korunması ve marka şehirlerin yaratılması, doğal ve cevre kaynakları açısından sürdürülebilirlik, kentsel yoksulluğun, altyapı ve ulaşım maliyetlerinin azaltılması, konut finansman modelleri, kentsel standartların ve iş potansiyelinin artırılması, ekonominin canlandırılması, deprem riskinin azaltılması gibi pek çok konu başlığının ayrı ayrı oturumlarda ele alınacağı Kurultay 'da, İngiltere, ABD, Meksika, Güney Kore, Japonya gibi ülkelerin başarılı örnekleri de tartışılacak.

Türkiye 'de doğal afetlerin, özellikle depremin tehdit etmediği, insanların endişesiz bir yaşam sürdürecekleri, eko sisteme uygun ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayan, geleceğin dünyasını kucaklayan konutlara nasıl ulaşılacağı da Kurultay 'ın önemli bir gündem maddesi olacak.

2 gün sürecek kurultayda açılış konuşmaları dışında toplam 11 oturum yapılacak. 11 oturumda, 19 yabancı konuşmacı ile 51 Türk konuşmacı sunum gerçekleştirecek. Uzman konukların bilgi, görüş ve yorumları ortak bir havuzda toplanacak. Kurultay sonrasında TOKİ 'nin ve Türkiye 'nin konut politikalarının zenginleştirilmesi, ortak bir hafıza oluşturulması ve sonuçların Dönüşüm Acil Eylem Planı haline getirilmesi hedefleniyor.

 
Konutta Yeni Yaklaşımlar, Stratejiler, Eylemler ve Kentsel Dönüşüm

Erdoğan Bayraktar: TOKİ 'nin 500.000 konut üretimi hedefini yakaladığı 2011 başı itibariyle;

*  Ülkemizin gelecekteki konut stratejileri ile ilgili yeni hedeflerini,  
*  Konut ve kentleşmeye ilişkin önceliklerimizi ve bunların başında gelen kentsel dönüşümü,  
*  Ulusal ve uluslararası düzeyde tartışmak, değerlendirmek ve tecrübeleri paylaşmak amacıyla 4 - 5 Mart 2011 'de İstanbul 'da Konut Kurultayı 'nı düzenlemekteyiz.

Konut Kurultayı 'nın ana teması “Konutta Yeni Yaklaşımlar, Stratejiler, Eylemler ve Kentsel Dönüşüm; Doğal Afetlere Hazırlıklı Bir Türkiye İçin Kentsel Dönüşüm Seferberliği ” olarak belirlenmiştir.

Bugün, dünya nüfusunun neredeyse yarısı günde 2 doların altında bir gelirle yaşıyor. Bu yoksul kitleler iş ve aş için göç ettikleri kentlerde en riskli, en kirli, en çarpık yapılaşmalarda barınma ihtiyacını gidermeye çalışıyorlar. Birleşmiş Milletler raporları sadece on yıllar içinde dünya yoksulluk merkezlerinin büyük kentler olacağı öngörüsünde bulunuyor.
Benzer şekilde Türkiye 'de de gecekondu ve kaçak yapılaşma yoksulluğu besleyen bir yapı oluşturuyor. Ancak ekonomik açıdan gelişen Türkiye 'de halkımız geleceğin şehirlerinde daha güvenli, daha mutlu, daha huzurlu, daha modern ortamlarda yaşamayı hak ediyor.

Bu inançla TOKİ olarak yoksul vatandaşlarımızın konut sorunu ve kaçak yapılaşmayla mücadele etmeyi kendimize görev biliyoruz. Sosyal konut üretimi yoksullukla mücadelede önemli bir çözüm aracıdır; biz en azından bu kitlelerin en temel insan hakkı olan sağlıklı barınma hakkını yaygın biçimde karşılamayı hedefledik.

Bugün geldiğimiz noktada Türkiye genelinde 500 bin konuta ulaştık.

Bugün acil konut ihtiyacının yüzde 5 ila 10 kadarını üreten TOKİ, 2003 yılından bugüne alt ve orta gelir gruplarının ihtiyacı olan sosyal konutlar; uydu kentler; afet konutları ve göçmen konutları; tarım-köy uygulamaları; kamusal uygulamalar ve altyapılı arsaların üretimini gerçekleştirmektedir.

Yeni bir yaşam biçimi oluşturulmasını, yaşam standardının yükseltilmesini, aidiyet duygusunun artmasını ve sosyal gelişmeye katkı sağlamayı amaçlayan TOKİ, yaptığı çalışmalarla kayıt dışı ekonominin önlenmesini, konut satış fiyatları ve kiraların düşmesini sağlamaktadır.

Kendi kaynağını kendi üreterek Hazine 'ye yük olmadan 30 milyar TL 'lik yatırım gerçekleştiren TOKİ, hem tüketicilerin, hem sektör aktörlerinin nezdinde inşaat sektöründe güven kelimesiyle özdeşleşmektedir.

2003 yılında başlattığımız planlı kentleşme ve konut atağı çerçevesinde, gecekondu sorununun çözümüne yönelik olarak; merkezi hükümetin desteği ve yerel yönetimlerle işbirliğiyle, vatandaşı da mağdur etmeden, bugüne kadar görülmemiş hızda ve kapsamda bir çalışma başlattık;
Cumhuriyet tarihinin en büyük gecekondu dönüşümü / kentsel yenileme uygulamasını hayata geçirerek Türkiye genelinde 248 projeyi yürütüyoruz.
Gelişen Türkiye 'nin çok daha iyisini hak ettiğine inanıyoruz. Bugün Türkiye 'deki istikrarlı yönetimle ekonomik kalkınma sağlanmış, kişi başı gelir 10 bin dolar seviyesini aşmıştır. Yatırım ortamının iyileşmesiyle bölgede lider ve model ülke pozisyonu sağlamlaşan Türkiye, küresel liderliğe aday olma yolunda ilerlemiştir.  

Hem bölgesel anlamda hem de ekonomik açıdan gelişen Türkiye 'de güvenli, çağdaş, sosyal ve ekonomik açıdan gelişmiş yaşam alanlarını yaratmak bir zaruret halini almıştır ki söz konusu geleceğin şehirlerini yaratmak ancak kentsel dönüşümle mümkün olacaktır.

Kentsel dönüşüm aynı zamanda sosyal değişim, şehirde yaşayanların daha çok aidiyet hissedecekleri bir kent anlayışı yaratılması demektir.
TOKİ olarak biz, plansız yapılaşmanın ve salaş yapıların yarattığı adaletsizliğe, sosyal bozulmaya ve ekonomik israfa karşı en güçlü yöntemin kentsel dönüşüm olduğuna inanıyoruz.

İşte bu inançla, 2011 Konut Kurultayı 'nı düzenliyoruz.
çünkü kentsel dönüşüm projelerini, ekonomik açıdan büyük bir atılım içinde olan Türkiye 'nin sosyal atılım sağlamasının önemli yollarından biri olarak görüyoruz.

Türkiye 'nin şehirlerini salaş yapılardan ve plan dışı kaçak yapılardan arındırmadıkça; bir deprem kuşağında olan ülkemizde deprem fay hattı üzerinde bulunan binaları depreme karşı güvenli hale getirmedikçe gelişmiş bir ülke olamayacağımız bir gerçektir.

Deprem dönüşümlerinde sürdürülebilirliği sağlamanın en önemli ve etkili aracı kentsel dönüşümleri yaygınlaştırarak gerçekleştirmektir.

Dünyada artık ülkeler, marka şehir yaratmak için yarışıyor. Bunun için şehirlerin özellikleri, doğal ve tarihi dokuları öne çıkarılmalıdır. Kentsel dönüşüm sağlandığı takdirde, şehirlerimiz dünyanın örnek şehirleri, dünyanın marka şehirleri gibi kendi özellikleri ile öne çıkma trendini yakalayacaktır.

Dünya mirasına nice yeni kentler armağan eden bu topraklar, 21 'inci yüzyılda da dünyaya model olabilecek marka kentler yaratacaktır. Ancak dengeli mekansal gelişmenin söz konusu olduğu marka şehirler yaratmanın temelinde bölgeler arası farkların giderilmesi ve dolayısıyla kentsel dönüşüm yatmaktadır.

çağdaş ve modern şehirler yaratmanın ötesinde kentsel dönüşüm kentsel standartları ve iş potansiyelinin artırarak ekonomiyi canlandırır, işsizliği, kentsel yoksulluğu azaltır.

Doğal ve çevre kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağladığı; altyapı ve ulaşım maliyetlerini, karbon salınımını ve deprem riskini azalttığı için düzenli yapılaşma kaynak israfının engellenmesinin önemli bir yoludur.

Terör ve gettolaşmada ciddi oranlarda düşüş meydana getireceği gibi gecekondu bölgelerindeki illegal oluşumların önünü kesecektir.  

Vatandaşımızın devletimize olan aidiyet duygusu ciddi anlamda artıracak, şehirlerimizi güzelleştirecektir. İnsanlarımız daha güvenli ve modern ortamlarda nitelikli koşullarda yaşayacaklar, böylece toplumumuzun huzur ve mutluluğu artacaktır.

çağdaş kentleşme anlayışıyla gelişen, ekonomik ve sosyal açıdan modern, doğal afetlere hazır bir Türkiye hedefiyle oluşturduğumuz ve 4-5 Mart tarihlerinde gerçekleştireceğimiz 2011 Konut Kurultayı 'nda kentsel dönüşümün tüm aktörlerini bir araya getiriyoruz.
Mimarlık, mühendislik, kültür, yerel yönetim, sanat, şehircilik, inşaat, çevre, eko sistem, jeoloji gibi farklı ama birbirini tamamlayan disiplinleri temsil eden dünya çapında uzmanlar bilgilerini, görüşlerini ve yorumlarını 2011 Konut Kurultayı 'nda paylaşacaklar.
ABD, Meksika, Güney Kore, İngiltere, Japonya gibi ülkelerden gelecek katılımcılar tecrübelerini bizimle paylaşacaklar.

*  Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimleri Merkezi Başkanı Joan Clos,
* Columbia Üniversitesi 'nden Global Düşünce Komitesi 'nin eş başkanı, ünlü sosyolog ve “global şehir ” kavramını yaratan Saskia Sassen,  
*  Deprem gerçeğiyle yaşamayı başaran, dünyanın en büyük ve kalabalık metropollerinden, “küresel şehir ” Tokyo 'nun valisi Shintaro Ishihara,  
*  Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Global Konut Finansmanı Müdürü Douglas Grayson,  
*  Uluslar arası şžehir ve Bölge Plancıları Odası Başkanı Ismael Fernandez,  
*  Birleşmiş Milletler çevre ve Sürdürülebilir Gelişim Program Direktörü Dr. Katalin Zaim,
*  Emre Arolat gibi dünyaca ünlü mimarlarımızdan sosyologlara, şehir planlacılarından finansman uzmanlarına kadar kentsel dönüşümün tüm aktörlerinin bir araya gelecek.

2011 Konut Kurultayı 'nda;  
*  Doğal afetlerin tehdidi altında yaşayan kentlerdeki konutları dönüştürmek ve iyileştirmek konusunda uygulanabilir ve hızlı çözüm önerileri oluşturulacak.  
*  Bilhassa yakınlaşan tehlike olan depreme karşı dönüşümde toplu yenileme çerçevesinde sürdürülebilir konut edinimi üzerine sektörel işbirlikleri, yeni aktörler ve yeni roller konuları masaya yatırılacak.  
*  Kentsel dönüşüm model arayışlarında uluslararası deneyimler paylaşılacak;  
*  Günümüzün kaynaklarını tüketmeden geleceğe aktarabileceğimiz sürdürülebilir konut tasarımı, kentsel ve çevresel standartlarla ilgili yaklaşımları;  
*  Ve tüm bu projelerin finansman olanakları üzerinde durulacak.

2011 Konut Kurultayı Türkiye 'de geleceğin şehirlerini yaratmak konusunda bizlere önemli ipuçları verecek, yeni çözüm önerileri sunacak olması açısından büyük önem taşımaktadır.

Kentsel dönüşüm ve deprem dönüşümü büyük bir projedir. Kurumların tek başına altından kalkabileceği bir iş değildir. Bu süreçte tüm aktörlerin desteği alınmalı; her kesimden temsilciler bir araya gelerek çözüm üretilmelidir.
Kentsel dönüşümde devlet-vatandaş bütünleşmesi sağlanmalı; yasal düzenlemeler yapılmalı ve koordinatör kurum belirlenmelidir.
Kısaca bu iş bir devlet politikası haline gelmelidir.

çünkü Türkiye büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor; Türkiye onurlu bir gelişme yaşıyor. TOKİ olarak biz de modern, çağdaş, bilimsel dünyayla bütünleşmenin gereği olarak, kentsel dönüşümle bu sürece katkı sağlamamız gerektiğine inanıyoruz.

TOKİ olarak konut meselesine sadece basit olarak barınma sorununu çözecek yapılar üretmek olarak bakmıyoruz.  
*  Doğal afetlerin tehdit etmediği,  
*  İnsanların endişesiz bir yaşam sürdürecekleri,  
*  Eko sisteme uygun ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayan,  
*  Toplumsal ortak değerlerle barışık,  
*  Tarihsel mirasa sahip çıkan  
*  Aynı zamanda geleceğin dünyasını kucaklayan yaşam merkezlerini inşa etmeyi hedefliyoruz.

Son yıllarda konut ve sosyal donatı konusundaki tecrübelerini uluslararası çalışmalarda da paylaşarak, bu alanda yetkinliğini uluslararası hale getiren TOKİ, toplumun hayallerini gerçekleştiren çözüm yöntemleriyle insanlığın yaşam kalitesini daha ileri seviyelere taşımaya devam edecektir.
‘mutlu insanların yaşayacağı mutlu yuvalarda imzamız olsun ' diye çalışmaktayız
Düzenlediğimiz 2011 Konut Kurultayı duyduğumuz bu sorumluluğun bir sonucudur.

KURULTAY SONRASINDA
Kurultay boyunca gerçekleştireceğimiz 11 oturumun sonuçları kamuoyuyla paylaşılacaktır.
Ayrıca, kurultay kapsamındaki her oturum üzerine geleceğe dönük daha detaylı ve konu bazında toplantılar, çalıştaylar ve arama konferansları düzenlenerek bu konunun ülke gündemindeki önemli yerini koruması hedeflenmektedir.
Kurultaydan elde ettiğimiz sonuçları Dönüşüm Acil Eylem Planı haline getirerek takip edeceğiz.
KURULTAY HAKKINDA GENEL BİLGİLER
*  2 gün sürecek kurultayda açılış konuşmaları dışında toplam 11 oturum yapılacak.  
*  BM Habitat İnsan Yerleşimleri Merkezi Başkanı Joan Clos ve Sn. Başbakanımız açılış konuşmaları yapacaklar.  
*  11 oturumda, 15 yabancı konuşmacı ile 51 Türk konuşmacı sunum yapacaklar. Toplam 70 konuşmacı kurultayda yer alacak.
Destek veren kurumlar:  
*  İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı;  
*  Yapı Endüstri Merkezi;  
*  Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Derneği – GYODER;  
*  İstanbul Teknik Üniversitesi;  
*  Türkiye Müteahhitler Birliği;  
*  INTES (Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası),  
*  Affordable Housing Institute;  
*  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı,  
*  Urban Land Institute.

Kurultay 'ın ana hedefleri:
Kurultay 'da 11 ayrı oturum düzenlenecektir ve bu kapsamda şunlar hedeflenmektedir
•  Mimarlık, mühendislik, ekonomi, yerel yönetim, şehircilik, inşaat, çevre, eko sistem, jeoloji gibi farklı ama birbirini tamamlayan disiplinleri temsil eden uzmanların, bilgi, görüş ve yorumlarının ortak bir havuzda toplanmasını sağlamak,
•  Konut sorununun çözümünde farklı yaklaşımları dinlemek ve TOKİ 'nin ve Türkiye 'nin konut politikalarını zenginleştirmek,
•  Konut finansman modelleri,
•  Doğal afetlerin tehdidi altında yaşayan kentlerdeki konutları dönüştürmek ve iyileştirmek konusunda uygulanabilir ve hızlı çözümler için öneri oluşturmak,
•  Bilhassa yakınlaşan tehlike olan depreme karşı dönüşümde toplu yenileme modellerini tartışmak;
•  Kentsel dönüşüm model arayışlarında, uluslararası deneyimleri dinleyerek uygulama konusunda görüş edinmek,
•  Kentsel dönüşümde gönüllülük müessesinin alacağı rolleri ve katkıları belirlemek,
•  Günümüzün kaynaklarını tüketmeden, geleceğe aktarabileceğimiz, sürdürülebilir konut tasarımı, kentsel ve çevresel standartlarla ilgili yaklaşımların ortaya çıkartılmasını sağlamak,
•  Model olabilecek marka kentler yaratmak konusundaki stratejileri geliştirmek,
•  Tüm bu alanlarda ortak bir hafıza oluşturmak,
•  TOKİ 'nin bu büyük birikimini uygulamaya yansıtmak.

*  Önemli konuşmacılar ve kısa bilgiler:

* TOKİ 'nin son sekiz yıldaki performansı, uygulamaları ve geliştirdiği modeller özellikle bölge ülkeleri başta olmak üzere yurtdışında da büyük ilgiyle izlenmektedir. Pek çok ülkenin benzer kurum ve kuruluşlarından İdarenin bilgi ve deneyimlerini paylaşma yönünde talepler gelmektedir. Bu itibarla TOKİ ile konut üretiminde ortaklık yapma ve bilgi paylaşımı amaçlı işbirliği için muhtelif ülkelerle anlaşmalar imzalanmakta ve ortak çalışmalar yürütülmektedir.

* Bugün alt gelir grubuna konut sunumu ve gecekondu dönüşümlerini sağlamak gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunlarındandır. Bu ortak sorunlar bağlamında da yaşam koşullarımızı iyileştirmek için işbirliği, bilgi transferi, tecrübe paylaşımı önemlidir. Bu konuda mevcut çabalar yoğunlaştırılmalıdır. Bu anlamda TOKİ gibi yoğun uygulama yapan kuruluşların uluslar arası düzeydeki işbirlikleri önemsenmelidir.

* 4 – 5 Mart 'taki Konut Kurultayı, bu anlamda, İdaremizin bugüne kadar işbirliği ve ortak çalışma içinde olduğu ülkelerin konut ve kentleşme alanındaki üst düzey yetkililerini de bir araya getirecek, Kurultayın ilk gününde Bakanlar düzeyinde de Ülke Vizyonları Kurultay ile paylaşılacaktır.

* Ülkemizin son sekiz yılda nitelikli konut çevreleri üretimi öncelikli olmak üzere inşaat sektöründe elde ettiği birikimleri ve başarılı iş modelini Dünya ile paylaşmak ve diğer ülkelerin örnek uygulamaları hakkında bilgilenerek, bu birikimlerin ortak bir çerçevede değerlendirilmesi için önemli bir fırsat olacak KONUT KURULTAYI 'nın şimdiden başarılı olmasını diliyor, TOKİ 'nin ülkemizde yeni bir kentleşme vizyonunun benimsenmesine öncülük etmesi yönündeki bu gayretlerini bundan sonra da sürdüreceğini ifade etmek istiyorum dedi.