TOKİ kentsel dönüşümle alternatif yeni kent merkezleri kuruyor!
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) uyguladığı kapsamlı kentsel dönüşüm projeleriyle, fiziki olarak ömrünü tamamlamış yapıların yerine, şehirlerde tüm sosyal donatılarıyla birlikte alternatif, yeni, modern kent merkezleri inşa ediyor...
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) uyguladığı kapsamlı kentsel dönüşüm projeleriyle, fiziki olarak ömrünü tamamlamış yapıların yerine, şehirlerde tüm sosyal donatılarıyla birlikte alternatif, yeni, modern kent merkezleri inşa ediyor. Kentsel dönüşümün TOKİ’nin en önemli öncelikleri arasında olduğuna dikkat çeken TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, İdarenin; yerleşim alanları, kamu kurumları, sağlık merkezleri, kent meydanları, alışveriş, yürüyüş ve eğlence alanları, restoranlar, parklar ve kapalı otoparklarıyla birlikte Uşak ilinde, tüm şehirlere örnek olabilecek kentsel dönüşüm projesi uygulayacağını açıkladı. Proje ile kentin imajına zarar veren Tabakhane bölgesi, Uşak’ın yeni kent merkezi haline getirilecek. Böylelikle ana yolların kavşak noktası olması nedeniyle on binlerce aracın geçiş noktasında bulunan şehrin vitrini konumundaki bölge, modern ve görkemli bir yaşam alanına dönüşecek.
58, 59, 60 ve 61. Cumhuriyet Hükümetlerimiz döneminde başlatılan “Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği” çerçevesinde Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm atılımının meyvelerini vermeye başladığına dikkat çeken TOKİ Başkanı Turan, "Vatandaşlarımızın daha huzurlu, mutlu ve geleceğe güvenle bakarak yeni umutlar yeşertmesi; kendini yaşadığı şehre ait, onun bir parçası gibi hissetmesiyle mümkün, dönüşüm gerçekleştirilen yerlere bakıldığında bu olumlu değişim çok açık şekilde görülebilmektedir.” dedi.
Özellikle deprem gibi afet riski olan şehirlerde, fiziki olarak kalitesiz ve ömrünü tamamlamış yapıların olduğuna dikkat çeken TOKİ Başkanı “Önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm kaynaklı konut üretiminde önemli artışlar olacaktır. Çünkü kentsel alanlarda yaklaşık 18 milyon konut bulunmaktadır. Bu konutların da yaklaşık 5.3 milyonunun dönüşüme ihtiyacı vardır. 3 milyon adedi de 2023 yılına kadar 50 yaş ve üzerinde olacaktır. Bunun da kentsel dönüşümü ülke çapında hızlandıracağını ve bundan da kaçış olmadığını, ülkemizin kendine özgü ihtiyaç, imkânları ve tecrübeleri de seferber edilerek 60 yıllık gecekondu sorunu ve kentsel yenilemenin çözülebileceğine inanıyorum” dedi.
Dönüşümde ortak akıl
TOKİ Başkanı Turan, ülkemizdeki gecekondu ve kaçak yapılaşma alanlarının sadece bireyin ve grupların kaderinden, eksikliğinden ya da yanlış davranışlarından kaynaklanmadığı gibi, çözümünün de bireylere ve gruplara bırakılmayacak kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, sorunların çok yönlü olmasının bireyin ve grupların bu sorunların üstesinden yalnız başlarına gelmelerini engellediğini söyledi. Turan, “Dönüşüm projeleri, vatandaşların, proje yöneticilerinin (Bakanlık, Belediye vb.) sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin, üniversitelerin ve kentlilerin baş başa verip geliştirip gerçekleştirebileceği bir süreçtir.” dedi.
Kentsel dönüşümün planlama, araştırma, tasarım ve uygulama gibi boyutlarıyla ileri düzeyde bir profesyonellik ve beceri gerektiğini anlatan TOKİ Başkanı Turan “Şehirlerde yaşam kalitesinin artırılması, kültürel ve doğal çevrenin korunması ile önümüzdeki süreçte marka şehirlerin çoğalmasını sağlayacaktır” dedi.
Projeler çok yönlü hazırlanıyor
Uşak’ta uygulanacak dönüşüm projesi ile köhnemiş yapıların yıkılarak yerine tüm sosyal donatılarıyla örnek bir kent merkezi inşa edileceğini ifade eden Turan, “Kentsel dönüşüm projeleri vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçları, gelişen ekonomik durumları, sosyokültürel yapıları ile kültürel unsurlar dikkate alınarak yapılıyor. Tarihi bağlarımıza da atıfta bulunarak yöresel mimaride hazırlanan projelerle, vatandaşlarımızın kente olan bağlılığının arttırılması amaçlanıyor.” diye konuştu.
Hak sahipleri ile uzlaşma sağlandı
TOKİ ile Uşak Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında uygulamaya konulan “Uşak Merkez Kentsel Yenileme Projesi” kapsamında hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri sonuçlandırıldı, uzlaşma sağlanamayan parseller için de kamulaştırma süreci tamamlandı. Proje alanında hak sahiplerinin yaklaşık yüzde 80’i ile konut ve işyeri karşılığında uzlaşma sağlandı. Kalan yüzde 20’lik kısımdaki hak sahipleri ise proje alanındaki taşınmalarının güncel rayiç bedelini nakden aldılar. Proje kapsamında uzlaşılamayan taşınmaz sahipleri için TOKİ tarafından bugüne kadar 61 milyon 125 bin lira kamulaştırma bedeli nakit olarak ödendi. Günümüz itibariyle proje alanındaki 336 bin 357 metrekare yüzölçümlü arsanın tapu devri gerçekleştirildi. Proje alanında yer alan 586 yapıdan 580’i yıkıldı. Kalan yapıların ise kentsel dönüşüm projesinin ihale tarihi olan 19 Ağustos 2014 tarihinden önce yıkımı planlandı.
Toplam 1.267 konut 923 işyeri
Proje kapsamındaki 216 adet konut inşa edilerek kuraları 19 Haziran 2014 tarihinde çekilmişti. TOKİ şimdi de 1. etapta inşa edilecek 1.051 konut, 126 işyeri, 750 kişilik cami, 24 derslikli ilköğretim okulu ve sağlık ocağı inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin ihalesini 19 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirecek. 2. etap kapsamında yapılacak 797 ticari birim inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işinin ihalesini de 20 Ağustos 2014’de yapacak. Bölgede Ayrıca belediye hizmet binası da inşa edilecek. Projenin önemli öğelerinden biri olan Dokuz Sele Deresi’nin ıslağı ise İzmir Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü’nce gerçekleştiriliyor.
Yeni ticaret ve yaşam merkezi olacak
Proje ile günümüz ihtiyaçlarını karşılamayan, altyapısı yetersiz ve fonksiyonunu yitirmiş derici esnaflarının imalathanelerinin bulunduğu Tabakhane bölgesi, Uşak ilinin yeni ticaret ve yaşam merkezi haline gelecek. Belediye hizmet binasının da inşa edilmesi bölgenin merkezi konumunu güçlendirecek. Konutlar, alışveriş alanları, restoranlar, kamu kurumları, eğlence alanları, parklar, yürüyüş alanları ve kapalı otoparklar ile bir bütün olarak şehrin yeni merkezi inşa edilecek.
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, yerel yönetimlerle müştereken başlatılan büyük kapsamlı kentsel yenileme programı kapsamında 334 projede toplam 283 bin 20 konutluk gecekondu ve kentsel dönüşüm çalışması projelendirildiğini de açıkladı. Turan, “226 farklı bölgede 103 bin 873 konutluk ihale çalışması yapıldı. İhalesi tamamlanan 205 projede 90 bin 971 konutun yapımına başlandı. 128 bölgede yaklaşık 65 bin konutun inşası tamamlandı” dedi.
TOKİ Haber