29 / 04 / 2024

TOKİ konutları için toplanan aidatlar TBMM gündeminde!

TOKİ konutları için toplanan aidatlar TBMM gündeminde!

TOKİ konutları için 2020 yılında toplanan aidatlar ile aidatlarını ödeyemeyen kişi sayısı meclis gündemine taşındı. CHP'li Şahin, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin,  TOKİ  konutları için 2020 yılında toplanan aidatlar ile aidatlarını ödeyemeyen kişi sayısına ilişkin soru önergesi hazırladı. Şahin, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Şahin, verdiği soru önergesinde şu açıklamalarda bulundu: ''Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından başlatılan planlı kentleşme ve konut seferberliği, düşük gelirli ailelerin konut sahibi yapılması adına önem taşımaktadır. Son yıllarda Balıkesir'deki TOKİ konutları başta olmak üzere, ülkemizin birçok şehrinde inşa edilen TOKİ konutlarında “yöneticilik” tartışmaları sıkça yaşanmaya başlamıştır. Özellikle aylık olarak 132 TL ila 156 TL arasında aidat ödeyen konut sakinleri, ödedikleri aidatların karşılığında yeterli hizmeti alamadıklarını; konutlarda çevre düzenlemesi yapılmadığını, bahçelerin sulanmadığını, apartmanların temizlenmediğini ve dezenfekte işlemlerinin yapılmadığını ifade etmektedirler. Konut sahipleri 3 ay aidatlarını ödemedikleri takdirde ise haklarında yasal işlem başlatılmaktadır. Konutlarında yaşadıkları sorunlar nedeniyle birçok ev sahibi evlerini satmış, aidatlarını ödeyemeyen yurttaşların evleri ise yetkililer tarafından satışa çıkartılmaya başlanmıştır. Konut sahipleri, oturdukları sitelerin İstanbul merkezli bir şirket tarafından yönetilmesinden dolayı muhatap bulamadıklarını sıkça ifade etmektedirler. Ödedikleri aidat karşılığında talep ettikleri hizmetleri alamayan konut sahipleri, verdikleri aidatların nereye harcandığını öğrenmek istemektedirler.''

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin'in soruları:
1. Türkiye çapında bugüne kadar inşa edilmiş ve yurttaşlara teslim edilmiş konutlar için 2020 yılında toplam ne kadar aidat toplanmıştır?

2. Balıkesir merkezde ve Sındırgı ilçesinde bulunan TOKİ konutları için 2020 yılı Ocak-Ekim ayları arasında toplam ne kadar aidat toplanmıştır? Bu aidatların karşılığında konut sahipleri için hangi hizmetler verilmiştir? Bu konutlarda aidatını ödeyemeyen kaç hane bulunmaktadır? Bu hanelerden kaç tanesi hakkında yasal işlem uygulanmıştır?

3. Türkiye çapında TOKİ konutlarının yöneticilik faaliyetlerini üstlenen kaç firma bulunmaktadır? Bu firmalar hangi kriterlere göre tespit edilmektedir? Söz konusu firmalar ülke çapında kaç konuta hizmet vermektedir? Bu firmalar 2020 yılı Ocak-Ekim ayları arasında toplam ne kadar aidat toplamışlardır?

4. Ülkemiz genelinde son 5 yılda TOKİ projelerinden konut satın alıp, aidat borcunu ödeyemediği için hakkında yasal işlem başlatılan ve evi satışa çıkartılan yurttaş sayısı kaçtır? 


Geri Dön