Sektörel

TOKİ konutları Muğla'daki konut sorununu çözecek mi?

Muğla Gazetesi köşe yazarı olan Mustafa İnci bugünkü yazısında Muğla'daki konut sektörünü anlattı. İnci, Muğla’nın konut sorunun çözümlerinden bahsetti. İşte o yazı...

Muğla’da kime sorarsanız sorun en büyük sorun konut sorunudur. Muğla’da çok ciddi anlamda konut sorunu yaşanıyor. Yaşanmaya da devam edecek gibi gözüküyor. Şimdi diyeceksiniz ki TOKİ konutları yapılıyor. Muğla’nın konut sorunu çözülecek. Daha önce’de birinci etap TOKİ konutları yapıldı. 808 konut yapıldı sorunu çözdü mü hayır. Çünkü 808 konutun kaç tanesi dar gelirliye verildi bir bakın. Şehir içinde evi olanlar yatırım amaçlı gidip TOKİ’den ev aldı. Muğla’da ne konut fiyatları ne de kiralar düştü…

Şimdi ikinci etap TOKİ yapılıyor. Bin 106 konut yapılacak. Eğer bu yapılacak olan TOKİ konutları dar gelirli kesimlere verilmez ise yine hiçbir sorun çözüme kavuşmuş olmayacak. Zengin kesime TOKİ evleri satıldığı sürece Muğla’nın konut sorunu çözüme kavuşmaz. Dar gelirli kirada oturan kişiler ev sahibi olamadıktan sonra istediğiniz kadar TOKİ konutları yapın hiçbir işe yaramaz. Ancak görünen o ki TOKİ evlerinde birinci etap gibi aynı tabloyla karşılaşmamız çok yüksek…


Peki Bin 106 konut Muğla’nın konut sorununa neşter vurur mu? Ben vuracağına inanmıyorum. Mutlaka yapılmasında fayda var. Bunu da inkar edemeyiz. Ancak bin 106 konut 2 yılda tamamlanacak. Sadece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine yılda 4 bin yeni öğrenci geliyor. Bunların 3 bini il merkezinde. 2 yılda yaklaşık 6 bin öğrenci demek. Bu iki yıl içerisinde evlenenleri, tayin sonucu gelenleri, emekli olup Muğla’ya yerleşenleri ve yaşanan göçü hesapladığımızda yaklaşık iki yılda 8-9 bin kişiye ulaşılıyor…

2 yılda 8 bin kişinin geldiği bir il merkezine 2 yılda bin 106 konut inanın devede kulak gibi kalacaktır. Birinci etap, ikinci etap, üçüncü etap diye TOKİ evleri yapılacak. Oysa etapları bırakıp Muğla il merkezine 5 bin kişilik konut yapılsa, bu konutların tamamı aynı zamanda devreye girer ise Muğla’nın konut sorunun büyük bölümü inanın çözülür. Muğla’da 5 bin 6 bin konut üretmeden Muğla’nın konut sorunun çözülmesi inanın mümkün değil…


Birde TOKİ Muğla’yı ticari alan olarak görmeyecek. Birinci etap TOKİ evleri yapılırken insanlardan yüksek miktarda peşinat aldılar. TOKİ inşaatları başlamadan taksitler alınmaya başladı. İnsanlar hem oturdukları evlerin kirasını ödedi hem de TOKİ taksitlerini. Oysa başka illerde yapılan TOKİ konutlarında insanlar evlerin içerisine girdikten sonra taksitlerini ödemeye başladılar. Eğer ikinci etop TOKİ konutlarında da aynısı yapılacak olursa dar gelirle kesim TOKİ’den kolay kolay ev sahibi olamaz diye düşünüyorum…

TOKİ ihalesi bildiğiniz gibi 27 Nisan tarihinde yapıldı. Şimdi şartları ve projeleri tamamlanacak. Burada Ak Parti Muğla İl Başkanına ve Muğla Milletvekillerine büyük görev düşüyor. Muğla olarak hiç kimse ayrıcalık istemiyor. Diğer illerde uygulanan sistemin aynısını istiyor. Yani TOKİ inşatları bitip insanlar evin içine girdikten sonra taksitlerini ödemek istiyorlar. Bin 500 lira maaş alan birisi hem oturduğu evin kirasını hem TOKİ taksitlerini nasıl ödesin…


Muğla’nın konut sorunun tüm yükünü TOKİ’ye bağlamamız doğru olmaz. Burada yerel yönetimlere de büyük görev düşüyor. Yerel yönetimler yeni toplu konut alanları yaratmalı. Muğla il merkezinin imar planın yeniden gözden geçilmesi gerekli diye düşünüyorum. İmar planı gözden geçirilip yeni imar alanları yaratılır ise Muğla’nın konut sorunu ciddi anlamda çözüme kavuşmuş olur. Bu gün 350 bin liradan tutun 700 bin liraya kadar satılık konutlar var. Bin liradan başlayan kira fiyatları 2 bin 500 liraya kadar 




Mustafa İNCİ/Muğla Gazetesi