05 / 07 / 2024

TOKİ mağdurları isyan etti: Bitmiş binalarımıza taşınamıyoruz!

TOKİ mağdurları isyan etti: Bitmiş binalarımıza taşınamıyoruz!

Kartal Orhantepe Mahallesi’nde tamamlanmış binalarına taşınamayan vatandaşlar "Bize vaat edilenden daha küçük konutlar verilmek isteniyor. 4 yıldır bekliyoruz, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan şikayetçiyiz" diye isyan etti.



Kartal Orhantepe Mahallesi’nde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ofisinin önünde toplanan vatandaşlar 1 yılda inşaatının tamamlanma sözü verilen konutlarına 4 yıldır yerleşmeyi bekliyor. Binaların söz verilenden daha küçük ve başka yerlerde inşa edildiğini dile getiren  TOKİ  mağdurları şikayetçi olduklarını da söyledi.


VATANDAŞLAR BİTMİŞ BİNALARINA TAŞINAMIYORLAR

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın vaat edilen konutlar yerine daha küçük ve başka yerlerde konut vermek istemesi üzerine vatandaşlar tamamlanmış binalarına taşınamıyor.

Kartal Orhantepe Mahallesi’nde yıkılan Yeşilyurt Apartmanı sonrası Toplu Konut İdaresi Başkanlığı söz konusu bölgeye girerek inşaat yapımına başladı. Özel imar uygulamalarıyla ada bazlı başlayan inşaatlar teslim edilirken; tamamlanmış binalarına taşınamayan yurttaşlar da mağdur durumdalar.

Kartalın Sesi'ne önemli açıklamalar yapan vatandaşlar, “Evet itiraz ediyoruz kesinlikle kabul etmiyoruz!” diyerek söz konusu süreci ve düşüncelerini anlattılar.

TOKİ mağdurları isyan etti: Bitmiş binalarımıza taşınamıyoruz!

Açıklamasında "Sürecimiz, kentsel dönüşümle ilgili bundan 4 yıl önce Cevizli Orhantepe Mahallesi’nde yıkılan bir binayla başladı" ifadelerini kullanan vatandaş; "Bizim binalar da çürük çıktı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı geldi dedi ki bu binayı biz yapacağız. Bana dairemi gösterdiler; şu daire şu metrekare. Tamam dedik. Hiç müdahil olmadım 4 yıl geçti. 4 yıl sonunda geldiler dediler. Ben konutumu teslim aldım diye sevinerek gittim, masraf ettim, mobilya yaptırdım. 2 ay kadar sonra çağırdılar bu daire olmuyor. Sana şu metrekarede konut vereceğiz dediler" dedi.

KANDIRILDIK

“Burada bize 78 metrekare konut verilecek dediler, balkonlu, otoparkta olacak dediler. Biz balkondan otoparktan zaten vazgeçtik. Zaten sonra çağırdılar ve imzalar da atıldı. Şimdi de çağırmışlar başka şey diyorlar. Ben yüzde 30 hissemle buraya başvuru yaptım. Şu anda da yüzde 18’liklere veriyorlar bizim konutlarımızı.  Biz yüzde 30 hisseyle mağduriyet yaşıyoruz. Bizi başka bir yere atmışlar. Konutlarımız bitmiş 8 aydır burada boşa bekliyoruz. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan şikayetçiyiz.

“1 YIL DEDİLER 4 YILDIR BEKLİYORUZ”

Bir başka vatandaş da "4 metrekare arsası olanlara 70 küsur metrekare konut verdiler 35 metrekare arsa payı olanlara ise 52 metrekare daire veriyorlar. Mağdur olmayan bir kişi yok. Bize bir yılda bitecek dediler. Bir yılda teslim denildi 4 yıl oldu. Ödemelerimiz bu yıl üzerinden yapılacakmış. Devlet diyorlar buyursunlar devlet gelsin. Hiçbir yetkili de yok. Buraya koymuşlar 2-3 tane eleman ezberletmişler hep aynı şeyleri söyleyip duruyorlar. Ya 35 metrekare hisse var 52 metrekare daire veriyorlar. Adamın 4 metrekare hissesi var 70 metrekare  daire alıyor. Haksızlık var yani burada. Şu anda binalar tamamlanmış fakat teslim alamıyoruz. Geçen seneden beri binalar tamamlandı hala teslim alacağız. Geçen yıl Ağustos denildi, Eylül denildi, Ocak denildi, Mayıs bitiyor ve hala alacağız. Bu yıl alamayacağız zaten; Yani itirazlardan dolayı.

Kimseyi mağdur etmeyeceğiz dediler. İstediğiniz gibi olacak kendi katınız, kendi apartmanın olacak dediler. 78 metrekare olacak dediler. Hiçbir şekilde yoklar şu anda; ne devlet var ne belediye var bizim  yanımızda.

Bizim yaşadığımız mağduriyet çok büyük. İnsanların daha ne kadar ödeyeceği bile belli değil. Ne kadar para vereceğiz? Her geçen ay buradaki insanların cebinden daha fazla para çıkması demek. İnsanlar konut sahipleriyle mahkemelik o kadar büyü sıkıntıdayız ki; yani konut sahipleri çık diyor. Bize bugün vereceğiz yarın vereceğiz geçiyor seneler. 4-5 yıldır. 4 bin Türk Lirası kira yardım yapıyorlar fakat buradaki insanlar en düşük 15 bin Türk Lirası kirada oturuyorlar.  Bu arada kiracılarla konut sahipleri herkes adliyelik oldu.

İkinci el otomobil piyasasında kaos: 100 bin TL koysam sıfır alıyorum neden senden alayım sorunsalı…

Geçici vergi uzatıldı mı, son ödeme tarihi ne zaman?

Tahliye taahhüdüne rağmen evine geçemeyen ev sahibi isyan etti! Ev aldıktan sonra kiracı olduk!


Geri Dön