28 / 04 / 2024

TOKİ mağdurlarından 3 farklı ilde eylem: KDV yüzde 1 olarak alınsın, taksit artışlarına indirim yapılsın!

TOKİ mağdurlarından 3 farklı ilde eylem: KDV yüzde 1 olarak alınsın, taksit artışlarına indirim yapılsın!

TOKİ mağdurları, evlerinin 5 yıldır teslim edilememesi ve konut fiyatları ile taksitlere uygulanan zamlar sebebiyle mağdur oldukları için İstanbul, Eskişehir ve Kayseri'de eylem yaparak, açıklamalarda bulundu. Peki TOKİ mağdurlarının talepleri neler? İşte ayrıntılar...



TOKİ projelerinde yaşanan mağduriyetler son günlerde sık sık gündeme geliyor.  TOKİ  mağdurları İstanbul, Eskişehir ve Kayseri’de bir araya gelerek mağduriyetlerine tepki gösterdi. 

İstanbul’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) 2019'da başlattığı “100 bin alt gelir grubu sosyal konut projesi” çerçevesinde hak sahibi olan, ancak konutlarının 5 senedir teslim edilmemesi ve ev fiyatları ile taksitlere gelen zamlar sebebiyle mağdur olduklarını belirten TOKİ mağdurları, AK Parti Maltepe İlçe Başkanlığı binasının önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. Ancak polisin tepkisiyle karşılaştılar

TOKİ mağdurlarından 3 farklı ilde eylem: KDV yüzde 1 olarak alınsın, taksit artışlarına indirim yapılsın!

MAĞDURLARIN SABİT TAKSİT TALEBİ KABUL EDİLMEDİ

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; TOKİ mağdurları "5 senedir inşa edemediğiniz konutların faturasını bize kesemezsiniz" yazılı pankartlar taşıdı ve Murat Kurum'u sordular. 

Fırat Balta, TOKİ mağdurları adına bir açıklama yaptı ve izahı olmayan şeyin mizahı olacağına dikkat çekti. Balta, "2019 yılında verilen sözlerini tutmadılar. Sabit taksit hakkımızı elimizden aldılar, bize maliyetlerin yansıtılmayacağını söyleyen Murat Kurum sözünü tutmadı" ifadelerine yer verdi. 

Daha önceden Ak Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum ile bir araya gelen TOKİ mağdurları toplantıda bekledikleri taleplerin gerçekleşemeyeceğini öğrendi. 

TOKİ’nin yönetiminde iken sabit taksit ve yüzde 1 KDV sözü veren Kurum, TOKİ mağdurlarıyla yaptığı toplantıda sabit taksitin mümkün olmayacağının altını çizmiş ve indirim yapmayı teklif etmişti. 

TOKİ mağdurları ise aylık ödemelerinin fahiş fiyatlara yükseldiğini, bu projenin dar gelirli vatandaşlar için yapılmasına rağmen yüksek meblağlar talep edildiğini belirtti. Daha önce sabit taksit ile açıklanan fakat sonrasında senede iki defa memur maaşına endeksle zam geleceği duyurulan TOKİ konutları için mağdurların sabit taksit ödeme talebi, Murat Kurum tarafından kabul edilmedi.

TOKİ mağdurlarından 3 farklı ilde eylem: KDV yüzde 1 olarak alınsın, taksit artışlarına indirim yapılsın! 

TOKİ MAĞDURLARININ TALEPLERİ NELER? 

Kayseri'de de TOKi mağdurları, mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla Cumhuriyet meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi.  Yüzde 1 KDV sözü verilmesine rağmen sözün tutulmadığını ve KDV’nin yüzde 10’a çıkarıldığını belirterek buna tepki gösteren TOKİ mağdurları, 875 TL olan ödemelerimiz 10 bin ile 12 bin TL arasına yükseldi" dedi. 

Eskişehir’de yapılan başka bir açıklamada da başvuru şartının alt gelir grubuna mensup olunması olduğuna dikkat çekildi ve projenin başında sabit taksit sözü verildiği ifade edildi. Söz konusu açıklamada "Bizlere o dönede en pahalı konutun asgari ücretin 10 katı olacağı söylenmişken sözleşme aşamasında bizi enflasyona ezdirdiklerini gördük. 240 ay sabit ödeme sözünden de vazgeçilerek 180 ay memur maaşına artış endeksle taksit ödemeye zorladılar" ifadelerine yer verildi. 

Fahiş ödemeler sebebiyle zor durumda olan TOKİ mağdurları, sabit ödeme hakkının geri verilmesini, KDV’nin yüzde 1 olarak alınmasını, taksit ödemelerindeki artışlarda indirim yapılmasını, konut teslim süreçlerinin hızlandırılmasını talep ediyor. 

Kira gelir vergisi 25 soruda tüm detaylarıyla!

İzmir 4.4 büyüklüğünde sallandı, Naci Görür uyardı: Ege Denizi çok sayıda gerilmeli faylarla dolu! 

Kiracılar dikkat! 4 milyon haneye elektrik desteği verilecek peki kimler yararlanabilir? 


Geri Dön