28 / 04 / 2024

TOKİ mağdurlarının sorunlarının araştırılması önerisi reddedildi!

TOKİ mağdurlarının sorunlarının araştırılması önerisi reddedildi!

CHP’nin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın sosyal konut projelerinde yaşanan sorunların araştırılması için verdiği Meclis araştırması açılması önerisi TBMM’de AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.



CHP, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın sosyal konut projelerinde yaşanan sorunların araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önergesinin gündemde öne çekilerek TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülmesi için grup önerisi verdi.

Fakat söz konusu önerge, konuşmalardan sonra yapılan oylamada AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP milletvekili Çakırözer, öneri ile ilgili olarak şunları söyledi:

"BİNLERCE VATANDAŞ 4 YILDIR BEKLİYOR"


"Ekonomide büyük bir kriz ile karşı karşıyayız. Milyonlarca kişi barınma, konut krizi yaşıyor. Büyükşehirlerde de Anadolu'da da insanımız astronomik şekilde artan kiralar karşısında çaresiz. Asgari ücretlinin, emeklinin aldığı ücretler kiralarını ödemeye bile yetmiyor. Amacı dar gelirli vatandaşımıza sosyal konut yaratmak olan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, bunu bırakmış lüks villalar, gökdelenler yapma peşinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan sorumlu Şehircilik Bakanı Murat Kurum söz verdiler, dar gelirliye, şehit yakınına, gaziye, dul, yetim, engelli 100 bin vatandaş 1,5 sene içinde konut sahibi olacaktı. Hani nerede bu konutlar? Binlerce vatandaş kirayı bile ödemekte zorlanarak 4 senedir bekliyorlar. Şehit yakınının, gazinin, dul ve yetimin, engellinin, emeklilerin önüne sözleşme koymuşlar, peşinatlar 9 katına yükselmiş, sabit ödeme iptal edilmiş. Vade sayısı 240'tan 180'e indirilmiş. Bir vurgun da KDV'den; o da yüzde 1'den yüzde 10'a yükseltilmiş. Böyle sosyal konut projesi olmaz, bu insanlar bu taksitleri nasıl ödeyecek? Bir çoğu peşinatlarını ödeyemeyecek halde. Dar gelirli bu ödemeleri nasıl yapacak diye kimse düşünmüyor. Madem öyle gelin bu önergemize destek verin."

TOKİ mağdurlarının sorunlarının araştırılması önerisi reddedildi!


Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Saadet Partisi Grup Başkanı Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ da konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "2019'da söz vermiştiniz, demiştiniz ki mağdurlara 100 bin konut vereceğiz. 2022 senesi geldiği zaman şöyle bir konuşmaya şahit olmuştuk, 500 bin konut yapıyoruz, 250 bin arsa veriyoruz. 2019 ile 2022 aynı. 2019'u merak etmiştim hakikaten verildi mi diyerek ama çoğu bölgede verilmemiş. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı'na yazılar yazdım. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın 2019 yılındaki projesiyle ilgili bugüne kadar mülk sahibi olan vatandaş sayısı kaçtır, başvuru yapmış olduğu halde mülk sahibi olmayan vatandaş sayısı kaçtır, proje kapsamında temeli atılmamış, tamamlanmamış, teslim edilmemiş konut sayısı şehirlere göre ne kadardır? Yanıta bakın; 100 bin konut için 1 milyon 200 bin kişi müracaat etmiş, 97 bin 483 kişi hak sahibi olmuş. Tuzlada mağdurlar var, yapmışsınız bu evleri daha teslim etmemişsiniz fakat  yüzde 1 olan KDV'yi yüzde 10'a çıkarmışsınız."
 

1938'de Vakıflar Genel Müdürlüğü Ankara'daki arsasını 7 bin liraya satmış!

30 devlet hastanesi için ''depreme dayanıksız'' kararı! Sağlamlaştırılmadı, resmen yıkıldı! Çözüm yıkmak mı?

Milyonlarca gayrimenkul sahibine emlak vergisi şoku! Siz de muaf olabilirsiniz! Hemen bakın!


Geri Dön