Toki

TOKİ Mesleki Yeterlilik dersleri vermeye başladı!

TOKİ Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyen işçilere yönelik mesleki dersler vermeye başladı.Yıldız Teknik Üniversitesi Mesleki eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile ortak yürütülen çalışmada, inşaat işçileri ilk derslere katıldı.

TOKİ Başkanı Ergün Turan, yürütülen çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, bu uygulamayla işçilerin eğitimine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.


Kazaların önüne geçmek, özellikle tehlikeli alandaki işlerde, iş kazalarını daha aza indirebilmek ve inşaat kalitesini arttırabilmek için bir takım yeterliliklerin zorunlu hale geldiğini belirten Turan, "TOKİ olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi kursunu başlatmış bulunmaktayız. Şu anda betoncu ve demirci eğitimini veriyoruz. İlerleyen süreçte Mesleki Yeterlilik Kurumunun tebliğ ettiği ve zorunlu kıldığı diğer eğitimleri de vereceğiz" ifadelerini kullandı.


Turan, Mesleki Yeterlilik Kurumunun çıkardığı  yeterlilikler, standartlar, yönetmelik ve tebliğlerin sadece kamu kuruluşlarına yönelik olmadığını, bütün çalışanları kapsadığını vurguladı.


Bütün meslek erbabının bu belgeyi alması gerektiğini ifade eden Turan, "Tavsiyem inşaat sektöründe çalışan her işçinin bu eğitimi almaya yönelmesi. Çünkü yönetmelik devreye girdiğinde inşaat sektöründe belgesiz eleman çalıştırılamayacak" bilgisini aktardı.


"Yüklenici firmalara belgenin önemini anlattık"


TOKİ Başkanı Turan, tehlikeli sektör ve mesleklerde mutlaka bu yeterliliklerin sağlanacağını ve belgesiz işçi çalıştırılamayacağını aktardı.


TOKİ ile iş yapan yüklenicilerin 2016'nın mayıs ayına kadar ekiplerini bu yönde hazırlamaları gerektiğini ifade eden Turan, şunları kaydetti:


"Onlarla görüşerek bu tebliğin ne anlam ifade ettiğini anlattık. Yüklenici firmalar da konunun önemini fark etti. Bütün yüklenicilerimiz buna göre hareket edecekler. Biz de onlara eğitim konusunda yardımcı olacağız. İşçilere mesleki eğitimlerin yanında ilk yardım gibi alanlarda da dersler veriliyor. Bu eğitime katılan arkadaşlar sadece kendi mesleklerine özgü bir eğitim almıyorlar. Sahada oluşabilecek her türlü eksiği telafi edebilecek eğitimler alıyorlar."


"TOKİ ile işbirliği model"


Yıldız Teknik Üniversitesi Mesleki Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Eyüp Debik ise eğitimlerin inşaat sektörüne katkı yapacağını belirterek, "Türkiye’de yaklaşık 1 milyon inşaat işçisi var. Bunların yaklaşık bir yıl içinde  mesleki yeterlilik belgesi alması gerekiyor. O nedenle kurumların da bu konuda çalışma yapması lazım. Bu anlamda TOKİ ile üniversitemiz arasındaki bu işbirliği model olması anlamında önemli" dedi.


İstanbul-Kayaşehir TOKİ şantiyesinde başlayan eğitim, hafta içi her gün yapılıyor. Eğitim programında önce teorik bilgiler veriliyor. Ardından da eğitim uygulamalı olarak işleniyor. Uygulama dersleri mesleğe göre şantiye alanında ve laboratuvar ortamında gerçekleştiriliyor. Eğitimler yıl sonuna kadar devam edecek. TOKİ yıl sonuna kadar yaklaşık binin üzerinde işçiye eğitim vermeyi hedefliyor.


Mesleki Yeterlilik Belgesi neler getiriyor


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25 Mayıs'ta yayınladığı tebliğe göre 40 ayrı meslekte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmak gerekiyor.


Buna göre, sayılan meslek alanlarında belgesiz veya diplomasız işçi çalıştırılamayacak, aksi halde işverenlere her işçi başına 500 lira ceza kesilecek.


Uygulama bir yıl sonra (25 Mayıs 2016’da) başlayacak. Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar, inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betoncu ve seramik döşemecisi olarak bile çalışamayacak. Yeni şarttan sadece bakanlıktan ustalık belgesi almış olanlar ile ilgili meslek dalında diploması bulunanlar muaf tutuluyor.


Milliyet