Toki

TOKİ Pendik'te Ytong fabrika arazisine koru yapacak!

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan Pendik'te bulunan 300 dönüm arazi üzerinde yer alan fabrika yıkıldıktan sonra alanın yüzde 70’inin ağaçlandırılacağını dile getirdi.

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan Pendik'te bulunan 300 dönüm arazi üzerinde yer alan fabrika yıkıldıktan sonra alanın yüzde 70’inin ağaçlandırılacağını söyledi.


Yapı malzemesi şirketi YTONG’un Pendik’te 1963 yılında 300 dönüm arazi üzerine kurulan fabrikası yıkılıyor, yerine dev bir yeşil alan geliyor. Bu cümlenin içinde hem yeni bir yatırımın haberi, hem de bölge insanının nefes alacağı yeni bir yeşil alanın müjdesi var. Böyle şeyler yazmayı özlemişiz.


YTONG Türkiye CEO’su Fethi Hinginar ile Çatalca’daki Türkiye’nin en yeşil fabrikasında bir araya geldik. Geçtiğimiz yıl 30 milyon Euro’luk yatırımla devreye giren bu fabrika dünyadaki ilk ve tek yeşil sertifikalı YTONG tesisi. Hinginar, şirketin 2018’de 55’inci yılını kutlayacağını söyleyerek yeni bir yatırım haberi verdi. Artık şehir içinde kalan Pendik’teki fabrikanın TOKİ tarafından kamulaştırıldığını, onun yerine Gebze’de Organize Sanayi Bölgesi’nde 500 bin metreküp kapasiteli yeni bir fabrika kuracaklarını söyledi. 50 milyon Euro yatırımla gerçekleştirilecek fabrika 2018 yılında üretime başlayacak, gazbeton üretimi de ikiye katlanacak.


EVİNİZİ MANTOLARKEN YANGIN RİSKİNİ HESAPLIYOR MUSUNUZ?


Yere devrilen bir mumun, düşen bir sigaranın, sentetik bir perdeyi bir anda nasıl bir alev topuna çevirdiğine umarım tanık olmamışsınızdır. Ateşin kaynağı kadar, nereye düştüğü de önemli. Halılar, perdeler, duvarlar, dış cephe. Bunların hepsi bir anda çıraya dönüşebiliyor.


YTONG CEO’su Fethi Hinginar yeni yatırımları konuşurken yeni bir üretimin de bilgisini verdi. Şirket Avrupa’nın tercih ettiği ısı yalıtım ürünü olan mutlipor’u bu yıl Türkiye’de üretmeye başlamış. Bu ürünün özelliği yangına yüzde 100 dayanıklı olması ve aynı zamanda enerji tasarrufu sağlaması. Almanya’da geliştirilen bu ürün, mantolamaya alternatif olarak nefes alan bir ısı yatılımı sunuyor ve bu özelliğini de ömrü boyunca kaybetmiyormuş. Türkiye’de yılda 100 bin yangın vakası yaşanıyor ve bunun 25 bini İstanbul’da. Bu olaylardaki ölümlerin büyük çoğunluğu da yanmaya değil zehirlenmeye bağlı. Türkiye’de henüz denetimi tam sağlanamasa da binalarda 9 kat üstüne yanmaz dış cephe zorunluluğu var. Şu anda mevcut binaların sadece yüzde 10’unda bu özellik var. Dış cepheyi güzelleştirip ısı yalıtımını da sağlarken bence bu özelliği gözardı etmek olmaz.


EMİRGAN KORUSU GİBİ BİR ALAN YARATILACAK


TOKİ Başkanı M. Ergün Turan da YTONG cephesinden aldığımız bilgiyi doğruladı. Sağda Fotoğrafını gördüğünüz 300 dönüm arazi üzerinde yer alan fabrika yıkıldıktan sonra alanın yüzde 70’inin ağaçlandırılacağını söyledi. Turan, “Orada Emirgan Korusu gibi yeşil alan yaratılacak” dedi.


Habertürk


Haber Sabah'ta şöyle yer aldı;

Pendik'te artık şehir içinde kalan bir fabrika arazisi, Emirgan Korusu büyüklüğünde bir yeşil alana dönüştürülecek.

İstanbulluları çok sevindirecek bu haberi önce yapı malzemeleri sektörünün önde gelen ismi Türk Ytong'un Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar'dan aldık, ardından dün TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile de konuşarak doğrulattım.

54 yıl önce Pendik'in en değerli yerinde E-5 kenarında gaz beton üretmeye başlayan Türk Ytong'un, içinde fabrikasının olduğu 300 dönümlük arazisi geçtiğimiz günlerde kamulaştırıldı.


Türkiye'de 6 fabrikası bulunan Türk Ytong, göz bebeği olan Pendik'teki en eski fabrikasını uzun bir süredir yenilemek istiyordu.


Ancak Pendik'teki fabrika artık şehir içinde kaldığından buradan çıkmaya karar veren Türk Ytong, Gebze'de Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi'nde satın aldığı yeni arazide 50 milyon euroluk yatırımla 'dünyanın en büyük Ytong fabrikası' projesini başlattı. TOKİ de Türk Ytong'un Pendik arazisinde, Emirgan Korusu büyüklüğünde dev bir park yapmak için harekete geçti.


Önceki gün duayen sanayici Fethi Hinginar ile 2016 yılında 30 milyon euroluk bir yatırımla faaliyete geçen Çatalca'daki dünyanın ilk yeşil sertifikalı Ytong fabrikasını ziyaret ettik.

Bu yıl başında Multipor adını taşıyan yanmaz ısı yalıtım levhası üretmeye başlayan yeni tesisi dolaştıktan sonra, yüzde 25'i Alman Ytong'a, geri kalanı da Üründül, Emiroğlu ve Demiren Ailelerine ait olan Türk Ytong'un yeni projeleri hakkında bilgi aldık. Pendik arazisinin satıldığını da böylece öğrenmiş olduk.


Pendik fabrikasının olduğu arazinin yeşil alana dönüştürüleceğini öğrenince dün TOKİ Başkanı Turan'ı aradım.


"Pendik'teki arazi imara açılma konusunda uzun zamandır tartışma konusuydu. Takdir edersiniz ki E5 kenarında çok değerli bir arazi. Arazi sahiplerine yeşil alan yapmak istediğimizi söyledik. Zaten çok uygun bir bedelle kamulaştırıldı" diyerek Pendik projesini anlatmaya başlayan Turan, o bölgede, 300 dönümü Türk Ytong'a, 70 dönümü Hazine'ye ve 200 dönümü de vatandaşlara ait olmak üzere toplamda 500 dönüm arazi olduğunu söyledi ve dönüşüm hakkında şu ilginç bilgiyi paylaştı:


"Hep tam tersi olur. Alışkanlık nedir? Anlaşma yapılır ve arazinin yüzde 25'i yeşil alan bırakılır, gerisi imara açılır. Oysa şimdi tam tersi olacak. 500 dönüm arazinin 350 dönümüne Yıldız Parkı, Emirgan Korusu büyüklüğünde bir koru yapacağız. Sürdürülebilir bir proje peşindeyiz. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere İstanbul'da yapılaşma, yeşil alan hepimizin hassas olduğu bir konu."


Sabah