Toki

TOKİ projeleri Ankara'yı gecekondulardan kurtarıyor!

Başkent kentsel dönüşüm projeleriyle yepyeni bir görünüme kavuşuyor. Özellikle TOKİ'nin lüks konut projeleri Ankara'yı gecekondu şehri olmaktan kurtardı.

Ankara'daki konut piyasası, kişi başına düşen milli gelirin Türkiye ortalamasına kıyasla daha yüksek olması ve kamu sektöründe çalışan, sabit gelirli ve iş güvencesine sahip nüfusun yoğunluğu nedeniyle her zaman canlı ve güçlüydü. Ancak son yıllarda gayrimenkul yatırımları daha da arttı, kent her yöne doğru büyümesini hızlandırdı. Toplu konut projeleri ile başkent gecekondulaşmadan ve çöplük olmaktan kurtarıldı. Son 13 yılda Ankara'ya 12 milyar TL toplu konut ve sosyal donatı yatırımı yapıldığını hatırlatan TOKİ İdaresi Başkanı Ergün Turan, "TOKİ öncülüğünde yürütülen 'Planlı Kentleşme Konut Seferberliği' kapsamında Ankara'ya son 13 yılda toplam 12 milyar TL yatırımla 226 şantiyede 74 bin 470 konut, 26 lise, 54 ilköğretim okulu, 25 kreş, 100 spor salonu, 7 hastane, 13 sağlık ocağı, 2 aile sağlık merkezi, 45 cami, 40 ticaret merkezi, 4 pansiyon, 5 kütüphane, 1 sevgi evi, 19 hizmet binası, 1 engelsiz yaşam merkezi, 1 rehabilitasyon merkezi, 1 toplum merkezi inşa edildi. Proje ve ihale çalışmaları devam eden 47 bin 704 konut ile birlikte Ankara'da toplam 122 bin 80 konut sayısına ulaşılacak. Başlatılan bu uygulamaların toplam yatırım bedeli yaklaşık 12 milyar TL" diye konuştu. 


DAR GELİRLİYE KONUT 

Kentsel ve kırsal alanda herkesin yeterli ve yaşanabilir konut sahibi olmasında öncü ve destekleyici rol üstlenen TOKİ'nin, başkentte 13 yıl boyunca modern yaşamın gerektirdiği sosyal ve teknik özelliklere sahip, doğal ve kültürel değerlerle bütünleşmiş alanlarda alternatif modeller üreterek, öncelikle konutu olmayan dar gelirli insanların konut sahibi olmalarına destek olduğunu belirten Turan, Ankara'nın ilk yerleşim yeri olan Altındağ'da 4 bin 692 konut, 2 adet ilköğretim okulu, 24 derslikli kız meslek lisesi, 32 derslikli ticaret merkez lisesi, 32 derslikli imam hatip lisesi, 300 öğrencilik pansiyon, spor salonu, toplum merkezi binası, konferans salonu, 12 dükkan, ticaret merkezi, 2 adet cami, kütüphane ve sağlık ocağından oluşan sosyal donatılar, Pursaklar'da 2 bin 464 konut, 24 derslikli ilköğretim okulu, 24 derslikli lise, 2 adet spor salonu, kreş, ticaret merkezi, cami, sağlık ocağı, kütüphane, imamevi ve kafeteryadan oluşan sosyal donatılar inşa ettiklerini belirtti. Eryaman'da 7 bin 836 konut ile 4 adet ilköğretim okulu, 2 adet lise, 5 adet anaokulu, 2 ticaret merkezi, 2 adet sosyal tesis, 5 adet spor salonu, yüzme havuzu, alışveriş merkezi ve camiden oluşan sosyal donatılar, Gölbaşı'nda ise 6 bin 325 konut, 40 derslikli 3 adet ilköğretim okulu, 16 derslikli lise, 2 ticaret merkezi, 2 adet cami, sağlık ocağı, spor salonu, sosyal tesis ve 2 adet kreşten oluşan sosyal donatılar yaptıklarını belirten Turan, yeni yerleşim yeri olan Kuzey Kent Girişi Protokol Yolu'nda da 9 bin 262 konut ile 5 adet ilköğretim okulu, 2 adet lise, 2 adet anaokulu, 8 adet ticaret merkezi, 5 adet cami ve sağlık ocağından oluşan sosyal donatılara da imza attıklarını söyledi. 


YAPRACIK VE KUYUPINAR BÜYÜYOR 

Orta gelir grubuna sahip Sincan'da 3 bin 802 konut, 2 adet ilköğretim okulu, 2 adet lise, 2 adet spor salonu, 2 adet kreş, 2 adet ticaret merkezi, 2 adet yemekhane, 2 adet sağlık ocağı, 2 adet cami, sosyal tesis ve kütüphaneden oluşan sosyal donatılar yapıldığını dile getiren Turan, Yapracık'ta 9 bin 356 konut, 5 adet ilköğretim okulu, 2 adet lise, 3 adet cami ve kreşten oluşan sosyal donatıları, Kuyupınar'da 4 bin 852 konut, 2 adet ilköğretim okulu, 32 derslikli lise, 4 adet ticaret merkezi, sağlık ocağı, 2 adet kreş, 3 adet spor salonu, 2 adet cami ve kütüphaneden oluşan sosyal donatıları başkente kazandırdıklarını ifade etti. 


KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLDULAR

Üç yıl önce TOKİ'den ev aldığını söyleyen Adil Uğuz, "Sadece emekli maaşı ile böyle bir ev sahibi olmazdım. Devletimiz bize büyük kolaylık sağladı. Kira öder gibi bizi ev sahibi yaptı" dedi. Mamak denince Türkiye'de gecekondu ve hapishane akla geldiğini belirten Turan Cansu ise "TOKİ sosyal devlet anlayışın en güzel göstergesidir. Gecekondu ve çöp yuvası olarak anılan Mamak şimdi modern görünüme kavuştu. Olaya siyasi bakmamak lazım" dedi. 


BAŞKENTİN CAZİBE MERKEZİ OLDU

Eskiden parklarda bayan olarak oturamadıklarını dile getiren Gülşen Yılmaz, "TOKİ konutlarından ev aldık ve şimdi huzur içinde oturuyoruz. TOKİ ve sosyal donatıla yapılmasaydı buralar atıl kalırdı. Şimdi TOKİ alanlara değer kazandırdı. Gecekondularda sağlıklı komşuluk ilişkileri yoktu. Şimdi komşularımız doktor, öğretmen, hakim. Onlarla da komşuluk kurabileceğimizi anlattı bize devletimiz" şeklinde konuştu. 


ESKİDEN DESELER HERKES GÜLERDİ

Emekli olduktan sonra peşinat verip TOKİ'den ev aldığını söyleyen Turgut Öztürk "Kalan borcu da taksitle ödedim. Eskiden taksitle ev alacağım deseler millet gülerdi. Bankalara yem oluyorduk" dedi.


Sabah