Kim Kimdir?

TOKİ Protokol Yolu'nda kuralar çekildi

TOKİ'nin Ankara-Karacaören'de yaptırdığı 560 konutun sahibi, bugün Atatürk Spor Salonu'nda çekilen kurayla belirlendi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı ErdoğanBayraktar, artık Ankara'da lüks konut yapmayacaklarını, ancak sosyal konutüretimine kaynak yaratmak için gelir paylaşımı projeleri uygulayacaklarınıbildirdi.TOKİ'nin Ankara-Karacaören'de yaptırdığı 560 konutun sahibi, bugünAtatürk Spor Salonu'nda çekilen kurayla belirlendi. Konutlar için, 10'u gazi,14'ü şehit yakını olmak üzere toplam 7 bin 472 kişi başvurdu. Başvuran 14 şehityakını, genel kuraya katılmadan, sadece konut seçme kurası çekerek konut sahibiolurken, gazilerden 3'ü de genel kuraya katılmadan konutlarını aldı. Kalangaziler, genel başvurularla birlikte kuraya katıldı.TOKİ Başkanı Bayraktar, kura çekiminden önce yaptığı açıklamada, TOKİolarak Ankara'da şimdiye kadar 40 binden fazla konut yaptıklarını, artık lükskonut yapmayacaklarını, sosyal konut yapacaklarını belirtirken, bugün kuradakonut sahibi olamayan dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapana kadargayretlerini sürdüreceklerini söyledi.

TOKİ'nin esas önceliğinin alt gelirgrubundaki ve dar gelirli vatandaşlar olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu kesimekonut üretmek için özel sektöre gelir paylaşımı yöntemi ile lüks konutyaptırdıklarını kaydetti.Dünyada ve Türkiye'de bir kriz yaşandığına işaret eden Bayraktar,"İnşallah Cenabı Allah Türkiye'yi krizden çabuk kurtarır" diye dua ederken,istihdam yaratan bir kuruluş olan TOKİ'nin, bu dönemde ayrıca özel bir gayretsarf edeceğini söyledi.Yoksul vatandaşların konut sahibi yapılabilmesi için 45 metrekarelikkonut üretip, bunları 20 yıl vadeli 100 YTL taksitle satacaklarını hatırlatanTOKİ Başkanı Bayraktar, bu kapsamda 18 ilde 15 bin 266 konut projelendirildiğini,Ankara'da da bu kapsamda bin 300 konut yapılacağını bildirdi.Bayraktar, bu konutların gerçekten hak sahibi olan insanlara ulaşmasıiçin, belediyeler, valilikler ve kaymakamlıklarla birlikte çalışıp "ince eleyipsık dokuyacaklarını" söyledi.Erdoğan Bayraktar, kura çekiminden önce basın mensuplarının 45metrekarelik konutlarla ilgili sorularını yanıtlarken de konutlarla ilgiliprojelendirmelerin tamamlandığını, ihale sürecinin başladığını açıkladı. Bukonutların, diğer sosyal konut projelerinin içinde yer alacağını, ayrıca, çamaşıryıkama alanı, lokal gibi sosyal tesislerin de bulunacağını anlatırken, ilkaşamada 18 ilde başlayacak uygulamanın, dalga dalga Türkiye'yeyaygınlaştırılacağını kaydetti.

"BAŞBAKAN'IN TALİMATI ÖYLE..."

TOKİ Başkanı Bayraktar, basın mensuplarının, "işi olmayan, 100 YTL'liktaksiti ödeyemeyen, bu konutlardan alabilecek mi" sorusuna, "İşi yoksa,gerçekten parası da yoksa, bu konuttan alabilecek. Parasını sosyal yardımlaşmakurumları ödeyecek. Başbakan'ın talimatı öyle..." diye yanıt verdi.Konutların ortalama maliyetinin 25 bin-30 bin YTL olduğunu ve TOKİkaynaklarından finanse edileceğini belirten Bayraktar, konutlar için, ihtiyacagöre 3 değişik proje yaptıklarını söyledi.AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz'un da katıldığı kuraçekiminde, TOKİ Başkanı Bayraktar ve Kapusuz, hak sahiplerini belirlemek üzereçekim yaptılar. Bir şehit yakını için konut belirleme kurası çeken Bayraktar,şehit yakınına, "Şehitlerle cennette biraraya geleceğiz. Bu hizmet dedevletimizin şehitleri unutmadığının göstergesi" dedi.Bayraktar, bugün konut almaya hak kazanan vatandaşlara, konutların hementeslim edileceğini de bildirdi.Kura çekimine katılan gazi Bayram Yıldırım (38), Hakkari-Çukurca'dakarakol baskını sırasında bacağını kaybettiğini, halen küçük bir konutubulunduğunu, oğlu için konut almak istediğini söyledi.Şehit yakını Lütfiye Çankaya (60); eşinin 30 yıl önce karakol baskınısırasında Ankara'da şehit olduğunu, 3 çocuğunun bulunduğunu, sobalı bir evdeoturduğunu belirterek, artık kaloriferli evde oturmak istediği için TOKİ'yebaşvurduğunu anlattı.Eşi Kahramanmaraş'ta şehit olan Merve Kızlarkayası (48) da halen kiradaoturduğunu, 300 YTL kira ödediğini belirterek, çocukları için konut sahibi olmakistediğini söyledi.TOKİ'den verilen bilgiye göre 21 Kasım'da sona eren başvuru döneminde,560 konut için toplam 7 bin 472 başvuru oldu. Bir konut için, ortalama 13,3 kişibaşvurdu.Büyüklükleri brüt 93,4-95,4 metrekare arasında bulunan 2 1 odadan oluşankonutların fiyatları, 48 bin 254 YTL ile 61 bin 861 YTL arasında değişiyor. Konutsatışlarında 2 bin YTL başvuru bedeli alındı. Hak sahipleri, konut bedellerini,peşin ödeyebileceği gibi, bedelin yüzde 10, 15 veya 25'ini peşin ödeyerektaksitli ödeme imkanlarından da yararlanabilecek. Konut bedelinin yüzde 10'unun peşin ödenmesi halinde 96 ay, yüzde 15'inin peşin ödenmesi halinde 108 ay, yüzde25'inin peşin ödenmesi halinde 120 ay vade imkanı sağlanacak. Başlangıç taksidi,ödenen peşinat oranına göre 301,5 YTL ile 579,95 YTL arasında değişiyor.

TOKİ Ankara Protokol Yolu kura sonuçları için tıklayınız....
Dosyayı indirmek için tıklayınız...