Kim Kimdir?

TOKİ, sekiz köprülü kavşağı hizmete açtı

Bugüne kadar İstanbul'da 7 milyar değerinde konut projesine imza atan TOKİ, trafiği rahatlatmak için de harekete geçti

TOKİ, Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı törenle sekiz köprülü kavşağı hizmete açtı

Bugüne kadar İstanbul'da toplam değeri 7 milyar lirayı bulan konut projesine imza atan Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul'da yeni kurduğu toplu konut alanlarında trafiği rahatlatmak amacıyla yaptığı 8 köprülü kavşağı hizmete açtı. Toplam yatırım bedeli 210 milyon lira olan kavşakların açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Aralarında Ataşehir, Halkalı, Ispartakule köprülü kavşak ve bağlantı yollarının da bulunduğu toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, İstanbul'u tarihiyle birlikte modern bir şehir olarak farklı bir çehreye kavuşturduklarını ifade etti. İstanbul'un 2010 yılı için Avrupa Kültür Başkenti olarak taçlandırıldığını anımsatan Erdoğan "Esasen İstanbul sadece bir yıllığına değil, kıymeti bilindiği sürece, dünya var oldukça kültürün başkenti olmaya devam edecektir" dedi.

İSTANBUL'DA 44 BİN KONUT TESLİM EDİLDİ

Erdoğan, TOKİ'nin tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da tarihi nitelikte yatırımlar gerçekleştirdiğini belirterek, TOKİ'nin bu şehrin modern kent görünümüne kavuşturulmasına önemli destek verdiğini vurguladı. "İstanbul'da bugüne kadar 85 bin 424 konutun üretimine başlayan TOKİ, bunların 44 bin 459'unu sahiplerine teslim etti. Bu çalışmaların yatırım bedeli ise 7 milyar lira" diyen Erdoğan, mevcutlara ilave olarak 43 bin 929 konutun proje ihale çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi. TOKİ'nin yatırımları tamamlandığında, İstanbul'a 129 bin 349 konut yapılmış olacağını belirten Erdoğan, bunun yeni bir şehrin inşası anlamına geldiğini kaydetti.

54 OKUL, 11 TİCARET MERKEZİ YAPTI

Erdoğan "TOKİ'nin ürettiği konutlar, Türkiye şartlarında büyük sayılabilecek bir il merkezine, İstanbul'da ise Eyüp ve Avcılar gibi bir ilçeye denk geliyor" dedi. TOKİ'nin gerek Türkiye genelinde gerek İstanbul'da sadece konut üretmekle kalmadığını belirten Erdoğan, konutların yanı sıra çeşitli kademelerde 54 okul, 11 ticaret merkezi, 66 spor salonu, 11 ibadethane, 2 kütüphane, 544 yataklı bir hastane, 6 sağlık ocağı, yüzme havuzu ve spor kompleksi gibi pek çok tesis yapıldığını anlattı. Açılışı yapılan kavşakların tamamlayıcısı olarak 11 kirişli köprü, beş tabliyeli köprü, bir karayolları gişe ve otomasyon sistemi de yapıldığını, 60 kilometre yol inşa edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, ayrıca Menekşe Deresi'nde 5 bin 800 metre, Eşkinoz Deresi'nde 2 bin metre yağmur suyu dere ıslahı gerçekleştirildiğini, Ispartakule Kavşağı'nda 18 kilometre enerji nakil hattı kurulduğunu anlattı.
Star/Mustafa Meydan


Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

Başbakan, 8 köprülü kavşağı hizmete açtı


Başbakan Erdoğan, TOKİ tarafından yaptırılan Ataşehir, Halkalı, Ispartakule köprülü kavşak ve bağlantı yollarının toplu açılış töreninde konuştu. 8 köprülü kavşağın İstanbullulara hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, hükümete gelmeden önce 500 bin konut sözü verdiklerini hatırlatarak, şu anda 400 bin konuta ulaştıklarını, 300 bin civarında konutu da sahiplerine teslim ettiklerini söyledi. Hiç imkanı olmayan yoksul vatandaşlar için 45 metre karelik 50 bin konut inşa edileceğini ve vatandaşların bunları hiç peşinatsız, 100 TL taksitle alacaklarını ifade eden Erdoğan, toplu konut alanında sosyal donatılarıyla çevre düzenlemeleriyle okulu, mabedi, alışveriş merkezleriyle gerçekleştirdikleri modern yerleşim yerlerinin birçok belediye, şirket ve şahıs tarafından da örnek alındığını belirtti. Erdoğan, TOKİ'nin 2003 yılına kadar 19 yılda 43 bin konut yaptığını, kendilerinin ise 7.5 yılda 420 bin konutun inşaatını gerçekleştirdiklerini; 2011 itibariyle Türkiye'nin 81 ilinin tamamını kapsayacak şekilde 500 bin konut hedefine ulaşılacağını kaydetti. Türkiye'de 79 yılda 6 bin 100 kilometre duble yol yapılırken, kendilerinin 7,5 yılda 11 bin 100 kilometre duble yol inşaatını gerçekleştirdiklerini bildiren Erdoğan, "15 bin kilometre yol yapacağız dediğimizde dalga geçtiler. `Hani imkan, hani kaynak?' dediler. Ben kaynak olarak Türkiye'yi gösterdim" dedi.
Türkiye