TOKİ: Seyrantepe ihalesi için tüm çalışmalar başlatıldı
TOKİ, Seyrantepe inşaatının yapımı için gerekli tedbirlerin alındığını ve projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için, ihale yapılması dahil, tüm çalışmaların başlatıldığını bildirdi
TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Seyrantepe'de 52 bin seyirci kapasiteli Spor Kompleksi İnşaatının yüklenicisinin, söz konusu işi ihale şartları doğrultusunda bitirmekle yükümlü olduğu halde, inşaatı yürütmekte zorlandığı ve İdare'den hisse devri talebinde bulunduğu kaydedildi.
Bu talep üzerine TOKİ'nin, hisse devrine izin vererek yüklenicinin yeni bir ortak edinmesini kabul ettiği belirtilen açıklamada, buna rağmen yüklenicinin inşaatı iş programına uygun yürütemediğinin ve işçi alacaklarını zamanında ödemediğinin tespiti üzerine, yüklenicinin İdare tarafından sözlü olarak defalarca uyarıldığı ve birinci fesih ihtarnamesinin 19 Haziran 2008 tarihinde çekildiği hatırlatıldı.
Açıklamada, yüklenici projenin yürütebilmesi için kredi kullanılmasından dolayı İdare'nin kefil olmasını talep ettiğini ve İdare'nin de kefalet vermeyi kabul ettiği ifade edildi ve şöyle devam edildi: "Türk sporu ve Galatasaray camiasının hassasiyeti, spor kompleksinin İstanbul'a kazandıracağı vizyon ile Türk ekonomisine olan katkısı dikkate alınarak, spor kompleksi inşaatının sağlıklı bir biçimde yürütülerek tamamlanması
için İdaremiz, bugüne kadar projeye ve yükleniciye gerekli her türlü kolaylığı ve desteği sağlamıştır.
Ancak tüm bunlara rağmen; Spor Kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında Yükleniciye Noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderilmiştir. İhale Şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde ,ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alınması zorunlu hale gelmiştir.
Bu noktadan sonra İdaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için İhale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır."
Seyrantepe ihalesi fesh edildi
İstanbul Seyrantepe'de 52.000 seyirci kapasiteli Spor Kompleksi İnşaatının Yüklenicisi, söz konusu işi ihale şartları doğrultusunda bitirmekle yükümlü olduğu halde, inşaatı yürütmekte zorlanmış ve İdaremizden hisse devri talebinde bulunmuştur. Bu talep üzerine İdaremiz, hisse devrine izin vererek yüklenicinin yeni bir ortak edinmesini kabul etmiştir.
Buna rağmen yüklenicinin inşaatı iş programına uygun yürütemediğinin ve işçi alacaklarını zamanında ödemediğinin tespiti üzerine, yüklenici İdaremiz tarafından sözlü olarak defalarca uyarılmış ve birinci fesih ihtarnamesi 19.06.2008 tarihinde çekilmiştir.
Bilahare, Yüklenici projenin yürütebilmesi için kredi kullanacağından bahisle İdaremizin kefil olmasını talep etmiş , İdaremiz de kefalet vermeyi kabul etmiştir.
Türk sporu ve Galatasaray camiasının hassasiyeti, spor kompleksinin İstanbul'a kazandıracağı vizyon ile Türk ekonomisine olan katkısı dikkate alınarak, spor kompleksi inşaatının sağlıklı bir biçimde yürütülerek tamamlanması için İdaremiz, bugüne kadar projeye ve yükleniciye gerekli her türlü kolaylığı ve desteği sağlamıştır.
Ancak tüm bunlara rağmen; Spor Kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre %66 seviyesinde olması gerekirken % 24 ler seviyesinde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında Yükleniciye Noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderilmiştir. İhale Şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde ,ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alınması zorunlu hale gelmiştir.
Bu noktadan sonra İdaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için İhale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır.
Sözleşmenin feshi kararı zorunlu hale gelmiştir
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Galatasaray Kulübüne Seyrantepe Spor Kompleksi yapımı için açılan ihalede, ihale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde,ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararını aldı.
TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, spor kompleksi inşaatı onaylı işprogramına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında Yükleniciye Noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderildiği belirtildi.
Açıklamada, "İhale Şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu noktadan sonra İdaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için ihale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır" denildi.
Galatasaray Kulübü'nden Seyrantepe açıklaması
Galatasaray Kulübü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın, Seyrantepe projesinde ihtarnameyle verilen sürenin sona ermesi nedeniyle sözleşmeyi feshetmesiyle ilgili kısa bir açıklama yaptı
Galatasaray'ın resmi internet sitesinden, Türk Telekom Arena inşaatı hakkında Toplu Konut İdaresi'nin yaptığı basın duyurusunun tam metni verildi.
Açıklamada, şöyle denildi: "Türk Telekom Arena inşaatı hakkında Toplu Konut İdaresi (TOKİ), bugün tam metnini yayınladığımız basın duyurusunu yapmıştır. Galatasaray Spor Kulübü, çok taraflı protokol gereği haklarının korunması konusundaki kararlığını sürdürecektir."
AA
TOKİ, Seyrantepe'de yeni ihale için vakit kaybetmedi
Seyrantepe Stadı inşaatı ihalesini dün sabah resmen iptal eden TOKİ vakit kaybetmeden yeni ihale sürecini başlattı. Teklifler 17 Temmuz'a kadar alınacak
Seyrantepe Spor Kompleksi yapımını üstlenen Eren Talu-Dhabi Group- Zarooni ortaklığının ihalesini dün resmen fesheden Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yeni ihale için süreci başlattı. Dün sabah ihaleyi feshettiğini duyuran TOKİ, aynı gün gazetelere yeni ihale için ilan verdi. Yeni ihale arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulü ile yenilenecek. İhale için son teklif verme tarihi 17 Temmuz.
TOKİ ZARAR ETMEMELİ
İnşaat firmaları ise koşullar değişmediği sürece yeni ihaleye girmemekte ısrarlı görünüyor. Yapılan hesaplamalara göre inşaat maliyeti ve TOKİ payı ile 340 milyon dolara ulaşan finansmanı bulamayan şirketin ihaleye girme şansı yok gibi. İnşaat şirketleri Ali Sami Yen Stadı'nın tapusunun yüklenici şirkete önceden verilmesi halinde kredi için gerekli teminatın kolayca sağlanabileceğine dikkat çekerek koşulların bu yönde değiştirilmesini istiyor. TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada stadın onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'lerde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmaması nedeniyle yüklenici firmaya çekilen ihtar sonrasında verilen sürenin sona ermesi nedeniyle bu kararın alındığı ifade edildi. Bundan sonraki süreçte kurumun zarar etmemesinin esas alındığına da dikkat çekildi. Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi ise "TOKİ önemli bir marka. Bizim bir endişemiz yok. 12 ay içinde stadın bitirilebileceğini düşünüyoruz" dedi.
Seyrantepe'nin 2 yıllık serüveni
19 Temmuz 2007- İhalede en yüksek teklifi Talu-Alke verdi.
3 Aralık 2008- Temeli Başbakan attı. 19 Haziran 2008 TOKİ, Talu'ya ilk ihtarı çekti.
20 Kasım 2008- Dhabi Group ve Zarooni Talu'ya % 51 ortak oldu.
25 Mayıs 2009- Talu'ya ikinci kez ihtar çekildi. 1 ay süre verildi.
29 Haziran 2009- TOKİ'nin verdiği süre doldu.
2 Temmuz 2009- İhale feshedildi.
Talu'nun yatırımı yandı
TOKİ Seyrantepe için yeniden ihaleye çıktı. Böylece Talu'nun yatırdığı 18 milyon TL'lik teminat ile yaptığı 86 milyon dolar yatırım feshedilmiş oldu. Eren Talu, stad karşılığında Ali Sami Yen Stadı yerine bir proje yapacaktı.
Sabah
TOKİ, Seyrantepe'yi Talu'dan aldı, yeni ihale kapısını açtı
TOKİ, Seyrantepe Spor Kompleksi'nde sözleşmeyi iptal ederek projeyi Eren Talu'nun elinden aldı. Spor Kompleksi'nin bugüne kadar yüzde 66'sının tamamlanması gerekirken bu oran yüzde 24'te kaldı. Projede çalışan işçilerin paralarını alamadığına vurgu yapan TOKİ, yeni ihaleye katılan veya kazanan olmazsa projeyi kendisi bitirecek.
TOPLU Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Galatasaray Spor Kulübüne Seyrantepe Spor Kompleksi yapımı ihalesinde son sözü söyledi. İhale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi nedeniyle TOKİ, sözleşmeyi fesih kararı alarak projeyi Eren Talu'nun elinden aldı. TOKİ'den yapılan açıklamada, spor kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde kaldığı ve işçi ücretleri zamanında ödenmediği vurgulandı. Seyrantepe Spor Kompleksi'nin tamamlanması için önümüzdeki günlerde yeniden ihale açılacak. Bu ihalede projeyi yüklenici bir firma çıkmaz veya ihaleyi kazanan olmazsa TOKİ projeyi tek başına tamamlayacak.
Defalarca sözlü uyarıldı
İstanbul Seyrantepe'de 52 bin seyirci kapasiteli Spor Kompleksi inşaatının yüklenicisinin, söz konusu işi ihale şartları doğrultusunda bitirmekle yükümlü olduğu halde, inşaatı yürütmekte zorlandığı ifade edelin açıklamada, şöyle denildi: "Yüklenici idareden hisse devri talebinde bulundu. Bu talep üzerine, hisse devrine izin verilerek yüklenicinin yeni bir ortak edinmesini kabul edildi. Buna rağmen yüklenici inşaatı iş programına uygun yürütemedi ve işçi alacaklarını zamanında ödemedi. Yüklenici sözlü olarak defalarca uyarıldı ve birinci fesih ihtarnamesi 19 Haziran 2008'de çekildi."
Her türlü desteği verdik
TOKİ'den yapılan açıklamada, ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi nedeniyle fesih kararı alınmasının zorunlu hale geldiği belirtilerek, şunlara yer verildi: "İdaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için ihale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır. Türk sporu ve Galatasaray camiasının hassasiyeti, spor kompleksinin İstanbul'a kazandıracağı vizyon ile Türk ekonomisine olan katkısı dikkate alınarak, spor kompleksi inşaatının sağlıklı bir biçimde yürütülerek tamamlanması için idaremiz, bugüne kadar projeye ve yükleniciye gerekli her türlü kolaylığı ve desteği sağlamıştır."
İnşaat yüzde 24'te kaldı
Açıklamada, tüm desteğe rağmen projenin ilerlemediği vurgulanarak, "Spor Kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde kaldı. İşçi ücretleri zamanında ödenmedi, gerekli işçi, malzeme ve teçhizat yüklenici firma tarafından sağlanamadı. İnşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında yükleniciye noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderildi. İdaremiz tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için İhale yapılması dahil, tüm çalışmalar başlatılmıştır" denildi.
Projenin ağustos 2010'da biteceğini görüyorum
DÜNYADA yaşanan ekonomik krizin Eren Talu'yu da etkilediğini söyleyen Galatasaray'ın Seyrantepe'den Sorumlu Yöneticisi Işın Çelebi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugünden itibaren yeni ihale süreci başlıyor. Artık projenin Ağustos 2010 tarihinde biteceğini görebiliyorum. Bundan sonra projenin daha da hızlanacağını tahmin ediyorum. Yaşanan bu süreç Türk Telekom Arena'daki loca ve koltuk satışlarımızı etkilemedi. Satışlar devam ediyor. Locasını geri iade etmek isteyen yok. Eren Talu'nun bu proje için ne kadar emek verdiğini biliyoruz. Ancak yaşanan ekonomik kriz Eren Talu'yu da etkiledi."
Yeni ihale nasıl olacak
Önümüzdeki günlerde TOKİ, Seyrantepe Spor Kompleksi için yeni bir ihale açacak.
Yerli ve yabancı firmaların katılması beklenen ihale en kısa sürede sonuçlanacak.
Bu firmalardan ihaleyi kazanan olmazsa veya ihaleye katılan çıkmazsa TOKİ projeyi kendi bitirecek.
Yüklenici firma ve ortakların açacağı davalar ihale sürecini veya inşaatın yapımını engellemeyecek.
Yeni yapılacak ihaleye Eren Talu isterse tekrar katılabilecek.
TOKİ projeyi neden iptal etti
İnşaat yüzde 24'ler seviyesinde kaldı.
İşçi ücretleri zamanında ödenmedi.
Gerekli işçi, malzeme ve teçhizat sağlanamadı.
Yükleniciye noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderildi.
İhale şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alındı.
Seyrantepe'de 3 yılda neler yaşandı
20 Nisan 2007: Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe'nin takasına ilişkin protokol imzalandı.
19 Temmuz 2007: Seyrantepe Spor Kompleksi için yapılan ihalede 5 firma teklif verdi.
1 Ağustos 2007: TOKİ, 5 firmanın teklif verdiği ihaleyi `rekabet' olmadığı için iptal etti.
27 Ağustos 2007: İptalin ardından yeni bir düzenlemeyle tekrar ihaleye çıkıldı.
31 Ağustos 2007: Seyrantepe Projesi için yapılan ihalenin ikinci oturumu tamamlandı.
20 Eylül 2007: TOKİ ihalede en iyi teklifi veren Eren Talu-Alke İnşaat'a onay verdi.
21 Eylül 2007: Eren Talu, teminat bulamadığı için TOKİ'yle ihale sözleşmesi yapmaya gitmedi.
19 Ekim 2007: İhaleyi kazanan Eren Talu-Alke İnşaat ortak girişim ile sözleşme imzalandı.
11 Haziran 2008: TOKİ tarafından Eren Talu-Alke İnşaat Grubu'nun ihtar aldığı ortaya çıktı.
22 Haziran 2008: TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, ihalenin iptal edilebileceğini açıkladı.
5 Ağustos 2008: Galatasaray yönetimi yeni stadyumun isim hakkını Türk Telekom'a sattı.
6 Kasım 2008: Seyrantepe'deki stat inşaatında çalışan 700 işçi işi bıraktı.
20 Kasım 2008: Projeyi yürüten Eren Talu-Alke İnşaat'a Abu Dabili yeni bir ortak katıldı.
1 Ocak 2009: İnşaatta çalışan 650 işçi, ücretlerini alamadığı için yeni yıla eylem yaparak girdi.
5 Mart 2009: İşçiler paralarını alamadıkları gerekçesiyle yolu kapatıp eylem yaptılar.
26 Mart 2009: Seyrantepe'deki gecikmeler nedeniyle TOKİ, Talu'ya 2'nci kez ihtar çekti.
31 Haziran 2009: Spor kompleksi projesinde TOKİ'nin Eren Talu'ya verdiği süre doldu.
2 Temmuz 2009: TOKİ, yeni bir ihale açmak üzere Seyrantepe projesini yine iptal etti.
Hürriyet
Aslantepe sözleşmesi feshedildi TOKİ teminatın peşine düştü
Toplu Konut İdaresi, Galatasaray'ın Aslantepe'deki yeni stadının inşaatında taahhütlerini yerine getiremeyen Eren Talu'nun sözleşmesini feshetti. Fesih kararında şimdiye kadar üçte ikilik bölümü bitmesi gereken inşaatın ancak yüzde 24'ünün tamamlanabilmesi etkili oldu. TOKİ stadın bitirilmesini sağlayacak yeni ihale sürecini bugün başlatıyor.
Bu arada İdare, Eren Talu'nun stat ihalesini ilk kazandığı tarihte gösterdiği teminatın peşine düştü. 4 ayrı bankadaki toplam 18 milyon TL tutarındaki teminatın TOKİ'nin hesaplarına yatırılması için bankalara yazı yazıldı. İki banka yazıya olumlu cevap verirken 2'si teminatla ilgili geri adım attı. Fesih halinde teminatın TOKİ'ye devredilmesi gerektiğini belirten yetkililer "Talebimize olumlu cevap vermeyen bankalar hakkında noter tespiti yaptırıyoruz. Bu bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na da şikâyet edilecek." dedi. Öte yandan Cim Bom'un stat inşaatı müteahhit Eren Talu'ya pahalıya patladı. Talu, TOKİ'ye kâr payı olarak taahhüt ettiği 234 milyon TL'nin yüzde 5'i olan yaklaşık 12 milyon TL'yi 2007 yılında ödemişti. Bu parayı geri alamayacak olan Talu'nun 18 milyon TL'lik teminatı da yanacak. Ayrıca yeni ihale sürecinde gereken şartlar oluşmazsa Talu, stat inşaatı için harcadığı 50 milyon TL'nin üzerindeki parayı da geri alamayacak.
TOKİ'nin Talu'ya çektiği ihtarnamenin süresi 29 Haziran'da dolmuştu. İhtarnameye rağmen stat inşaatında herhangi bir ilerleme olmadığı tutanakla tespit edilmişti. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Talu'yla yola devam edip edilmeyeceğine dair nihai kararın perşembe günü açıklanacağını belirtmişti. TOKİ beklenen açıklamayı dün yaptı. Açıklamada, 52 bin seyirci kapasiteli Aslantepe Spor Kompleksi inşaat seviyesinin olması gerekenden çok geride olması sebebiyle ihale şartnamesi çerçevesinde sözleşmenin feshi kararı alınmasının zorunlu hale geldiği belirtildi. İdare tarafından gerekli tedbirler alınarak projenin sağlıklı bir şekilde neticelendirilmesi için ihale yapılması dahil, tüm çalışmaların başlatıldığı vurgulandı.
TOKİ YENİ İHALEDE TEMKİNLİ DAVRANACAK
Cim Bom'un stadı için bugün yeni ihale süreci başlatılıyor. Gazetelere verilen ilanlarla firmalar ihaleye davet edildi. İkmal ihalesi adı verilen yeni süreçte firmalar ihale dosyasını TOKİ'den temin edecek. Dosyayı değerlendirip stadın yapımıyla ilgili tekliflerini 17 Temmuz'a kadar TOKİ'ye teslim edecek. Alınan bilgiye göre TOKİ bu sefer daha temkinli davranacak. Özellikle sermaye yapısı güçlü, ortaya koyduğu işlerle piyasada tanınmış, güvenilirliği olan firmaların teklifleri dikkate alınacak. Eğer yeni ihalede talipli çıkmazsa stat inşaatını TOKİ yapacak. Galatasaray'ın yeni stadı ve Ali Sami Yen projesi için Ağustos 2007'de TOKİ'nin yaptığı ihaleyi 777 milyon lira maliyet ve TOKİ'ye 234 milyon lira kâr payı taahhüdü ile hasılattan yüzde 7 pay koşuluyla Eren Talu Mimarlık-Alke İnşaat kazanmıştı. Eren Talu projeyle ilgili kaynak sorununu aşmak için Dhabi Group ve Al Zarooni ailesiyle ortak olmuştu. Böylece projenin yüzde 51'i Abu Dabi sermayesine geçti. Planlara göre Seyrantepe'deki stadyum 29 Ekim 2009'da tamamlanacaktı. Bu yılın haziran ayında ise mevcut Ali Sami Yen Stadı'nın yerine rezidans ve alışveriş merkezi inşaatına başlanacaktı. Toplamda 650 milyon doları bulacak yatırımın akıbeti, finansman sorunu sebebiyle belirsizliğini koruyor.
Zaman
Aslantepe'de sözleşmeyi feshetme kararı çıktı
Seyrantepe'de Galatasaray için yapılan stadyumda yüklenici firma sorunları çözemedi, ihaleyi fesih kararı alan TOKİ tekrar ihaleye çıkıyor. Stadyumun zamanında bitirilmesi zora girdi
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), `Aslantepe' olarak bilinen Seyrantepe Spor Kompleksi'nde Eren Talu - Alke ortaklığına verdiği sürenin sona ermesi ve yeni bir anlaşma yapılamaması üzerine, sözleşmeyi feshetme kararı aldığını açıkladı.
TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, kararın, kompleksin inşaatında onaylı iş programına göre yüzde 66 düzeyinde olunması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde kalındığı, işçi ücretlerinin ödenmediği, gerekli malzemenin sağlanamadığı, inşaatta çalışma olmadığı gerekçesiyle alındığı belirtildi.
Yükümlü firma zorlandı
Yüklenici firma olan Eren Talu-Alke girişim grubuna noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderildiği belirtilen açıklamada, İstanbul Seyrantepe'de 52 bin seyirci kapasiteli Spor Kompleksi inşaatıyla ilgili daha önce de sorunlar çıktığı, yükümlü firmanın inşaatı yürütmekte zorlandığı, ortak almak isteyen şirkete bu imkânın da tanındığı ifade edildi.
Arap ortak aldı ama...
Bilindiği gibi Eren Talu - Alke ortaklığı finansman sorunları yüzünden inşaatı sürdürmekte zorlanınca TOKİ'ye başvurarak ortak almak istediğini bildirmiş, TOKİ'nin bu isteği kabul etmesi üzerine de Dhabi ve Zarooni şirketleriyle ortaklık kurmuştu.
Ancak Arap ortakların yeterli finansman sağlamaması yüzünden bu ortaklık sonrasında da inşaat harekete geçemeyince TOKİ, 26 Mayıs'ta ikinci ihtarnameyi çekerek temmuz ayı sonuna kadar süre vermişti.
TOKİ, bu sürenin dolması üzerine ortaklıkla birkaç gün süreyle yeni görüşmelere başlamıştı. Dün yapılan fesih kararı açıklaması, bu görüşmelerden de olumlu bir sonuç çıkmadığını ortaya koydu.
TOKİ: Her desteği verdik ama olmadı
TOKİ açıklamasında şöyle denildi:
"Türk sporu ve Galatasaray camiasının hassasiyeti, spor kompleksinin İstanbul'a kazandıracağı vizyon ile Türk ekonomisine olan katkısı dikkate alınarak, inşaatın sağlıklı yürütülmesi için İdaremiz, bugüne kadar her türlü kolaylığı ve desteği sağlamıştır.
Tüm bunlara rağmen; Spor Kompleksi inşaatı onaylı iş programına göre yüzde 66 seviyesinde olması gerekirken, yüzde 24'ler seviyesinde bulunduğu, işçi ücretlerinin zamanında ödenmediği, gerekli işçi, malzeme ve teçhizatın yüklenici firma tarafından sağlanamadığı, inşaatta herhangi bir çalışma olmadığı hususlarında Yükleniciye Noter kanalı ile ikinci kez fesih ihtarnamesi gönderilmiştir. İhale Şartnamesi ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, ihtarname ile verilen sürenin sona ermesi sebebiyle sözleşmenin feshi kararı alınması zorunlu hale gelmiştir."
Stat için nasıl bir anlaşma yapılmıştı?
TOKİ ve Galatasaray Spor Kulübü arasında yapılan anlaşmaya göre, Galatasaray, Ali Sami Yen Stadı'ndaki haklarını Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne (GSGM), dolaylı olarak TOKİ'ye devretmiştı. TOKİ de bunun karşılığında Seyrantepe'de bir stat yaptırmayı, mülkiyetini GSGM'ye, kullanım haklarını da Galatasaray'a vermeyi kabul etmişti.
Gelir paylaşımı esasına dayanan ve 27 Temmuz 2007'de yapılan ihale sonucunda, Eren Talu - Alke ortak girişimi işi almıştı.
Buna göre, girişim grubu 170 milyon dolara mal olacağı tahmin edilen Seyrantepe Stadı'nı 2 yılda tamamlayacak, daha sonra 35 bin metrekarelik Ali Sami Yen Stadı'nın yerine alışveriş merkezi ve rezidans yapacaktı. 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden TOKİ'ye 234 milyon 567 bin 890 lira pay verecekti. Satış gelirinde artış olması halinde, bu artıştan da TOKİ'ye ayrıca yüzde 7 pay verilmesi de öngörülmüştü.
Eren Talu yeni ortak arayışında sonuç alamadı
Eren Talu - Alke ortaklığı, TOKİ'nin ikinci bir ihtar çekerek süre vermesinden sonra bazı önemli inşaat şirketleriyle görüşmeler yaparak yeni ortak arayışında bulunmuştu. Bu kapsamda görüştüğü firmalardan birisi de Ağaoğlu İnşaat'tı. Ancak Talu'nun bu görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı. Talu - Alke hafta başından beri TOKİ ile görüşme halindeydi. TOKİ'ye ikna edici bir seçenek sunulmayınca iptal geldi.
En önemli sorun: Nasıl mahsuplaşacaklar?
Sözleşmenin fesih sürecinde en çok tartışma yaratacak konulardan biri yükleniciyle TOKİ'nin nasıl mahsuplaşacağı... Eren Talu, inşaata 86 milyon dolar yatırım yaptığını belirtmişti. Bu rakam, stat için öngörülen 170 milyon dolarlık maliyetin yarısına denk geliyor. Ancak işin sadece dörtte biri tamamlanmış durumda. Buna göre 86 milyon dolar harcamayı TOKİ'nin kabul etmesi zor görünüyor.
Ayrıca TOKİ, cezai müeyyideler uygulayabilir. 19 milyon liralık teminatı iade etmeyebilir. Bu da hukuki süreci başlatarak, inşaatın kesintisiz ilerlemesini engelleyebilir. Bir uzman, "TOKİ, girişim grubuna nakit para ödemek yerine, bugüne kadar Seyrantepe Stadyumu'na yaptığı yatırım miktarı karşılığında Ali Sami Yen Stadı'nın yerine planlanan projede pay önerebilir" dedi.
Kriz üstüne kriz
Spor kompleksinin ihale süreci şöyle gelişti:
TOKİ, 19 Temmuz 2007'de açtığı ilk ihaleyi rekabet ortamının oluşmadığı gerekçesiyle iptal etti.
27 Temmuz 2007'deki ikinci ihalede iş Eren Talu-Alke ortak girişimine verildi.
Yüklenici 21 Eylül'de 19 milyon liralık teminatı bulamadığı için ihale sözleşmesi yapılamadı.
Galatasaray yönetimi araya girdi. Eren Talu-Alke, taahhütnameyi 24 Eylül'de TOKİ'ye ulaştırdı.
O tarihten sonra da proje takvimine uygun ilerlemedi. TOKİ, sürekli uyarıda bulundu. İlk ihtarname Haziran 2008'de gönderildi.
Ortak girişim, TOKİ'ye bir revize programı sundu, işi 29 Ekim 2009'da bitireceğini söyledi.
3 Kasım 2008'de ortak almak istedi. TOKİ kabul etti. Dhabi ve Zarooni şirketleri ortak oldu.
Ancak Seyrantepe'de sular durulmadı. İşçiler ücretlerini alamadı, eylem yaptı.
TOKİ, 26 Mayıs'ta yüklenici şirkete ikinci ihtarnameyi çekerek ihalenin iptal sürecini başlattı. 30 Haziran'da süre doldu. Dün de fesih kararı alındığı açıklandı.
TOKİ ihale ilanı verdi
Stadyum için tekrar ihaleye çıkma kararı alan TOKİ,?bugünkü gazetelere `Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı ile Spor Kompleksi İnşaatı İkmal İşi Yaptırılacaktır' başlıklı bir ilan verdi. İlan özetle şöyle:
"İhale `arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı usulü'yle yenilenecek olup istekliler tanıtıcı firma dosyaları ile başvuracak. Yeterli görülenler ihaleye davet edilecek. İhale konusu işler, Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu taşınmaz üzerinde kentsel sosyal altyapı alanlarının yapılması karşılığında; yapımına başlanan Seyrantepe arazisi üzerinde 52 bin seyirci kapasiteli, çatısı açılır kapanır stadyum ve 4.500 araçlık otoparktan oluşan spor kompleksi inşaatının tamamlanarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devri ile Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı esasına göre idare payı toplam gelirinin ödenmesidir.
İhale, yerli ve yabancı inşaat firmalarına ve bunların aralarında ya da finans kuruluşlarıyla yapacakları ortak girişimlere açıktır. Ancak uluslararası bir ihale değildir. İsteklilerin 17 Temmuz 2009 saat 17:00'ye kadar başvurması gerekmektedir. Yeterli görülen firmalar 2. bir davetle çağrılacak ve ihale kamuoyuna açık şeffaf bir şekilde yapılacaktır."
Milliyet
İlgili haber
Seyrantepe ihalesi fesh edildi!