21 / 05 / 2024

TOKİ şikayetleri çığ gibi büyüyor!

TOKİ şikayetleri çığ gibi büyüyor!

TOKİ'nin birkaç ay önce teslim ettiği Halkalı Menekşe Evleri ev sahiplerini çıldırtıyor. Problemlerin ardı arkası kesilmiyor



TOKİ'nin yaptırdığı Halkalı Menekşe Evleri'yle ilgili yakınmaların ardı arkası kesilmiyor. Ev sahipleri, henüz birkaç ay önce teslim aldıkları dairelerin döküldüğünü, pencerelerin, kapıların ellerinde kaldığını, fayansların patladığını, tesisatın iflas ettiğini, kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini söylüyor. Hiç bitmeyen arızalar ve traji komik uygulamalar da, site sakinlerini canından bezdiriyor.
Sürekli hale gelen elektrik kesintisi, yangın merdiveninin açılmayan kapıları, çalışmayan asansörler, tabanı olmayan çöp kutuları, devamlı arızalanan havuzlar, ortalığa yayılan çöpler, uyuyan güvenlik görevlileri karşısında ne yapacaklarını şaşıran 800 dairelik sitede oturanlar, sorunlarını ilettikleri yetkili mercilerden de cevap alamıyor.

SİTE SAKİNLERİNDEN ELEŞTİRİ YAĞMURU

`Ben bilmem beyim bilir...'
Sitemize duvar çiti yapılmasına karar verilmiş ve daire başından 490 TL toplanıyor. Çıldırmak üzereyim. Sorularıma cevap verecek tek bir yetkili bulamadım. Yönetim, kapıma hiçbirşeyden haberi olmayan birini göndermiş. `Site çevresine yapılacak olan çit için 490 TL tahsil edilecek, hesap numarasını dağıtıyorum' cümlesini ezberlemiş. Ama ne sorsam `ben bilmem beyim bilir' diyen biri... Sitede çoğunluk kabul ettiği için çit projesi onaylanmış. Nasıl yani? Kim, ne zaman onaylamış? Bizim niye haberimiz yok? Duvar üstüne demir, onun üstüne de jiletli tel gerip siteyi hapishaneye çevirecekler. Ayda 55 TL aidat ile binlerce lira toplayıp elle tutulur gözle görülür bir hizmet vermeyen bu  yönetimle daha nereye kadar devam edeceğiz? Blok girişlerindeki kapılara yeni giriş sistemleri takılmış. Anahtarlar 2 liraya, kartlar 5 liraya satılıyor. İnsaf artık... Birkaç ay önce giriş kapısı anahtarlarımız çoğaltıldı ve tanesine bir lira ödedik. Bu neyin parası? T.B.

Sorun bir değil bin!
Site çevresine çit yapılması için anket formları alelacele dağıtılıp toplandı. Fiyat araştırması yapmamıza fırsat tanınmadı. Araştırmalarımız sonucunda güvenlik kamera sisteminin daha uygun fiyatlara yapılabileceğini gördük. Çoğunluğun kabul ettiği gerekçesiyle bizden daire başına 490 TL toplanıyor. Anlıyoruz ki site yönetimi de yapılacak projelere vakıf değil. Sorduğumuz sorulara net yanıtlar alamıyoruz. İnşaatta kullanılan malzemeler de çok kötü. Daha evleri teslim alalı birkaç ay olmasına rağmen kapıların menteşeleri paslandı, yalıtım yetersiz. Duvar ve tavanlarda şişkinlikler var. Fayansların arası neredeyse bir santim kadar açık. Banyo giderleri çalışmadığı için kırdırıp yeniden yaptırdık. Güya çevre düzenlemesi yapıldı. Çim ekilen yerlerden yabani otlar çıkıyor. Sulama sistemi olmadığı için ağaçlar kuruyor. Çöp konteynırları sabit değil. Rüzgarlı günlerde oradan oraya savruluyor. Üstelik çöpler etrafa yayılıyor. B.B.

Kartlı sistem çalışmıyor
Bina kapılarındaki anahtarları iptal edip kartlı sistem kurdular. Ama o da çalışmıyor. Evimize giremiyoruz. Kurdukları sistem çöktü mü bilinmez otomatikler çalışmıyor. Aşağı inip kapıları açıyoruz. Megafon da iptal. İzin günümde aşağı inip kapı açmaktan fenalık  geldi. Elektrik kesintileri artık sürekli hale geldi. Kartlı sistem de elektrikle çalıştığı için çoğunlukla devre dışı kalıyor. R.C.

Yeni evler dökülmeye başladı
Site yönetimi, çit yapılması için 2-3 ay önce güya araştırma  yapıp en kalitelisini bulduğunu söylediği örnek projeyi sundu bizlere. Çoğunluk onaylamadı. Çünkü gereksiz ve çok pahalı. Hem de hiç estetik değil. Tüm itirazlarımıza rağmen görevliler daire başına 490 lira topluyor. Hiçbir yetkiliyi karşımızda bulamıyoruz.  TOKİ  telefonlara cevap vermiyor. Evler daha 2 ay olmadan dökülmeye başladı.  S. S.

Nereden tutsak elimizde kalıyor
TOKİ Halkalı Menekşe Evleri'nde oturuyorum. İlk etapta konutların kalitesi konusunda  büyük şok yaşadık... Daha taşınmadan bir kabusun içine girmiş olduk...  Kaba işçilik, bozuk musluklar, kullanılmadan paslanan menteşeler, dokunduğunuzda  elinizde kalan malzeme... Kötü boyalar.. Bu liste uzayıp gidiyor... Taşındıktan sonra da site yönetimi ile sorun  yaşamaya başladık. Çünkü bu sitelerde ilk bir yıl TOKİ yönetiminde oluyor... Yönetim tam bir fiyasko. Her ay toplanan aidatların yanı sıra toplu para bile toplandı ama sitede hiçbir hizmet yok.... Aylarca kat hizmetlisi gelmedi, çöplerle  boğuştuk. Blok kapılarına anahtarları teslim ederken para istendi. Şimdi  kimseye sormadan kartlı ve anahtarlı sisteme geçildi. Ev sahiplerine yeniden para  ile anahtar ve kart satıldı. Sözleşmede  çevre ve duvar düzenlemesi yapılması gerektiği yazıyor. Oysa ne çevre ne de güvenlik konusunda altyapı var. Güvenlik için resmen zorla duvar  çekilecek. Piyasanın 10 katı pahalı. Güvenlik kamerası sistemi de keza aynı... İtirazlara kulak tıkılıyor. `Biz istedik yaparız' deniyor.. Binalar o kadar kötü bir sistemle donatılmış ki  elektrik kesilince 12, 13 kalı binalar karanlığa bürünüyor ve asansördeyse saatlerce kalabiliyorsunuz. S. Ş.


Problem hiç bitmez
Menekşe Evleri'ndeki dairemi Ağustos 2008'de teslim aldım ve taşındım. Evleri bize birinci  kalite diye sattılar. Bırakın birinci kaliteyi 10. kalite bile değil. Evin içindeki fayanslar neredeyse yerinden çıkacak. Kapılar kırık, camlar kırık... `Bunları  değişitirin' dediğimizde `Ne gerek var' diyorlardı. Kavga dövüş kapıları yaptırabildik. Bizden evleri teslim alırken 84 metrekare için 135 TL avans aldılar ve her ay 55,00  TL ödüyoruz. Buna rağmen siteye hiçbir şey yapılmadı. Bazı kapıcı dairelerinde  kendi çalışanları oturuyor. o yüzden 2 apartmana 1 kapıcı bakıyor. Yönetim, biz site  sakinlerini dikkate bile almıyor. `Bahçe duvarı yapacağız' diyorlar. En pahalı duvarı yapıyorlar. `Biz daha ucuzunu daha güzelini bulduk' diyoruz. İnatla  `bizim dediğimiz olacak' diyorlar. Takılacak güvenlik kamerasının özelliklerini soruyoruz, yönetici `bilmiyorum' diyor. T. K.

Dere pislik içinde
Sitedeki bazı dairelerde fuhuş yapılıyor. Bunu söylediğimizde `biz bir şey yapamayız' diyorlar. Binalarda her gün bir olay oluyor. Çocuklarımız ve bizim için bir spor alanı bile yok. Evleri bize satarken  yürüyüş alanları bisiklet alanları, spor alanları olacak demişlerdi. Hiçbiri  yok. Süs havuzunu bize satarken büyük ve çevresinde kafeler olan bir yer diye  sattılar. Havuz demeye bin şahit gerekli. Sitenin hemen arkasında bir dere var. Dere pislik içinde. Evleri sivrisinek ve böcekler bastı. Camlarımızı açamaz durumdayız. Buna rağmen ilaçlama yapılmıyor. Yaz geldi, sorunlar daha da artacak. Asansörler her zaman bozuk. Biz bu evleri çok zor koşullarda aldık. Bir de sorunlarla boğuşuyoruz. Sitemiz çok büyük bir kavşakta. Karşıdan karşıya geçmek için cambaz  olmak gerekiyor. Her gün kaza oluyor. Sinyalizasyon sistemi yok.  Y. B.

TOKİ şikayetleri çığ gibi büyüyor
Dün, TOKİ'nin yaptığı Halkalı Menekşe Evleri'yle ilgili eleştirilere yer vermiştim. Henüz birkaç ay önce teslim edilen, ancak sorunların her geçen gün daha da arttığı sitenin sakinlerinin isyanı dinecek gibi görünmüyor.
İşte Alo Habertürk Acil Şikayet Hattı'na gelen onlarca eleştiri mesajından birkaçı daha... Yetkililerin bilgisine sunulur...

MENEKŞE'DEN DAİRE ALAN VATANDAŞ BİN PİŞMAN!

BROŞÜRDE YAZANLAR NEREDE?
Halkalı Menekşe Evleri'nde B1-5 Blok'ta oturuyorum. Dairemizi satın alırken bize TOKİ tarafından broşür verilmiş ve dairelerin özellikleri anlatılmıştı. Ancak evimize yerleştikten sonra broşürde yazan hiçbir şeyin gerçek olmadığını gördük. Üstelik bu eksiklikler sadece bir bloğa ait de değil. Tüm site için geçerli...
- Bize dağıtılan broşürlerde tüm dairelerde giriş güvenliği için kullanılan interkom sisteminin olduğu yazıyordu. Fakat 656 ve 657 adadaki hiçbir blokta böyle bir sistem yok. Yönetim ile görüştüğümüzde `proje öyle olduğu için yoktur' cevabını alıyoruz.
- Sözde, evlerde kartonpiyer olacaktı. Fakat maalesef o da yok. Yöneticiye sorduğumuzda bize `broşür  yanlış basılmış' diyor.
- Dairemi 1.sınıf malzeme ve işçilik taahhüdüyle aldım. Ancak kullanılan malzemeler bir yıl geçmeden dökülmeye başladı.
- Spor  alanları, yürüyüş parkuru ve sosyal donatılar olacak vaadiyle evimizi aldık fakat bu  vaadlerle ilgili şu ana kadar hiçbir gelişme yok.
- Salondaki petek altında kabarmalar var. Aynı şekilde mutfaktaki duvarlar da kabarmalar oluyor.
- Balkon kapısı kapanmıyor.
- Asansörlerimiz elektrik kesildiğinde olduğu yerde kalıyor. Oysa enerji kesintisinde asansörün bir alt kata inmesi gerekiyor.
- Banyoda fayanslar arasında seviye farkı olduğu için su birikiyor.
- Tapu sorunumuz çözülmüyor. Bu konuda muhatap bulamıyoruz. 15 haziran 2009'a kadar devlet, indirim öngörmüş. Fakat tapularımız çıkmadığından bu  indirimden faydalanamayacağız.
- Siteye kurulacak olan kamera sistemi için öngörülen fiyat 30.000 TL olarak belirlenmiş, oysa 9.000 TL'ye aynı sayıda kamera için fiyat aldık. T. S.

YETKİLİDEN KOMİK YANIT
MenekŞe Konutları'ndaki 84 metrekare dairelerden birisinin sahibiyim. Dairelerimiz teslim edilmeden, çıkacak sorunların inşaat şirketine bildirilmesi halinde giderileceği söylenmişti. Defalarca sorunlarımızı ilettik.
Yetkililer notlar aldı, problemlerin giderileceğine dair sözler verildi, ama değişen bir şey olmadı. TOKİ bu evleri teslim alırken nasıl bir kalite kontrol işlemini uyguluyor da onay veriyor anlamış değiliz. Yepyeni asansörler bile sürekli arızalanıyor, içinde mahsur kalmaktan bıktık. Bazı dairelerde elektrik tesisatları sorunlu, sigortalar atıyor. Durumu bildirdiğimiz inşaat şirketi görevlileri bize, "Bütün fişleri çekip 3 gün bekleyin, bakalım yine sigorta atacak mı' diyorlar. TOKİ tüm bunlara nasıl göz yumuyor? Daire teslimlerinde aylık  aidat bedellerinden ayrıca peşinat alındı ve bu peşinatlarla güvenlik sistemi kurulacağı söylendi. Site güvenliği için yeniden para toplanıyor.   Hem de önerilen duvar ve güvenlik  sistemleri, piyasa şartlarının birkaç katı bir maliyetle bizlere  sunuluyor. K.T.

HANGİ SORUNU ANLATAYIM!
TOKİ tarafından yapılan Halkalı Menekşe Evleri Sitesi'nden bir  ev aldık ve 18 Nisan'da taşındık. Taşındığım günden bu yana her gün ya   evimizle ilgili ya da site ile ilgili yeni bir sorun karşımıza  çıktı. Teslim sürecini hatırlamak bile istemiyorum.   
Bize `işte  eviniz' diyerek teslim etmek istedikleri dairedeki aksaklıkları düzelttirebilmek için 3 ay uğraş verdik. Daireyi görür görmez şoke olduk. Çünkü camlar çatlak, klozet bozuk, fayanslar kırık, parkelerin altı doldurulmamış ve kabarmış,  musluklar fayansı kırarak monte edilmiş ve alçı ile  kapatılmaya çalışılmıştı. Sürpürgelikler eksikti.
Elektrik prizi oda kapısının çıtası testere ile kesilerek içine yerleştirilmişti, oda kapılarının kaplamaları sıyrılmış ve kalkmış, radyatörler su kaçırıyordu. Mutfaktan dışarıya açılan havalandırma bacasının içi beton dolu bırakılmış kapak bile takılamıyordu, çelik olması gereken dış kapımız o kadar kalitesizdi ki yıkılmak üzereymiş gibi duruyordu... Bu sorunları ancak üç ayda giderebildik. Fakat her gün yeni bir sorun çıkıyor. M.A.

Esra Boğazlıyan/Gazete Habertürk


Geri Dön