03 / 05 / 2024

TOKİ, Somali'de konut ve hastane inşa edecek!

TOKİ, Somali'de konut ve hastane inşa edecek!

TİKA ve Kızılay 'ın yanı sıra, TOKİ de Başbakan Erdoğan 'ın talimatı üzerine derhal harekete geçti. Somalili bakanlarla bir araya gelindi, hastane ve konutların yerleştirileceği alanlar belirlendi, taslak projeler çıkartıldı



Türkiye, Somali 'deki sıkıntıların giderilmesi için ağırlığını iyice koydu.

Türkiye, Somali 'deki açlık felaketinin üstesinden gelinmesi için en fazla gayret gösteren ülke olarak dikkat çekiyor.

TİKA, Kızılay, İHH gibi markalarımızın yanı sıra Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de, Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın talimatı üzerine hemen harekete geçti.

TOKİ 'nin Somali 'de inşa edeceği konut ve hastanelerle ilgili çalışmanın başında  TOKİ  Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet şžahin yer alıyor. şžahin 'le hem Somali 'de hem de Somalili bakanlarla yaptığı görüşmelerden çıkan sonuçları değerlendirmek üzere  Ankara  'da görüştük.

HASTANE PROJESİ şžİMDİDEN BÜYÜK YOL ALDI

TOKİ Başkan Yardımcısı şžahin, çalışmaları hakkında bilgi verirken şunları söyledi: “Türkiye, orada bütün ağırlığını ve gücünü hissettiriyor. Bizler de Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda hemen oraya gittik ve Sayın Somalili bakanlarla, diğer yetkililerle görüştük. Hastaneyle ilgili olarak Somali Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerimiz hemen başladı.

Taslak projenin araziye uygunluğu konusunu değerlendiriyoruz. Sayın Bayındırlık Bakanları ile yer tahsisi konusunda iyi bir aşamaya geldik. Bu iş için sayın danışmanları Raşit Ahmet 'i görevlendirdiler. Oraya kısa süre içinde 200 yataklı hastaneyi yapacağız. Bununla birlikte 2 yıl boyunca Sağlık Bakanlığımızdan doktorlarımız orada bulunacak; hastaneyi yap, bırak gibi bir durum olmayacak. Bunun yanı sıra, büyük sıkıntı yaşayan Somali 'deki kültürel dokunun ne kadar güçlü olduğunu Yeni Akit ekibi olarak sizler de yerinde gördünüz. Bizim yapacağımız eserler de kültürel dokuya uygun olacak. ”

Dr. şžahin, 1960 yılında İtalyanlar tarafından Somali 'nin başkenti Mogadişu 'ya yapılan ancak şu anda kullanılamaz halde bulunan hastaneye ilişkin bir çalışma yürütülüp yürütülmediğine ilişkin sorumuz üzerine; “Bir hastanenin rehabilitasyonu yenisinin yapımından daha meşakkatli, daha masraflı olabiliyor. Orası da bu durumda. İnceliyoruz, rehabilite seçenekler arasında ama biz sıfırdan yapmayı tercih ediyoruz ” diye konuştu.

KONUTTA DEV İMZA!..

Somali 'deki konut çalışmaları hakkında da bilgi veren Dr. şžahin şunları söyledi:
“Arazi tespitlerini kısa sürede tamamladık. Bölgenin durumuna uygun yapıları inşallah kısa sürede kazandırmayı hedefliyoruz.

TOKİ imzası, orada büyük bir imkan. Somali 'ye ilk ayak attığımız andan itibaren gerçekten de çok büyük bir ilgiyle karşılandık. Orada güvenlik problemleri var elbette ancak şunu ifade edelim ki, orada en rahat hareket eden yardım, destek grupları bizlerdik.

TİKA ve Kızılay 'ımızın faaliyetlerini de özellikle dile getirmek gerekiyor. Her iki kurumumuz da çok başarılı. Diyanet orada çok etkin, organize. Hastanemizle, konutumuzla Somalili kardeşlerimize el uzatmaya çalışıyoruz. ”
Akit


Geri Dön